Advertentie 

Algemene situatie:
De belangrijkste weersystemen zijn allemaal oostwaarts opgeschoven en dat betekent dat wij vandaag profiteren van het hogedrukgebied Vera. Het hoog trekt de komende dagen geleidelijk zuidwaarts en ten noorden van Vera wordt met een west tot zuidwestelijke stroming weer wat zachtere lucht aangevoerd. Verder trekt er soms een storing met wat regen of buien over, maar er zijn ook droge perioden met geregeld zonneschijn. Vrij normaal herfstweer dus met ook vrij normale temperaturen. Vanaf zondag wordt het geleidelijk kouder.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren scheen de zon geregeld, maar er waren ook wolkenvelden en hier en daar kwam het tot een enkele bui. De stevige wind nam gedurende de dag langzaam wat in kracht af en de temperatuur steeg naar maximaal 14-15°. Deze waarden werden echter aan het begin van de nacht bereikt, want overdag lagen de maxima rond de 12-13°.

de bomen beginnen steeds meer te kleuren. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Jolanda Bakker maakte aan het eind van de middag deze fraaie foto

Op deze maandag schijnt geregeld de zon, maar hier en daar is nog altijd een bui mogelijk. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee, maar gaandeweg de dag neemt de wind in kracht af.

De temperatuur is zowaar te laag voor de tijd van het jaar en stijgt naar 11-12, langs de zuidwestkust nog naar 13° en daarmee is het de koudste dag van deze zeer zachte oktobermaand. Ook in België dergelijke temperaturen, maar in de hogere delen wordt het niet warmer dan een graad of 7.

Afgelopen nacht koelde het hier en daar flink af. Deelen ging tijdens opklaringen onderuit naar 2,4° en aan de grond werd het +0,3°.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt met lokaal aan zee een buienkans. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig over land en vrij krachtig op de Wadden en de temperatuur daalt flink naar waarden (ruim) onder de 5° in het binnenland. Hier en daar komt het vriespunt zelfs in zicht en aan de grond is vorst mogelijk.

Joyce Derksen maakte deze prachtige foto van een buiige zondag
Op een winderige zondag maakte Jolanda Bakker deze prachtige foto

Morgen komt het aanvankelijk tot enkele buien, maar al vrij snel is het droog. In het noorden blijft het bewolkt en in de namiddag valt er wederom enige regen. Verder naar het zuiden blijft het verder droog met in het zuiden en in België ook geregeld zonneschijn.

De zuidwestenwind waait matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 12-13°. In de kustgebieden kan het een graad of 14 worden. Ook in België 12 tot 14°, maar in Hoog-België wordt het een graad of 7-8.

de verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Woensdag is er vrij veel bewolking, maar soms schijnt ook even de zon. Met name in de noordelijke helft is er kans op enkele buien. Er waait een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind, windkracht 2 tot 5.

De temperatuur is weer hoger dan vandaag en morgen en ook weer boven de norm die geldt voor begin november en stijgt overmorgen naar 13 tot 15°. Normaal is het een graad of 12. Ook in Hoog-België weer dubbele cijfers met een maximumtemperatuur van 11-12°.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

De rest van de week zijn lagedrukgebieden aan zet en neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe. Vooral in het eerste weekend van november is dat het geval wanneer een hoogtelaag uitzakt tot over onze streken. De temperaturen zullen dan geleidelijk gaan dalen naar waarden rond de 10°.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na het weekend lijken we weer te gaan profiteren van hogedruk. In dat geval neemt de wisselvalligheid weer af en kunnen de temperaturen langzaam verder dalen en dan met name tijdens de nachtelijke uren. Wellicht dat later volgende week de kansen op nachtvorst toenemen.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat duidelijk zien dat het kwik de komende dagen geleidelijk weer enkele graden oploopt. Halverwege volgend weekend gaat het kwik naar beneden en volgende week wordt het dan maximaal een graad of 10 of zelfs nog wat lager.

de zon kwam gisterochtend fraai op. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Voor vandaag laat ik het hierbij. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 398 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier