Advertentie 

Algemeen: volgende week weer meikoelte, maar later volgende week weer zachter
Op de weerkaart zien we nog altijd het krachtige hogedrukgebied Sonja. Dit hoog trekt geleidelijk naar de regio Groenland/IJsland en de uitloper, vandaag nog boven de Baltische Staten, zal zorgen voor een aangenaam weekend met duidelijk oplopende temperaturen. Vandaag is er nog meikoelte, maar het blijft op deze Bevrijdingsdag wel droog. Na het weekend opnieuw meikoelte, maar later volgende week lijkt het allemaal wat zachter te worden. Op en af dus…

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: in het noorden regen, elders ook zonneschijn
Gisteren viel er in het noorden enige regen, elders en dan met name in het midden scheen de zon en over België kwamen enkele buien voor. In het midden scheen de zon tussen de 3 en 8 uur met de meeste zon in de regio Rotterdam en Hoek van Holland, elders duidelijk minder of helemaal geen zonneschijn.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 11 en 16° met in het zonnige Hoek van Holland maximaal 16,1°. In België lagen de maxima tussen de 10° in de Ardennen en 16 elders. Antwerpen noteerde maximaal 16,3°.

flinke opklaringen bij Jolanda Bakker. Zij maakte dan ook deze prachtige foto

Vandaag: overwegend bewolkt en op de meeste plaatsen droog
Het is op deze Bevrijdingsdag over het algemeen bewolkt, maar het blijft wel op veruit de meeste plaatsen droog. Alleen in het noorden kan weer wat lichte regen en motregen vallen en later op de dag is er in het zuiden lokaal kans op een bui. Elders dus droog en bewolkt met slechts heel af en toe een knipoog van de zon.

De wind waait zwak tot matig en op de Wadden vrij krachtig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar een zeer magere 10-11° in het noorden (voor het gevoel is het een graad of 7) en naar 12, lokaal net aan 13 in het midden en zuiden. In België kan het op veel plaatsen 12 tot 14° worden.

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar geleidelijk ook opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige geleidelijk oost wordende wind daalt de temperatuur naar 4 tot 7° met de laagste temperaturen in het noordoosten van het land.

eerst wat regen, maar later ook wat opklaringen bij Martin Vye

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. De zwakke tot matige wind waait uit het oosten, later weer uit het noordoosten en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 15 tot 20°. In het zuiden en hier en daar in België kan het lokaal 21° worden. Alleen op de Wadden en langs de noordkust wordt het een graad of 11 tot 13.

Morgenavond en in de nacht naar zondag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige geleidelijk van noordoost naar noord draaiende wind. De temperatuur daalt naar een graad of 6 in het zuidoosten en naar 8-9 elders.

deze prachtige foto van de zonsondergang werd gemaakt door Robert Hartog
ook Meteo Nederland maakte een schitterende foto van de kleurrijke zonsondergang

(middel)lange termijn en de pluim:
Zondag wordt het geleidelijk allemaal alweer minder. De zon schijnt weliswaar geregeld, maar er is ook weer een buienkans. De zwakke noordenwind draait naar noordwest en neemt toe naar matig en de temperatuur stijgt landinwaarts nog naar waarden tussen de 15 en 17°. In de kustgebieden en op de Wadden blijft de temperatuur, door die noordwestenwind, steken bij maximaal 12 tot 14° en dergelijke temperaturen zijn toch echt weer te laag voor de tijd van het jaar…

de verwachte weerkaart voor maandag. Bron: DWD

Na het weekend zijn er wolkenvelden, maar ook de zon zal geregeld schijnen en het blijft over het algemeen droog. Hier en daar is een bui mogelijk, maar veel om het lijf zal het niet hebben. De wind heeft aanvankelijk een noord tot noordwestcomponent en de temperaturen zijn dan ook weer te laag voor de tijd van het jaar. Later in de week lijkt het wel allemaal zachter te worden en dat is allemaal weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

Daarin zien we vandaag een vrij koude Bevrijdingsdag, maar morgen gaat de temperatuur rap omhoog naar gemiddeld een graad of 18-19 in het midden van het land. Vanaf zondag gaat de temperatuur weer geleidelijk naar beneden. Vanaf donderdag zit er weer een stijgende lijn in en komt de warme grens van 20° geleidelijk weer in beeld.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Met het oplopen van de temperatuur later volgende week neemt de kans buien ook geleidelijk weer toe en dat is zichtbaar aan de neerslagpluim voor het midden van het land. Tot volgende week vrijdag wordt er niet of nauwelijks regen verwacht, hooguit 1-2 millimeter.

de verwachte neerslag voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij houden. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Maak er een mooie Brvrijdingsdag van en graag weer tot morgen.

bij Martin Vye regende het gisteren en daarom kon hij gisteren deze mooie foto maken

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 236 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier