Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Het is, dankzij het hogedrukgebied Adam, momenteel vrij koud door een koude noordoostelijke wind. Deze winterse speldenprik duurt tot dinsdag en daarna gaat de temperatuur weer omhoog. Met uitzondering van woensdag lijken de neerslaghoeveelheden voorlopig mee te vallen en vanaf donderdag gaat de temperatuur weer naar beneden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren had de bewolking de overhand, maar lokaal kwam ook even de zon tevoorschijn. Het bleef droog en de temperatuur steeg naar 6-7°. Eindhoven was met 5,8° het koudst, terwijl het in Rotterdam maximaal 7,2 en in Wijk aan Zee en Maastricht 7,3°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 7°.

Deze mooie foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
De ijsbaan is er klaar voor, nu de winter nog… De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Het is aanvankelijk op deze zondag bewolkt, maar vanuit het noorden klaart het op steeds meer plaatsen op en gaat dus de zon schijnen. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 2-3°. Alleen in België en in Limburg kan het een graad of 4 worden.

Door die stevige wind is het voor het gevoel wel duidelijk kouder dan die 2 tot 4° op de thermometerbuis. De gevoelstemperatuur ligt namelijk tussen de -3 en -6°.

Vanavond en de komende nacht is het in het noorden en midden van het land helder, in het zuiden en niet in de laatste plaats in België komen wolkenvelden voor. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het zuiden en naar enkele graden onder nul verder naar het noorden. Lokaal kan het in het noorden 5° vriezen.

Bij Suzanne Vermulm probeerde de zon het nog even.
Ook bij Jolanda Bakker kwam de zon nog heel even tevoorschijn.
Ook Albert Thibaudier zag enkele opklaringen en maakte deze foto.

Morgen profiteren we nog altijd volop van het hogedrukgebied Adam ten noorden van onze streken. Het hoog is weliswaar wat naar het oosten getrokken, maar houdt een uitloper tot over de Britse Eilanden.

Het weerbeeld is in het overgrote deel van het land zonnig, maar in het zuiden en in België komen nog altijd wolkenvelden voor. Het blijft overal droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige oost tot noordoostenwind.

De temperatuur stijgt naar 2° in het noorden, naar een graad of 3-4 in het midden en naar 5 in het zuiden van het land. In België kan het nog een graadje warmer worden.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Dinsdag kantelt het hoog wat en trekt geleidelijk zuidoostwaarts. De kern ligt boven de Oekraïne en heeft een uitloper tot over Scandinavië. Uitlopers van een IJslanddepressie komen geleidelijk onze kant op, maar dinsdag overdag blijft het nog droog.

We starten met een mix van zon en wolkenvelden en temperaturen rond het vriespunt. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. De oostenwind draait naar zuid en de temperatuur is weer hoger en stijgt naar 5-6° in het noorden en naar 8-9 elders.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Woensdag is er kans op regen vanwege de nabijheid van lagedruk. Dit lagedrukgebied snoert zich van het IJslandse laag af en trekt donderdag naar de Middellandse Zee. Vanaf vrijdag gaan we dan weer profiteren van (een gordel van) hogedruk. De neerslagkansen zijn dan ook, met uitzondering van de woensdag, klein. De temperatuur, die eerst duidelijk stijgt, zal later deze week weer enkele graden gaan dalen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het vandaag met een graad of 2 vrij koud is. Ook morgen is het nog vrij koud, maar vanaf dinsdag gaat het kwik weer omhoog en woensdag is het 7-8°. Vanaf donderdag gaat de temperatuur langzaam weer naar beneden, maar van winterweer is voorlopig geen sprake.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat het ook allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk is het vrij koud, maar vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer snel omhoog. Daarna is de trend weer dalende. Na het weekend gaat de ‘oper’ en ook de ‘control’ verder onderuit, maar gezien het ensemble is de kans daarop niet groot. Het ensemblegemiddelde ligt rond de 5°.

Dit was het voor deze zondag. Maak er een mooie dag van, kleed je goed aan en ga lekker naar buiten. Weerfoto’s ontvang ik dan ook graag via Twitter @ricoschroder of via foto@alpenweerman.nl.

We hebben te maken met hoog water en Joyce Derksen maakte deze foto.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 765 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer