Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Dino maakt vandaag verbinding met het Azorenhoog en het zorgt de komende tijd voor rustig en koud winterweer bij ons. Komende week zal de zon flink schijnen en in de nacht en ochtend vriest het licht tot matig. Overdag komt het kwik een fractie boven nul uit.

Hoe lang dit winterweer zal duren moet nog worden afgewacht, want later in de week en volgend weekend loopt het kwik overdag verder op tot enkele graden boven nul. In de nachten blijft het echter tot in het volgende weekend volop vriezen, dus voorlopig is het koud winterweer!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren kwam het tot flinke buien die in het oosten en noordoosten aanvankelijk sneeuw opleverde. Hier en daar kwam het tot een witte wereld, maar door het oplopen van de temperatuur was dat maar van korte duur. Elders in den Lande kwam het tot stevige regen en hagelbuien en hier en daar werd ook onweer waargenomen.

Roland van der Zwaag maakte gisterochtend deze foto in Eelderwolde.
Ook bij Martin Vye sneeuwde het gisteren enige tijd.
Ook bij Jannes Wiersma sneeuwde het gisterochtend.

De temperatuur, die gisternacht op veel plaatsen in het midden en zuiden daalde tot onder nul (Wijk aan Zee -1,9°), steeg gisteren naar 1-2° in het noordoosten en naar 4-5, lokaal 6 elders. Eelde noteerde 1,4 en Nieuw-Beerta 1,9°. De toppers waren Lelystad en Wijk aan Zee met 5,8 en Arcen met 6,2°. In België lagen de maxima tussen de -1 en 6° met op de Mont-Rigi -0,7 en in Beitem en Zeebrugge 5,9°.

De ijsbaan van Zevenhuizen wordt gereed gemaakt. Laat het maar vriezen. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Spectaculaire wolkenlucht gefotografeerd door Ton Wesselius. Bij deze bui kwam het tot hagel en onweer.

Vandaag hebben we een noordoostelijke aanvoer van koude lucht aan de zuidflank van een langgerekte gordel van hogedruk. In deze noordoostelijke stroming trekt een hoogtelaag mee en deze trekt ten oosten van ons land naar het zuiden tot zuidwesten. Vooral de oostelijke helft van de Lage Landen krijgt daarmee te maken en dan in de vorm van wat (smeltende) sneeuw.

Elders blijft het droog met geregeld zonneschijn, maar het noorden en noordwesten van het land maakt kans op een enkele winterse bui. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 3-4°. In het westen van België kan het een graad of 5 worden, terwijl het in de Ardennen en Hoge Venen blijft vriezen.

De verwachte maximumtemperaturen voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook flinke opklaringen. Vooral landinwaarts is een enkele sneeuwbui mogelijk. De temperatuur daalt landinwaarts tot enkele graden onder nul, in het westen koelt het af tot rond het vriespunt.

Morgen wordt het Azorenhoog vanuit het westen versterkt door een ander hoog en zorgt voor een blokkade op de Atlantische Oceaan. Wij profiteren van een Scandinavisch hogedrukgebied en tussen dit hoog en een depressie boven het zuiden van Europa wordt met een oost tot noordoostelijke wind koude lucht aangevoerd.

De zon schijnt geregeld, maar er trekken ook enkele wolkenvelden over de Lage Landen. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar maximaal 2-3°.

De verwachte weerkaart voor aanstaande dinsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na een heldere nacht met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst met op veel plaatsen temperaturen van -5/-6° is het dinsdag prachtig winterweer met flink wat zon. We zitten in een zogenaamd niemandsland (zadelgebied) en daardoor is het rustig weer met niet meer dan een zwakke tot hooguit matige oost tot noordoostenwind.

Over België komt wat meer bewolking voor van de langzaam naar het noorden komende lagedrukgebied in de Middellandse Zee en langs de grens met Frankrijk is er kans op wat sneeuw, elders blijft het droog.

De temperatuur stijgt naar maximaal 1 of 2° boven nul, maar de dauwpunten blijven ruimschoots onder nul. De ijsgroei wordt dus niet negatief beïnvloed en kan doorgaan.

De verwachte weerkaart voor woensdag/donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Woensdag en donderdag houden we een (smalle) verbinding tussen het Azorenhoog en een hoog boven Rusland. Vanuit de regio IJsland komt donderdag wel een depressie afzakken die de stroming bij ons doet draaien naar het zuiden tot zuidwesten. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig met woensdagochtend uitersten tot -7/-8°.

Overdag stijgt het kwik tot boven nul met op woensdag maxima van 2-3 en donderdag van 4°. De dauwpunttemperaturen blijven continue onder nul, zodat het ijs niet of nauwelijks wordt aangetast door de positieve temperaturen.

De weerkaart voor vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vrijdag zakt het IJslandlaag ten westen van onze streken naar het zuiden uit. Tot neerslag komt het bij ons niet, het levert alleen wat meer bewolking op. De wind waait uit het zuiden en de temperaturen stijgen naar 3 tot 5° boven nul. Zowel in de nacht naar vrijdag als in de nacht naar zaterdag blijft het echter licht tot matig vriezen.

De dauwpunttemperaturen zijn vrijdag nog ruimschoots onder nul, zaterdag wordt deze in de westelijke helft van de Lage Landen positief, zodat het ijs landinwaarts niet of nauwelijks wordt aangetast.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgend weekend lijkt er weer een verbinding te komen tussen het Azorenhoog en het hoog boven Rusland. In de nachten blijft het licht tot matig vriezen, overdag komt het kwik enkele graden boven nul uit, maar hoe en wat wordt later in de week weer duidelijk.

Het is ook allemaal weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluimen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen is weer duidelijk. De komende dagen gaat het kwik omlaag om vanaf woensdag geleidelijk weer wat te stijgen. De temperaturen blijven echter, gedurende de gehele pluim, te laag voor de tijd van het jaar (normaal 6°), ofwel het is langdurig (te) koud! In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig met de vorming van een ijslaag.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is winters. Tot het eind van de pluim, dus de komende 2 weken, wordt het niet warmer dan een graad of 5. Ook tijdens de nachten is de kans op vorst groot en komende week vriest het regelmatig matig. De koudste dag lijkt de dinsdag te worden met een temperatuur net boven nul.

De pluim voor de dauwpunten. Bron: KNMI.nl

De dauwpunttemperaturen zijn tot in het volgende weekend negatief. Dat betekent dat bij positieve temperaturen overdag de ijsvloer niet of nauwelijks wordt aangetast en aan de onderkant langzaam groeit.

De ijspluim voor water van maximaal 1 meter diep. Bron: Weerplaza.nl.

De ijspluim is wat slechter dan voorgaande dagen. Aan het eind van de week is de verwachte ijsdikte zo’n 4 centimeter. Het zou genoeg moeten zijn voor ondergelopen weilanden en ijsbanen, maar schaatsen op uitgebreide schaal lijkt mij niet mogelijk.

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuwe bespreking van de ontwikkelingen op de weerkaart. Tot morgen!

Sneeuwklokjes in de sneeuw. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 892 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier