Advertentie 

Algemene situatie:
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Vera is gisteren een warmtefront gepasseerd en we starten november met vrij zachte lucht. Morgen krijgen we te maken met het koufront en beide weersystemen behoren bij depressie Ingolf. De temperaturen zullen de komende dagen langzaam weer wat dalen. Een nieuwe depressie zal zorgen voor een nat weekend en volgende week krijgen we te maken met hogedruk. Het wordt dan droger en ook geleidelijk kouder.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren scheen in de ochtend nog hier en daar de zon, maar er waren ook wolkenvelden en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 11 en 13° met de hoogste temperaturen aan zee. Wijk aan Zee noteerde 13,0 en Hoek van Holland 13,1°. De laagste temperaturen kwamen in het zuidoosten voor met in Maastricht maximaal 10,4°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 14° met in Koksijde 13,6°. Op de Mont-Rigi werd het niet warmer dan 6,9°.

deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Ton Wesselius

Er zijn op deze woensdag wolkenvelden, maar hier en daar schijnt ook de zon en de grootste kans op zonneschijn maakt de zuidelijke helft van de Lage Landen. In de noordelijke helft is nog altijd kans op wat lichte regen, elders blijft het zo goed als droog.

De zuidwestenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 13-14°.

Vanavond is er in het noorden nog een buienkans. Elders blijft het droog en komende nacht is dat ook in het noorden het geval. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt naar 5 tot 7° in het binnenland en naar 12-13 aan zee.

Jolanda Bakker maakte deze fraaie foto
ook deze herfstfoto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Morgen schijnt geregeld de zon, maar op de passage van een koufront trekken er ook enkele buien over het land. De zuidwestenwind draait naar noordwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 13-14, in het zuiden en in België lokaal naar 15°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het een graad of 9.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag is het bewolkt met af en toe ook wat zonneschijn. Uit die bewolking kans soms wat lichte regen of motregen vallen, maar de meeste plaatsen zullen het droog houden. De temperatuur stijgt naar 11 tot 13° en er waait een zwakke tot matige zuidenwind.

de verwachte hoogtekaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend zakt lagedruk ten noorden van ons (hoogtelaag) over onze streken uit en de wisselvalligheid neemt duidelijk toe. Zaterdag komt het tot enkele buien, in de nacht naar zondag en ook zondag overdag zijn er flinke perioden met regen. De temperatuur stijgt zaterdag naar 12° in het noorden en naar 16 in het zuiden en in België. Zondag overdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 10°.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week gaan we profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen af en het wordt rustig herfstweer met geregeld zonneschijn. De temperatuur gaat naar beneden en zal de grens van 10° waarschijnlijk niet meer bereiken en in de nacht neemt de kans op vorst geleidelijk toe. Kortom: het wordt geleidelijk wat kouder en dat is heel normaal voor de tijd van het jaar.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na deze vrij zachte eerste november geleidelijk gaan dalen. Zaterdag kan het kwik even wat hoger uitkomen, maar daarna zakt het kwik verder weg tot onder de 10° grens. Halverwege volgende week neemt de kans op nachtvorst toe.

Martin Vye stuurde deze vergelijking in ten opzichte van 2 jaar geleden. De natuur ligt, na een zeer zachte oktobermaand, achter wat betreft kleur

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Maarten het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan vrijdag weer. Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 405 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier