Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Anke trekt langzaam zuidoostwaarts en ligt vandaag in de Golf van Biskaje. De komende dagen ligt Anke ten zuiden van onze streken en aan de noordflank daarvan is het bij ons vrij zacht. De depressie links op de weerkaart bereikt ons donderdag met veel regen en wind en aan de achterzijde daarvan stroomt ijskoude lucht naar onze streken met toenemende sneeuwkansen. Bovendien wordt het dan duidelijk kouder.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en uit die bewolking viel enige tijd regen en motregen. In het zuidoosten viel nog langer dan gedacht sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Uiteindelijk ging ook daar de sneeuw over in regen bij geleidelijk oplopende temperaturen.

Gistermiddag werd het vanuit het noordwesten droog met in het noordwesten ook enkele opklaringen, maar lokaal kwam het ook nog tot een bui. De maxima stegen in de noordwestelijke helft naar waarden rond de 9-10°, verder naar het zuidoosten bleef het kwik nog duidelijk achter.

Gistermiddag kwam lokaal de zon nog even tevoorschijn. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

De zon schijnt op deze maandag geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. Zo nu en dan, maar vooral in het noorden en oosten van het land, komt het tot enkele buien.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en in het noordwestelijk kustgebied. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 7 in zuidelijk Limburg en naar 9 of 10 elders. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 4.

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Vooral in het noordoosten is er nog een buienkans, elders blijft het droog. Bij een zwakke tot matige overwegend westelijke wind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 5 en 7°, lokaal nog iets lager.

Bij Suzanne Vermulm was het nog grijs en bewolkt.
Een spaarzame opklaring bij Jolanda Bakker.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

Morgen heeft de bewolking de overhand met slechts af en toe een knipoog van de zon. Het blijft over het algemeen droog en er waait een matige en later aan zee een vrij krachtige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10°. Alleen in zuidelijk Limburg en natuurlijk in de hogere delen van België blijft het kwik achter. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het 2-3 en in Zuid Limburg 6°.

De verwachte weerkaart volgens GFS voor aanstaande woensdag. Bron: Wetteronline.de

Na morgen hebben we woensdag wederom een zachte dag met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. Op de nadering van een depressie neemt de wind geleidelijk in kracht toe en deze wordt matig en aan zee krachtig uit het zuidwesten. De temperatuur stijgt opnieuw naar 8 tot 10°.

Donderdag wordt er veel wind verwacht. Aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Bron: Wetteronline.de

Donderdag krijgen we maken met die depressie en is het bewolkt. In de middag en avond gaat het dan geruime tijd regenen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 7 tot 8 met kans op zware windstoten tot 100 km/uur. De temperatuur stijgt naar 8-9°.

De bovenluchttemperaturen gaan flink omlaag. Vrijdag is het op 5,5 km hoogte maar liefst -38°. Bron: Wetteronline.de

Aan de achterzijde van die stormdepressie onderweg naar Scandinavië stroomt op hoogte ijskoude lucht naar onze streken. De temperaturen op het 500 hPa vlak gaan onderuit van -21° donderdagmiddag naar -38° op vrijdagmiddag. Ook dichterbij de grond gaan de temperaturen omlaag. Als we kijken naar 1,5 km hoogte (850 hPa vlak) dan daalt het kwik in dezelfde periode van +4 naar -6°.

Vrijdag in de loop van de dag naderen vanuit het noordwesten buien en met dergelijke bovenluchttemperaturen neemt de kans op sneeuw bij de buien dan ook duidelijk toe. De temperatuur stijgt aanvankelijk nog naar een graad of 4-5, maar in de middag gaat het kwik geleidelijk dalen.

Komend weekend is de lucht koud genoeg voor sneeuw. Bron: wetteronline.de

Ook komend weekend blijven de bovenluchttemperaturen erg laag en blijven we aanhoudend kans houden op winterse neerslag, maar of we een sneeuwdek kunnen verwachten moet nog even worden afgewacht. De daling in temperatuur is in ieder geval goed te zien aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen in één overzicht laat zien dat het vandaag en de komende dagen een graad of 8-9 is in het midden van het land. Vanaf vrijdag gaat het kwik gestaag naar beneden en vanaf dat moment blijft het kwik onder de 5° en in de nachten liggen de temperaturen rond het vriespunt.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF ziet er prima uit. De komende dagen is het een graad of 8-9, net als bij de overige modellen, maar vanaf vrijdag gaat het kwik naar beneden. Vanaf zondag is het ensemblegemiddelde tot het eind van de pluim (maandag 18 december) een graad of 3 overdag. In de nacht kan het licht gaan vriezen. Er is zelfs één lijntje die richting strenge vorst gaat vanaf volgende week woensdag. Het zou wat zijn als deze gelijk krijgt…

De GFS pluim van het 850 en 500 hPa vlak van de laatste 4 runs. Vanaf vrijdag is er een grote kans op sneeuw. Bron: meteociel.fr

De pluim met de temperaturen op 500 en 850 hPa laat zien dat het vanaf vrijdag op hoogte duidelijk kouder wordt. De sneeuwkansen nemen vanaf dat moment dan ook toe.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België ligt momenteel een sneeuwdek van rond of iets meer dan 10 centimeter. De komende dagen blijft het over het algemeen droog en dooit het enkele graden, maar later in de week wordt het dus weer kouder met toenemende kans op nieuwe sneeuwval.

Op de Mont-Rigi lag gisteren een centimeter of 10. Bron: RMI

Dit was het weer voor deze maandag. Fijne dag en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de ontwikkelingen later deze week.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.132 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier