klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
De afgelopen dagen viel er met regelmaat een bui, maar het wordt droger. Dit heeft te maken met een hogedrukgebied welke zich momenteel vormt boven de Britse Eilanden en langzaam naar het noorden trekt. De komende dagen schuift dit hogedrukgebied op naar het noorden en komt het boven Scandinavië te liggen. Hierdoor zal de wind naar het oosten draaien en blijft het meest droog. Bovendien zullen de temperaturen geleidelijk stijgen.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI.

Gisteren: afwisselend zon en wolken
Gisteren scheen de zon op de meeste plekken, alleen in het oosten en zuidoosten was het aanvankelijk nog bewolkt. In het oosten van België viel nog regen. De maximumtemperaturen varieerde van 12 graden op de Wadden tot 17 graden in het zuidoosten.

Albert Thibaudier maakte deze foto.
Hilligje Kooiker maakte dit prachtige “Hollandse” plaatje.
En ook deze foto werd gemaakt door Hilligje Kooiker.

Afgelopen nacht waren er heldere perioden en koelde het flink af. Aan de grond kwam het tot lichte vorst, op meethoogte was het net boven nul in het binnenland tot 6 graden aan de kust.

Ook bij Jannes Wiersema was het grotendeels blauw.
En ook deze foto komt van Jannes Wiersema.

Vandaag: zon en stapelwolken
Vanochtend is het erg fris. Er is vrij veel ruimte voor de zon, maar er komen ook wolkenvelden voor en soms trekt het even dicht. In het noorden en midden valt er lokaal een bui. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 12 en 14 graden, aan de kust is het iets frisser. Met deze temperaturen is het iets koeler dan normaal voor de tijd van het jaar. Vanavond klaart het weer op. De noordelijke wind heeft een sterkte van 3 beaufort, in de kustgebieden 4 beaufort.

Komende nacht is het meest helder. De wind is dan zwak. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 5 graden, aan de grond komt het hier en daar tot vorst.
Morgen: zon en wolken
Morgen verandert er weer weinig aan het weerbeeld. Er is veel ruimte voor de zon, maar er komen ook enkele wolkenvelden voor. Het blijft droog en er staat en zwakke, aan de kust lokaal matige noord tot noordoostelijke wind. Op de Wadden wordt het een graad of 11, terwijl het in het zuiden van Nederland en in België lokaal 17 graden wordt.

Trijntje van den Berg

De rest van de week:
De komende dagen verandert er weinig. Onder invloed van hogedruk blijft het droog en vrij zonnig, al zijn er ook dagelijks wolkenvelden aanwezig. Zoals in de pluim te zien is, stijgt de temperatuur geleidelijk richting de 17-20 graden in het midden van het land.

De weerkaart voor donderdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale. Het weerbeeld de tweede helft van komende week hangt voornamelijk af van wat het hoogtelaag boven de Middellandse Zee gaat doen.

Vanaf het volgende weekend wordt het weerbeeld iets onzekerder. Het zou zo kunnen zijn dat we te maken houden met droog en meest zonnig weer met geleidelijk oplopende temperaturen. Het zou ook zo kunnen zijn dat we te maken krijgen met meer bewolking, buien en lagere temperaturen. Dit hangt af van wat het hoogtelaag boven de Middellandse Zee (gele kleuren op bovenstaande kaart) gaat doen. Zoekt dit hoogtelaag verbinding met het laag boven de Oceaan en komt het dichter in onze buurt te liggen dan wordt het wisselvalliger. Blijft de hogedruk dominant, dan houden we te maken met het droge scenario. De pluim geeft neerslagkansen vanaf het weekend, maar overtuigend is het nog niet.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. De temperatuur loopt tegen het einde van de week voorzichtig op richting de 20 graden.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Regenkansen zijn er voorlopig niet.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Deze week zien we vrij veel zon in de verwachting.

Dit was het voor vandaag. Morgen Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Voor nu een fijne zondag en graag weer tot morgen. Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 352 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen – Vrij zonnig weer en oplopende temperaturen”

  • Remco Mienis
    12 mei 2019 at 11:04

    Dank weer voor deze heldere uitleg. hopende op een droog en zonnig jumbo racedagen weekend!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer