Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wat een ongekende periode hebben we deze week gehad. Een echt ‘waar was jij’ moment, want iedereen weet over een aantal jaar nog precies waar hij of zij was tijdens de eerste veertiger in de Lage Landen. Nooit eerder was het zo warm in de Lage Landen als afgelopen donderdag. Onderweg naar het Alpenweerman teamuitje in Voorthuizen gaf mijn autothermometer ook 40 graden aan.

Als vast baken stond altijd 23 augustus 1944 in het geheugen als warmste dag ooit, maar afgelopen woensdag gingen we er al met 39,3 graden in Gilze-Rijen ruim overheen. Waar het vorige record bijna 75 jaar stond, werd dit record al na 24 uur gebroken. Wederom was Gilze-Rijen de eerste die over de magische veertig graden grens ging. Uiteindelijk werd op maar liefst acht KNMI meetstations een temperatuur van 40+ genoteerd. De topper is nu Gilze-Rijen met 40,7 graden. Hoe lang zal dit record blijven staan?

Ook gisteren was weer een bloedhete dag. Na een recordwarme nacht met in Deelen en Volkel zelfs geen lagere temperatuur dan respectievelijk 25,6 en 25,1 graden, steeg de temperatuur gisteren lokaal weer naar 40 graden. Arcen noteerde 39,9 en Volkel 40,1 graden. Opnieuw waren vijf stations hoger dan het record uit 1944.

Marijke de Haan maakte deze foto donderdagochtend in Hasselt (Overijssel)

Hoe gaat het verder?

Op deze zaterdag is er een tweedeling in het land. In het zuiden, westen en midden van het land komen stapelwolken voor en vooral vanmiddag is kans op stevige regen- en onweersbuien. De zwaarste buien worden in de zuidelijke helft van het land verwacht met lokaal ook veel regen in korte tijd.

De wind wordt geleidelijk west en de temperatuur stijgt naar 22-24 graden in Zeeland en naar 26-28 graden elders in het westen en zuiden. In het noorden en oosten schijnt de zon vandaag nog flink, al is er wel sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en het wordt nog op veel plaatsen tropisch warm met 30-32 graden.

Vanavond en vannacht is kans op enkele regen- en onweersbuien en dan vooral in het zuiden en (deels) midden van het land. In het noorden blijft het droog. De temperatuur daalt naar 17-18 graden.

Aangenamere temperaturen

Morgen is overal de tropische hitte voorbij, maar er is nog wel enige tweedeling in het land. De temperatuur stijgt in het westen en zuiden naar een aangename 22-24 graden. In het oosten en noordoosten wordt het nog zomers warm met 25-27, in Groningen nog 28 graden.

Het weerbeeld laat een mix zien van zon, stapelwolken en enkele buien en bij die buien is kans op onweer. In het noordoosten schijnt aanvankelijk nog flink de zon, maar uiteindelijk komt het ook daar tot buien.

De temperaturen zijn de komende tijd een stuk normaler.

Na het weekend is het licht wisselvallig zomerweer met aangename temperaturen. Aanvankelijk is het 22-26 graden, rond de maandwissel liggen de maxima veelal tussen de 21 en 24 graden en dat zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld laat regelmatig zon zien, maar er zijn ook stapelwolken met kans op enkele buien.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperaturen de komende tijd prima zijn voor de tijd van het jaar. Dagelijks komt het kwik boven de 20 graden en vaak in de buurt van de 25 graden uit.

Monique Bormans maakte deze foto van de prachtige zonsondergang.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 479 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer