Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: hogedruk zorgt voor rustig weer
Het hogedrukgebied Uwe is naar het zuidwesten gezakt en ligt vandaag met de kern boven het zuiden van Engeland. Wij zitten aan de noordwestflank daarvan met aanvoer van vochtige oceaanlucht. Het hoog houdt voldoende de invloed op ons weer zodat storingen ons niet kunnen bereiken, maar het is wel tijdelijk vrij zacht en bewolkt.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wederom zonovergoten
Net als maandag was het ook gisteren prachtig weer met volop zonneschijn. We begonnen de dag koud met overal lichte tot matige vorst. De KNMI-stations Hupsel, Twenthe en Eelde noteerden respectievelijk -8,2, -8,5 en -8,6°. Die -8,6° op meetpunt Eelde betekende de laagste temperatuur in november in deze 21e eeuw. Het vorige record deze eeuw was -8,3° gemeten op 27 november 2010. Pakken we de vorige eeuw erbij dan is het wel eens veel kouder geweest in november. Het absolute record is de -15,0° gemeten in De Bilt eind november 1921. Wat dichterbij was de -11,0° gemeten op 23 november 1998 in Woensdrecht. Aan de grond was het vanzelfsprekend nog kouder met op vijf KNMI punten strenge vorst. Het koudst was Twenthe met -12,2°. Gisteren overdag was het prachtig weer met nagenoeg overal weer volop zonneschijn. De zon kon dan ook weer de maximale duur van 7 uur schijnen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en 6°. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 1,8 en Marknesse 1,9°. Wijk aan Zee kwam nog uit op 6,3°, maar veruit de meeste plaatsen hadden een temperatuur van 3-4°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 3 en 6° met in Zeebrugge 5,5°.

prachtige rijpfoto gemaakt door Carel ten Hoor
prachtige rijpfoto gemaakt door Carel ten Hoor
Ook deze schitterende foto werd gemaakt door Carel ten Hoor en toegezonden via foto@alpenweerman.nl
Ook deze schitterende foto werd gemaakt door Carel ten Hoor en toegezonden via foto@alpenweerman.nl

Vandaag: vanuit het noorden bewolkt
Gisteravond en de afgelopen nacht was het nog lange tijd helder, pas in de loop van de nacht trok bewolking het noorden van het land binnen. De temperaturen daalden dan ook nagenoeg overal weer tot ruim onder het vriespunt (Eindhoven -8,4 en Deelen -8,2°), maar in de noordwestelijke helft bleef het kwik boven nul. De bewolking boven het noorden trekt vandaag geleidelijk zuidwaarts en in de zuidelijke helft van de Lage Landen zal de zon nog flink schijnen. Elders dus steeds meer bewolking en het is niet uitgesloten dat er in het noorden lokaal wat lichte motregen valt. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten, maar in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied is de wind vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur is dan ook in het grootste deel van het land duidelijk hoger dan de laatste dagen en stijgt naar maximaal een graad of 3 in het zuidoostelijke deel van de Lage Landen en naar een graad of 9 in het noordwesten.

Vanavond en de komende nacht is het nagenoeg overal bewolkt, maar het blijft droog. De west tot zuidwestenwind waait zwak tot matig over land en vrij krachtig in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied en de temperatuur daalt naar waarden rond of iets onder het vriespunt in de zuidelijke delen van de Lage Landen. In het noordwesten zal het niet kouder worden dan een graad of 8.

Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Nicole Heij.
Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Nicole Heij.

Morgen: overwegend bewolkt, soms ook wat zon
Morgen heeft de bewolking de overhand, maar met name in de noordelijke helft kan ook af en toe de zon tevoorschijn komen. Het blijft droog en er waait een matige en langs de kust een vrij krachtige en op de Wadden een krachtige westenwind, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 5 in het zuidoosten en in de oostelijke delen van Vlaanderen en naar 10-11 in het westen en noorden. In het midden en westen van Vlaanderen wordt het 8-9°.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en lokaal kan er wat lichte regen of motregen vallen. Veruit de meeste plaatsen houden het droog en bij een matige en in de noordelijke helft (vrij) krachtige west tot noordwestenwind daalt de temperatuur naar een graad of 4 in het zuidoosten en naar 6 tot 8 elders.

Deze prachtige foto werd gemaakt door René Perdok
Deze prachtige foto werd gemaakt door René Perdok

Vrijdag: bewolkt, in het zuiden kans op wat licht gespetter
Vrijdag is het over het algemeen bewolkt en in de ochtend kan er in de zuidelijke helft wat lichte regen of motregen vallen. Elders blijft het droog en vanuit het noorden komt geregeld de zon tevoorschijn. De wind wordt noord en neemt af naar zwak tot matig en de temperatuur stijgt overal in de Lage Landen naar waarden tussen de 8 en 10°.

Deze mooie rijpfoto werd gemaakt door Carina Lichtenberg
Deze mooie rijpfoto werd gemaakt door Carina Lichtenberg
Deze schitterende plaat werd vastgelegd door Teun IJff.
Deze schitterende plaat werd vastgelegd door Teun IJff.

Komend weekend: rustig weer en geleidelijk weer kouder
In de nacht naar zaterdag zijn er flinke opklaringen en kan de temperatuur weer fors dalen. In het binnenland gaat het namelijk weer licht vriezen. Zaterdag zijn er flinke perioden met zon en blijft het droog. De wind waait zwak uit het noorden tot noordoosten en de temperatuur is met waarden tussen de 6° in het oosten en 8° in het westen van het land alweer wat lager. In de nacht naar zondag vriest het weer enkele graden en zondag overdag schijnt de zon, maar omdat de atmosfeer erg rustig is met de as van het hogedrukgebied precies over onze streken, kan er ook op uitgebreide schaal nevel en mist ontstaan. In mistgebieden wordt het niet veel warmer dan een graad of 2, maar mocht de zon erbij komen dan kan het nog makkelijk 5 tot 7° worden. Nog even een slag om de arm dus voor wat betreft de zondag.

De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.
De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.

Volgende week: aanhoudend hogedrukweer met lage temperaturen
Volgende week blijft hogedruk bepalend voor ons weer. Het blijft dan ook overal droog, maar in de rustige atmosfeer is er wel een grote kans op nevel en mist. Op deze termijn is nog niet aan te geven wat en hoe met die eventuele mist, dus meer daarover in de komende weerpraatjes. De temperaturen blijven bij mist duidelijk achter dan bij zonneschijn en in de nachten is er grote kans op enkele graden vorst. We kunnen dus spreken van een licht winters weertype.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.
De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat de hogere temperaturen die we vanaf vandaag krijgen maar tijdelijk zijn. Zaterdag zijn de maxima alweer wat lager en vanaf zondag liggen de maxima tussen de 0 en 5° en in de nacht is er dan weer een grote kans op vorst.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de rose lijn hierboven, dan kunnen we duidelijk zien dat de hogere temperaturen maar tijdelijk zijn. Vandaag loopt het kwik op naar een graad of 7 en morgen en vrijdag liggen de maxima rond de 9°. In het weekend gaan de temperaturen weer naar beneden en volgende week is het weer vrij koud met in de nacht een grote kans op vorst en overdag temperaturen tussen de 0 en 5°. Het ensemblegemiddelde ligt volgende week rond de 3°, terwijl een graad of 7 nog normaal is voor begin december.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

de zon ging ook weer fraai onder. Deze foto ontving ik via Twitter: Meteo-Nederland @SevereWeather_N
de zon ging ook weer fraai onder. Deze foto ontving ik via Twitter: Meteo-Nederland @SevereWeather_N

Dit was het voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje verzorgen en ik ben er vrijdag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 639 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier