Advertentie 

Algemene situatie:
Een warmtefront behorende bij depressie Florenz zorgt vandaag voor regen en motregen en daarachter stroomt weer zachte lucht over de Lage Landen uit. Later in de week gaat de stroming veranderen. We krijgen dan hogedruk ten westen en lagedruk ten oosten van onze streken en met een noord- tot noordwestelijke stroming wordt het vanaf het weekend merkbaar kouder.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren viel er in de noordoostelijke helft nog enige regen, maar elders bleef het over het algemeen droog met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 13 en 16° met in Hoogeveen 13,1 en in Twenthe 13,3°. Rotterdam noteerde maximaal 15,9 en Hoek van Holland 16,5°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 16° met in Gent en Koksijde maximaal 15,8°.

AWM collega Remco maakte deze prachtige foto op het strand van Callantsoog

Het is op deze dinsdag bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een warmtefront over het land noordoostwaarts en de passage daarvan gaat gepaard met enige tijd regen en motregen.

De zuidwestenwind neemt toe naar matig over land, naar vrij krachtig in de kustgebieden en naar krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur is weer vrij hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 17-18°. In Hoog-België wordt het niet warmer dan een graad of 13.

Overigens is het vandaag precies 14 jaar geleden dat we de laagste oktobertemperatuur ooit hadden. Op meetpunt Twenthe ging het kwik onderuit naar -8,5°. Ook overdag was het koud met op de 24e oktober 2003 in Deelen maximaal 2,1 en in Volkel 2,3°.

Vanavond valt er hier en daar nog wat lichte regen, komende nacht blijft het droog. De bewolking houdt de overhand en bij een matige tot krachtige zuidwester wordt het niet kouder dan een graad of 14.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto

Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Op de passage van een zwak front kan er ook wat lichte regen of een enkele bui voorkomen, ofwel wederom geen droge dag.

De matige tot krachtige zuidwestenwind draait naar west en neemt in kracht af en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 16 tot 18°. In het zuidoosten en in België kan het lokaal 19° worden.

de verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Donderdag beginnen we de dag droog met enkele wolkenvelden, maar later op de dag neemt de kans op enige regen weer toe. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 16-17°. In Limburg en hier en daar in België kan het weer een graad of 18 worden.

de verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf vrijdag gaat het weerbeeld veranderen. De luchtdruk stijgt ten westen en zuidwesten van onze streken en boven Scandinavië verschijnt lagedruk. Tussen beide druksystemen in krijgen wij een stevige noord- tot noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Met deze stroming trekken met regelmaat storingen mee en in combinatie met een vrij koude bovenlucht en nog een zeewatertemperatuur van een graad of 15 levert dit flinke buien op.

De temperatuur op leefniveau gaat ook naar beneden met komend weekend maxima rond de 12-13° en in combinatie met veel wind wordt het merkbaar kouder. Overigens is een dergelijke temperatuur normaal voor de tijd van het jaar, maar we zijn in deze zeer zachte oktober anders gewend. De temperatuurdaling is ook goed te zien in onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het aanvankelijk vrij zacht is met temperaturen rond en boven de 15°. Vanaf vrijdag gaat het kwik naar beneden en na het weekend kan het alle kanten op. Vooral het Amerikaanse weermodel (GFS) laat het kwik aan het eind van de pluim (begin november) flink zakken met overdag temperaturen ruim onder de 10°. Kijken of dat morgen ook nog zo is…

de pluim van het ECMWF voor De Bilt. Bron: KNMI

Kijken we puur alleen naar de pluim van het Europese model (ECMWF) dan zien we op termijn ook het kwik dalen, maar het gemiddelde blijft nog rond de 10° en dat is begin november iets onder de norm voor de tijd van het jaar.

de pluim van de Amerikanen (GFS) laat ook een daling zien. Begin november is de ‘oper’ lager dan het gemiddelde. Bron: wetterzentrale.de

De pluim van het Amerikaanse model (GFS) laat ook een daling zien en vooral de ‘oper’ is begin november aan de koude kant. Gemiddeld zitten ECMWF en GFS echter op één lijn met gemiddeld een graad of 10. Kortom: een vroege winterinval is niet te verwachten.

Ook deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dinsdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 359 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier