Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Na een wisselvallige week met dagelijks regen en hoge temperaturen, is het dit weekend overwegend droog dankzij het hogedrukgebied Romy. Bovendien gaat het kwik omlaag en morgen, bij de start van de meteorologische winter, is het vrij koud.

Ook komende week is het vrij koud, pas aan het eind van de week loopt het kwik weer wat op. Het weerbeeld laat veel wolken zien en het blijft droog. Aan het eind van de week neemt de kans op regen toe.

Ton Wesselius maakte deze foto van de start van de vrijdag
Monique Bormans maakte deze foto

Gisteren scheen geregeld de zon, maar er waren ook wolkenvelden en hier en daar kwam het tot een enkele bui. Het was echt regenbogenweer en verderop zijn de foto’s daarvan te vinden. De temperatuur, die gisternacht op meetpunt Deelen daalde naar -0,2 graden, steeg naar 7-10 graden met in Hoek van Holland en in Westdorpe 9,9 graden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Lokaal mist, daarna zon

Op deze zaterdag komt lokaal mist voor. Als dit is opgetrokken volgt een fraaie dag met
zeker vanmiddag flink wat zonneschijn. Er zijn ook wolkenvelden en vooral aan zee is
vanochtend nog een bui mogelijk. Vanmiddag blijft het overal droog. Het kwik stijgt naar
6 graden in het oosten en naar 8 in het westen. Voor de tijd van het jaar is dat een hele
gebruikelijke temperatuur. De zwakke wind wordt geleidelijk oost.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen, maar ook wolkenvelden. In het noorden,
oosten en midden is kans op mist. Het gaat overal, met uitzondering van een
(smalle) kuststrook, licht vriezen met minima tussen 0 en lokaal -3 graden.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Koude start meteorologische winter

Morgen start op veel plaatsen de zondag grijs met veel bewolking en mist. De mist lost
in de loop van de ochtend op, maar vooral in het noordoosten kan het lang grijs blijven.
Elders is het de rest van de dag overwegend bewolkt en op de meeste plaatsen droog.
Later op de dag neemt in het noordelijk- en noordwestelijk kustgebied de kans op een
bui toe. De wind waait uit het noordoosten, later uit het noorden en is zwak tot matig
boven land en later vrij krachtig aan zee, windkracht 5.

De temperatuur stijgt naar maximaal 3-4 graden in het oosten en naar 5, hooguit 6 graden in het westen. Mocht de mist in het noordoosten hardnekkig zijn, dan wordt het niet warmer dan iets boven nul. De meteorologische winter begint dan ook duidelijk te koud.

In de Ardennen kan een neerslaggebied voor enkele centimeters sneeuw zorgen. De sneeuw bereikt ons land (zuidelijk Limburg) zeer waarschijnlijk niet.

Erica van Leeuwen maakte deze foto
Er werden ook regenbogen gespot. Albert Thibaudier maakte de foto
Ook Jolanda Bakker spotte een regenboog
Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

In de nacht naar maandag zijn er opklaringen, maar ook wolkenvelden en landinwaarts is
weer kans op mist. In de kustgebieden is kans op een bui, elders blijft het droog. De
temperatuur daalt naar 1-3 graden boven nul in het noorden en westen en naar 0 of -1
landinwaarts.

Maandag schijnt geregeld de zon, maar er is ook een enkele bui mogelijk.
De noordwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig. Het wordt 5-6 graden in het
oosten en 7-8 in het westen.

De temperatuurverwachting voor de komende tijd. Eerst is het vrij koud, later lijkt het minder koud te worden.

Rustig en droog decemberweer

Dinsdag, woensdag en ook donderdag met Sinterklaas is het over het algemeen bewolkt. In de nacht en ochtend is kans op mist bij temperaturen rond het vriespunt. In de middag is soms ook een knipoog van de zon zichtbaar. Het kwik daalt weer wat van 5-7 graden op dinsdag naar iets boven nul op donderdag. Alleen het Amerikaanse weermodel voorziet duidelijk zachter weer op donderdag. Afwachten wie gelijk krijgt.

Vanaf vrijdag gaat het kwik langzaam omhoog naar 8-10 graden in het volgende weekend. De wisselvalligheid neemt toe en ook de wind gaat een rol van betekenis spelen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen van de diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de meteorologische winter morgen koud begint met temperaturen onder de 5 graden. Ook na het weekend blijft het vrij koud, maar maandag is het met een graad of 7-8 wel weer wat zachter. Daarna gaat het kwik weer omlaag en donderdag wordt de koudste dag van komende week volgens de meeste modellen. Vanaf vrijdag wordt het minder koud.

Morgen kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de middellange termijn. Kijken of de modellen dat allemaal op één lijn zitten.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.
De dag eindigde fraai. Erica van Leeuwen maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

De weerkalender 2020 is klaar! Bestel nu een exemplaar voor de Alpen en/of de Benelux. In de voorinschrijving dit weekend is de prijs 12,99 euro. Volgende week betaal je 14,99 euro.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.102 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer