Advertentie 

Algemeen: noordwestenwind voert vrij koude lucht aan
Aan de noordoostflank van het hogedrukgebied Pia trekt vandaag een koufront verbonden aan depressie Norbert over onze streken. Na een droge start is er later vandaag vooral in de noordelijke helft kans op buiige regen. Ook na vandaag blijft het wisselvallig, want zaterdag krijgen we depressie Otto op vistie en ook met de Paasdagen is het niet veel beter.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: flinke perioden met zon, maar ook (regionaal) wolkenvelden
We begonnen de dag van gisteren met wolkenvelden, maar al vrij snel kwam de zon tevoorschijn en de meeste zonuren (10-11 uur) konden in de westelijke helft worden genoteerd. In de oostelijke helft zat (veel) meer bewolking en daar scheen de zon uiteindelijk zo’n 2 tot 4 uur.

De temperatuur steeg naar 12 tot 16° met de laagste waarden in het noorden en langs de westkust en de hoogste in het zuiden. Gilze-Rijen noteerde maximaal 16,4, terwijl Lauwersoog en Vlissingen bleef steken bij 11,5°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 15° met in Buzenol en Retie maximaal 15,3°.

een mix van zon en wolken in het Friese Bartlehiem. Deze prachtige foto werd ingestuurd door Meteo-Nederland (@SevereWeather_N)

Vandaag: bewolkt en in de noordelijke helft vanmiddag regen
Gisteravond en de afgelopen nacht viel er in het noorden enige regen op de passage van een warmtefront. Later vandaag krijgt met name de noordelijke helft (weer) te maken met nattigheid op de passage van een koufront. In de noordelijke provincies kan tussen de 5 en 10 millimeter vallen, maar zoals op onderstaand kaartje met de totale neerslagsom tot vanavond 18 uur is te zien, blijft het in de zuidelijke helft droog. Bovendien schijnt in de zuidelijke helft van tijd tot tijd de zon.

de verwachte neerslag voor vandaag 12 april 2017. Bron: Kachelmannwetter.com

De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en bij de Wadden (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar maximaal 11° in het noorden en naar 15-16 in het zuiden van het land. In België liggen de maxima tussen de 13-14° in de hogere delen en naar 15 tot 17°. Kortom: helemaal nog geen verkeerde temperaturen voor de tijd van het jaar.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en een gebied met regen trekt van noord naar zuid over de Lage Landen. Na passage klaart het vanuit het noorden weer op. De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 4 en 6°.

In het westen scheen de zon flink en dat laat deze foto van Arno van Brakel mooi zien.

Morgen: perioden met zon, noordoosten een bui
Morgen zijn er flinke perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en met name in de noordoostelijke helft van het land is een enkele bui mogelijk. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig in het noordelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar 10 tot 12°. In België kan het een graadje meer worden.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige geleidelijk zuidwest wordende wind daalt de temperatuur naar 2-3° in de oostelijke helft met kans op vorst aan de grond en naar 5-6 in het westen.

de verwachte weerkaart voor aanstaade vrijdag volgens ECMWF. Bron: Wetterzentrale.de

Lange Paasweekend: toenemend wisselvallig en vrij koud voor de tijd van het jaar
Goede Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot een enkele bui. De zuidwestenwind wordt west en is overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 12-13°.

In de nacht naar zaterdag gaat het enige tijd regenen en zaterdag overdag draait het om enkele buien. De wind wordt noordwest en is vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en hard bij de Wadden, windkracht 7 en de temperaturen stijgen naar 10° in het noorden en naar 13 in het zuiden van de Lage Landen.

de verwachte weerkaart voor 1e Paasdag volgens ECMWF. Bron: Wetterzentrale.de

Tijdens beide Paasdagen schijnt eerste Paasdag geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. Paasmaandag valt er geruime tijd (buiige) regen. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 10° in het noorden en 12-13 in het zuiden en er waait een matige tot krachtige overwegend westelijke wind die het voor het gevoel nog wat kouder maakt.

Pluim:
Onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. De komende dagen liggen de maxima veelal rond of net iets onder de normaal voor de tijd van het jaar.

Vrijdag wordt het 11 tot 14 en in het weekend 10 tot 12°. Vanaf Paasmaandag lijken de temperaturen te gaan stijgen, maar de modellen lopen daarin wel behoorlijk uiteen. Dinsdag kan het 10 tot 18 en woensdag 10 tot 20° worden. In beide gevallen is het Europese model het koudst en het Amerikaanse het warmst.

De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk welke kant we opgaan. Aan het eind van de week kruipen alle modellen weer naar elkaar toe en is het 9 tot 12°. Wat betreft de Paasdagen is er geen warmte op komst en vooral eerste Paasdag is het vrij koud.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: zacht, maar hoelang nog…
April is tot nu toe een zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 9,8°. Normaal is het tot nu toe 7,9°, ofwel het is 1,9° te warm. Gezien de verwachting voor de komende dagen zal er van dit gemiddelde wel het één en ander afgaan.

Over de gehele maand is het gemiddelde normaal 9,2°, maar mogelijk komen we, met de vrij koude dagen in het vooruitzicht, uit op gemiddeld 8,9°. Mocht dit scenario uitkomen dan wordt april 2017 de vijfde aprilmaand van de afgelopen zes jaar die te koud verloopt. Alleen april 2014 was te warm met toen een gemiddelde apriltemperatuur van 12,1°. De warmste aprilmaanden hadden we overigens in 2011 en in 2007 met beide keren gemiddeld 13,1°.

prachtige tulpen op de foto gezet door Martin Vye.

Met deze getallen wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de weerkaarten met de Paasdagen in het verschiet.

Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

de zonsopkomst was rood gekleurd gisteren. De foto werd gemaakt door Mark Wolvenne.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 329 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier