Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het wordt een wisselvallige, vrij koude en kille week. De bewolking heeft vaak de overhand en dagelijks komt het tot regen. De temperatuur ligt onder het langjarig gemiddelde van 10 graden. Het wordt deze week vaak niet warmer dan 7-8 graden. In combinatie met veel wind voelt het veel kouder aan. Doordat het voorlopig vrij koud blijft, lijkt november een te koude maand te worden. Een mooie voorbode van de aankomende winter…

De dag begon kleurrijk. Jannes Wiersema maakte de foto.
De dag begon al zeer fraai met een nevelige zonsopkomst. Monique Bormans maakte deze foto.
Aad Hogenboom maakte de foto.
Velen moesten gisterochtend krabben. De foto werd gemaakt door Erica van Leeuwen-de Bruijn

Gisteren was het in grote delen van het land prachtig weer met volop zon. Alleen in het noorden kwam bewolking voor en nog enkele buien. In het Friese Hallum viel nog bijna 2 mm. Na een nacht met lichte vorst in het midden en zuiden (Woensdrecht -2,9 graden), steeg de temperatuur naar 9 tot 11 graden. Op Vlieland werd het zelfs 12,6 graden.

Een prachtige ‘winterochtend’ in natuurgebied de Pannenhoef nabij Breda. Maurice Vroegrijk maakte de foto.
De weerkaart voor vandaag.
Bron: DWD

Vanuit het westen regen!

Op deze maandag is aanvankelijk in het oosten en noordoosten lokaal nog de zon te zien door de aanwezige sluierwolken. Elders is het bewolkt en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig, aan zee soms krachtig, windkracht 4-6.

Vanmiddag breidt de regen zich over het hele land uit en regent het langdurig. In het oosten en noordoosten duurt het tot ver in de middag en in Groningen wellicht tot tegen de avond voordat het gaat regenen. De naar west draaiende wind maakt het herfstbeeld compleet en is vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7.

Het is vrij koud voor de tijd van het jaar, want de temperatuur stijgt naar maximaal 7-8 graden. Door de wind voelt het aan als een graad of 2. Gebruikelijk is het in deze tijd van het jaar nog een graad of 10.

Vanavond, tijdens Sint-Maarten, regent het op veel plaatsen. In het westen wordt de neerslag meer buiig en dat betekent dat er soms ook droge momenten zijn, maar dat het soms ook stevig kan plenzen. Tijdens een stevige plensbui is kans op onweer en zware windstoten tot 80 km/uur. De westenwind blijft vrij krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7, mogelijk even stormachtig windkracht 8.

In de loop van de avond en komende nacht nemen de neerslagkansen landinwaarts af, in de kustgebieden houdt de buiigheid aan. Later neemt in het zuiden de kans op regen weer toe. De temperatuur blijft overal boven nul en daalt naar 3-5 graden.

Ton Wesselius maakte deze foto op een zonnige zondagmiddag
Diny Reijnen maakt deze prachtige foto.
Collega Ricardo maakte deze prachtige foto.
De weerkaart voor morgen
Bron: DWD

Wisselvallig met buien en een koude wind

Morgen is het bewolkt en komt het regelmatig tot enkele buien. De meeste buien worden in de kustgebieden verwacht. Zo nu en dan kan ook de zon nog even schijnen. De zuidwestenwind is opnieuw duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar een vrij koude en kille 7-8 graden.

Woensdag wordt opnieuw een bewolkte dag met enkele buien. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden, in de kustgebieden kan het lokaal 9 graden worden. De westen- tot zuidwestenwind waait matig boven land en (vrij) krachtig aan zee.

Heerlijk weer voor een mooie boswandeling in de Loonse en Drunense Duinen bij Kaatsheuvel. De foto werd gemaakt door Alfons van den Hoek
De temperatuur blijft de komende tijd onder de 10 graden.

Vrij koude en kille week

De rest van de week en ook komend weekend ligt de middagtemperatuur tussen 6 en 8 graden. Daarmee blijft het duidelijk te koud voor half november. In de nacht en vroege ochtend is het veelal 0 tot 4 graden en tijdens nachtelijke opklaringen kan het licht vriezen.

Het weerbeeld laat over het algemeen vrij veel bewolking zien en dagelijks is kans op regen. Ook de intocht van Sinterklaas, aanstaande zaterdag, lijkt niet droog te verlopen, maar daarover de komende dagen natuurlijk meer hier op Alpenweerman.

De temperaturen blijven te laag voor de tijd van het jaar. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende 10 dagen onder de 10 graden blijft. In de nacht kan het soms licht vriezen.

De dag eindigde ook fraai. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 785 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier