Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Uwe wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Ten zuidwesten van IJsland ligt depressie Vita en het bijbehorende front zal morgen later op de dag passeren met enige regen. Na het weekend lijken de temperaturen naar beneden te gaan.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolkenvelden, soms wat zon en hier en daar wat regen
Gisteren waren er wolkenvelden, maar vooral in het midden en zuiden scheen ook de zon en dat leverde nog 2 tot 4 uur zonneschijn op. In het noorden was het meest bewolkt en later op de dag trok een gebied met enige regen vanuit het noordwesten het land in en dat leverde in Julianadorp nog 7 millimeter op. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 11° met Wijk aan Zee als topper met 10,6°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 8 en 11° met in Koksijde maximaal 10,5°.

Er waren soms fraaie wolkenluchten zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
Er waren soms fraaie wolkenluchten zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Vandaag: overwegend bewolkt
De bewolking heeft op deze vrijdag de overhand en lokaal kan daaruit nog wat lichte regen of motregen vallen. Vanmiddag is het droog en met name in de zuidelijke helft van de Lage Landen kan de zon nog even schijnen. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt overal naar de dubbele cijfers. De meeste plaatsen halen temperaturen van 10-11° en lokaal kan het zelfs een graad of 12 worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. Het blijft droog en bij een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind daalt de temperatuur naar 3-4° in de zuidoostelijke helft en in Vlaanderen en naar 8 in het noordwesten.

deze fraaie foto van het ochtendrood werd gisteren gemaakt door Marcus (@cousiecousie2)
deze fraaie foto van het ochtendrood werd gisteren gemaakt door Marcus (@cousiecousie2)

Morgen: wolkenvelden, wat zon en later vanuit het noordwesten regen
Morgen zijn er wolkenvelden, maar in het zuiden en zeker in Vlaanderen schijnt aanvankelijk nog geregeld de zon. Vanuit het noorden wordt de bewolking dikker en in de middag neemt de kans op wat licht gespetter vanuit genoemde hoek toe. De zuidwestenwind neemt af naar matig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 11° met de hoogste waarden in het westen en noorden.

Morgenavond neemt de kans op regen in het westen en noorden toe en in de nacht naar zondag trekt deze regen over het hele land naar het zuidoosten. De matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind draait naar west tot noordwest en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 8°.

prachtige kleuren ook bij de zonsondergang. Deze foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.
prachtige kleuren ook bij de zonsondergang. Deze foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Zondag: wegtrekkende regen en geleidelijk opklarend
Zondag beginnen we de dag met veel bewolking en in de oostelijke helft valt nog wat regen. Al vrij snel is het droog en komt geregeld de zon tevoorschijn. De wind waait uit het westen en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 9°.

Zondagavond en in de nacht naar maandag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft meest droog, maar in de noordoostelijke helft is er lokaal een bui mogelijk. De temperatuur daalt naar 1 tot 3° in het zuiden en in Vlaanderen en naar 4 tot 6° verder naar het noorden.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag. Bron: ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag. Bron: ECMWF.

Volgende week: het wordt (waarschijnlijk) weer kouder met een toenemende kans op nachtvorst
Na het weekend verschijnt er weer een groot hogedrukgebied op de weerkaarten en dit hoog zal ervoor zorgen dat het weer geleidelijk kouder gaat worden. Van transportkou is geen sprake en ook de bovenluchttemperaturen willen nog niet echt naar beneden, maar de temperaturen op leefniveau worden wel lager. Vooral later in de week neemt de kans op nachtvorst toe en overdag liggen de maxima dan enkele graden boven het vriespunt.

Het probleem is wel dat de modellen het nog niet echt weten voor volgende week en dat is niet alleen goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim, maar ook aan de verwachte weerkaarten voor volgende week vrijdag. Bij het Europese model (eerste kaart hieronder) ligt het hogedrukgebied boven het oosten van Europa en hebben wij een zuid tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van vrij zachte lucht. Het kaartje daaronder toont de berekening van de Amerikanen (GFS) en volgens dat scenario komt de stroming uit het oosten tot zuidoosten en zijn de temperaturen duidelijk lager met in de nacht enkele graden vorst.

Hopelijk trekken de modellen de komende dagen wat meer één en dezelfde lijn en laten we hopen dat het een koude lijn is. De mogelijkheden zijn zeker aanwezig en het wordt volgende week in ieder geval kouder, zeker als je de temperaturen vergelijkt met wat we vandaag en dit weekend hebben.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor later volgende week.
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor later volgende week.
de verwachte weerkaart volgens GFS voor later volgende week.
de verwachte weerkaart volgens GFS voor later volgende week.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het de eerste dagen vrij zacht is met temperaturen dichtbij de 10°. Na maandag gaan de temperaturen geleidelijk naar beneden, maar hoe koud het daarwerkelijk wordt moet nog worden afgewacht. Het Canadese model heeft in ieder geval helemaal geen zin in winterkou, terwijl de Amerikanen dat juist wel willen. Het Europese model zit er vandaag precies tussenin.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat de ‘oper’ niet meer zo koud is als gisteren. Er zit weliswaar een dalende trend in, maar echt koud lijkt het op basis van die ‘oper’ niet te worden. Het ensemblegemiddelde is een hele goede graadmeter en deze daalt van een graad of 10 vandaag naar ongeveer 5° eind volgende week.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim. Deze laat een stijgende lijn zien van een watertemperatuur van een graad of 2 momenteel naar zo’n 4° volgende week. Er zijn wel wat dalende lijntjes volgende week, maar deze krijgen geen steun… Morgen hopelijk weer een koudere ijspluim.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 608 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier