Advertentie 

Wat een ongekende periode hebben we deze week gehad. Een echt ‘waar was jij’ moment, want iedereen weet over een aantal jaar nog precies waar hij of zij was tijdens de eerste veertiger in de Lage Landen. Nooit eerder was het zo warm in de Lage Landen als afgelopen donderdag. Onderweg naar het Alpenweerman teamuitje in Voorthuizen gaf mijn autothermometer ook 40 graden aan.

Als vast baken stond altijd 23 augustus 1944 in het geheugen als warmste dag ooit, maar afgelopen woensdag gingen we er al met 39,3 graden in Gilze-Rijen ruim overheen. Waar het vorige record bijna 75 jaar stond, werd dit record al na 24 uur gebroken. Wederom was Gilze-Rijen de eerste die over de magische veertig graden grens ging. Uiteindelijk werd op maar liefst acht KNMI meetstations een temperatuur van 40+ genoteerd. De topper is nu Gilze-Rijen met 40,7 graden. Hoe lang zal dit record blijven staan?

Ook gisteren was weer een bloedhete dag. Na een recordwarme nacht met in Deelen en Volkel zelfs geen lagere temperatuur dan respectievelijk 25,6 en 25,1 graden, steeg de temperatuur gisteren lokaal weer naar 40 graden. Arcen noteerde 39,9 en Volkel 40,1 graden. Opnieuw waren vijf stations hoger dan het record uit 1944.

Marijke de Haan maakte deze foto donderdagochtend in Hasselt (Overijssel)

Hoe gaat het verder?

Op deze zaterdag is er een tweedeling in het land. In het zuiden, westen en midden van het land komen stapelwolken voor en vooral vanmiddag is kans op stevige regen- en onweersbuien. De zwaarste buien worden in de zuidelijke helft van het land verwacht met lokaal ook veel regen in korte tijd.

De wind wordt geleidelijk west en de temperatuur stijgt naar 22-24 graden in Zeeland en naar 26-28 graden elders in het westen en zuiden. In het noorden en oosten schijnt de zon vandaag nog flink, al is er wel sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en het wordt nog op veel plaatsen tropisch warm met 30-32 graden.

Vanavond en vannacht is kans op enkele regen- en onweersbuien en dan vooral in het zuiden en (deels) midden van het land. In het noorden blijft het droog. De temperatuur daalt naar 17-18 graden.

Aangenamere temperaturen

Morgen is overal de tropische hitte voorbij, maar er is nog wel enige tweedeling in het land. De temperatuur stijgt in het westen en zuiden naar een aangename 22-24 graden. In het oosten en noordoosten wordt het nog zomers warm met 25-27, in Groningen nog 28 graden.

Het weerbeeld laat een mix zien van zon, stapelwolken en enkele buien en bij die buien is kans op onweer. In het noordoosten schijnt aanvankelijk nog flink de zon, maar uiteindelijk komt het ook daar tot buien.

De temperaturen zijn de komende tijd een stuk normaler.

Na het weekend is het licht wisselvallig zomerweer met aangename temperaturen. Aanvankelijk is het 22-26 graden, rond de maandwissel liggen de maxima veelal tussen de 21 en 24 graden en dat zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld laat regelmatig zon zien, maar er zijn ook stapelwolken met kans op enkele buien.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperaturen de komende tijd prima zijn voor de tijd van het jaar. Dagelijks komt het kwik boven de 20 graden en vaak in de buurt van de 25 graden uit.

Monique Bormans maakte deze foto van de prachtige zonsondergang.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 493 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer