Algemene situatie

We zitten op deze laatste dag van het zomerseizoen in een zadelgebied, een soort niemandsland, tussen een tweetal hogedrukgebieden in. Het is vandaag dan ook rustig herfstweer met aanvankelijk ook vrij veel zon. Vanuit het noorden komt op hoogte een bel met koude lucht afzakken. De bewolking neemt later vandaag dan ook toe en vanavond gaat het vanuit het noordwesten buiig regenen. Morgen zorgt de koude bovenlucht voor flinke buien die van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Prima zaterdag

Gisteren was het prima weer voor de laatste zaterdag van deze septembermaand. De zon scheen flink, er waren alleen sluierwolken en vliegtuigstrepen zichtbaar en het bleef droog. Bij weinig wind steeg de temperatuur naar 15-16° met in Arcen 16,3°. In België werd het 13 tot 16° met in Gent 16,2°.

De start was overigens koud met op meetpunt Twenthe een minimumtemperatuur op normale waarneemhoogte van -0,8°. In België ging Elsenborn onderuit aar -1,3°. Aan de grond vroor het op meerdere plaatsen licht met in Twenthe bijna matige vorst met -4,6°. Eindhoven ging aan de grond onderuit naar -3,4°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Johan Klos in Kinderdijk.
Deze foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Deze mooie foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Vrij zonnig, later neemt de bewolking toe

Ook afgelopen nacht was het weer koud in het land. De temperatuur daalde op zeven meetstations tot onder nul, waaronder De Bilt. Op meetpunt Twenthe daalde het kwik naar -1,5° en het was dan ook de koudste septembernacht sinds 1971. Aan de grond vroor het in het binnenland tussen de 1 en 4°.

Vandaag overdag is het aanvankelijk vrij zonnig, maar gaandeweg de dag neemt vanuit het noordwesten de bewolking geleidelijk toe. Het blijft tot de avond droog en er waait een tot matig toenemende west tot noordwestenwind.

De temperatuur stijgt vanmiddag naar maximaal 16-17°. In Belgisch Limburg kan het lokaal 18° worden, terwijl het kwik op de Wadden en ook in de hogere delen van België blijft steken bij een graad of 15.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt een gebied met wat buiige regen trekt van noordwest naar zuidoost over het land. Na passage komt het vooral in de kustgebieden tot enkele buien. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 7°. In de kustgebieden blijft het kwik enkele graden hoger.

Enkele buien en vrij koel

Morgen starten we oktober met enkele buien. We hebben te maken met een hoogtetrog met temperaturen in de ochtend van rond de -27°. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en in de kustgebieden ook met onweer en zware windstoten tot meer dan 75 km/uur.

Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon en er waait een matige en in de kustgebieden een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind. De temperatuur blijft steken bij maximaal 13-14° en in de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 10.

De weerkaart voor later deze week. Hogedruk boven onze streken zorgt voor rustig herfstweer. Bron: meteologix.com

Dinsdag wat regen, daarna rustig hogedrukweer

Dinsdag is het bewolkt en in de loop van de dag volgt er wat lichte regen en motregen als een storing onze streken passeert. De temperatuur is opnieuw te laag voor de tijd van het jaar en stijgt naar 13 tot 15° met de hoogste temperaturen in de kustgebieden.

Vanaf woensdag profiteren we volop van hogedruk. De neerslagkansen nemen weer af, de zon schijnt geregeld en het kwik gaat weer omhoog. Aan het eind van de week is het van noord naar zuid weer 16 tot 18° en dat is normaal voor begin oktober.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het weer mooi zien. Morgen is het duidelijk minder warm, maar later in de week loopt het kwik op tot boven de 15°. Op termijn, in en na volgend weekend, nemen de verschillen toe met vrij koud weer volgens het Amerikaanse GFS.

Naast sluierwolken waren er ook veel vliegtuigstrepen. Jolanda Bakker maakte deze foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De zuidwestenwind wordt west tot noordwest en neemt toe naar 8 tot 10 knopen over land en naar 12 knopen aan zee.

Morgen is de wind noordwest en waait met 16 knopen over land met uitschieters tot 22 knopen. Aan zee waait de noordwester met 22 knopen met stoten tot 25 knopen.

De dag eindigde ook fraai. Jannes Wiersema maakte deze foto.

Dit was het weer voor deze zondag. Morgen op de eerste dag van oktober en de start van het winterseizoen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie zondag en graag weer tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 329 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!