Het is ook komende week wisselvallig oktoberweer met grote neerslagkansen. Koud is het nog zeker niet, want het is vanaf woensdag 16-18 graden. Pas vanaf zondag lijkt het geleidelijk minder warm te worden. Vandaag en morgen is het in delen van het land nog enkele graden warmer.

Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Monique Bormans.

Gisteren scheen de zon in het zuiden van het land 5-6 uur en daardoor kon de temperatuur stijgen naar ruim 24, bijna 25 graden. Ell noteerde 24,8 graden, Maastricht 24,6 en Eindhoven 24,5 graden. Verder naar het noorden was minder ruimte voor de zon en de temperaturen waren dan ook lager. Toch noteerde De Bilt met 22,0 graden de 99e warme dag van het jaar. Op de Wadden bleef de temperatuur steken bij 15-18 graden.

Jolanda Bakker maakte deze foto
Albert Thibaudier maakte deze foto in een bewolkt Heerenveen

Grote kans op regen

Het is op deze maandag overwegend bewolkt en vanuit het zuiden gaat het vanochtend op steeds meer plaatsen regenen. De wind waait zwak uit richtingen tussen zuid en oost. Geleidelijk wordt de wind overal oost en neemt toe naar matig.

Vanmiddag komt af en toe de zon tevoorschijn, maar er is ook kans op enkele buien. In het oosten en zuiden is daarbij ook onweer mogelijk. De temperatuur stijgt naar 14-16 graden in het noorden en naar 17-18, lokaal 19 graden in het midden van het land. In het zuiden wordt het 19-20 graden en in Limburg 21-22 graden. In België stijgt het kwik overal naar een warme 20-22 graden. Wellicht alleen aan zee en hier en daar in de hogere delen blijft het kwik steken bij 19 graden.

Vanavond is het landinwaarts droog met wolkenvelden en opklaringen. In het westen is het bewolkt met kans op wat lichte regen. Komende nacht neemt ook in de rest van het land de kans op een bui weer toe. De temperatuur daalt naar 13-15 graden en daarmee is het een zachte nacht. Dergelijke temperaturen zijn feitelijk normaal als maxima.

Wisselvallig met buien

Morgen is er opnieuw vrij veel bewolking en komt het tot enkele buien. De meeste buien worden in het zuiden en oosten verwacht. De temperatuur stijgt naar 17 graden in het westen van het land en naar 19, lokaal 20 graden in het oosten. Daarmee is het nog duidelijk warmer dan gebruikelijk, want normaal is het half oktober nog een graad of 14-15. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en aan zee (vrij) krachtig.

Woensdag is er wat meer ruimte voor de zon, maar opnieuw is kans op enkele buien. Er waait een matige en aan zee krachtige zuidenwind en de temperatuur stijgt naar 16-17 graden.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.
Langzaam gaat de temperatuur omlaag.

Heel langzaam minder zacht oktoberweer

Ook donderdag, vrijdag en het komende weekend blijft het wisselvallig oktoberweer met soms ruimte voor de zon, maar ook kans op regen. De temperatuur gaat langzaam verder omlaag. Donderdag en vrijdag wordt het nog 15-17 graden, in het weekend gaat het kwik omlaag en vanaf zondag is het 13-14 graden. Daarmee wordt de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik na vandaag weer duidelijk lager is. De maxima komen veelal uit op waarden rond de 15 graden. Voor de tijd van het jaar zijn dat vrij normale temperaturen.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Het natte weer laat zijn sporen na. Het is vooral in het westen kletsnat. Ton Wesselius maakte de foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius. Erg vochtig in het westen na alle regen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 326 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!