Advertentie 

Algemene situatie:
Een groot en diep lagedrukgebied, genaamd Reinhard, ligt voor de Noorse kust en rondom dit laag stroomt onstabiele en koude polaire lucht naar onze streken. Daarin komt het tot buien die gaandeweg van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. Vandaag passeert er eerst nog een storing met enige tijd regen.

Volgende week, de aanloop naar de meteo winter, blijft het (water)koud met regelmatig veel wind en ook buien die geleidelijk wat winterser van karakter worden. Tijdens opklaringen kan het later in de week in de nacht enkele graden vriezen en in de Ardennen en Hoge Venen komt het tot een sneeuwdek.

Kortom: de winter kruipt langzaam dichterbij!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en in de ochtend trok een gebied met regen over het land oostwaarts. In de middag volgde een koufront met lokaal stevige plensregens en na frontpassage klaarde het breed op.

De temperatuur steeg voor het front uit naar 12 tot 16° met in Eindhoven maximaal 16,0°. Voor Eindhoven was het een datumrecord en landelijk is die 16° een derde plaats voor de 23e november achter de 16,5° gemeten in 2014 in Maastricht en 16,3° gemeten in Twenthe in 2003. In België lagen de maxima tussen de 10 en 16° met in Antwerpen maximaal 16,2°. Na frontpassage ging de temperatuur naar beneden naar waarden rond de 10°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Het is op deze vrijdag bewolkt en er zijn perioden met regen. Vanmiddag nemen de neerslagkansen af, maar later vanmiddag krijgt de zuidelijke helft van de Lage Landen wederom te maken met regen.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit uiteenlopende, maar over het algemeen zuidwestelijke, richtingen en de temperatuur, die afgelopen nacht uitkwam tussen de 9 en 12°, ligt vandaag overdag tussen de 8 en hooguit 10°.

Vanavond en de komende nacht valt er over de zuidelijk helft en met name over België (buiige) regen. Later gaat het in de Ardennen en Hoge Venen sneeuwen. Elders blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wind waait niet meer dan zwak en de temperatuur daalt in opklaringsgebieden naar waarden rond het vriespunt.

De zon kwam gisteren fraai op. Ook was er veel wind en dat werd mooi vastgelegd door Ton Wesselius.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Marcel Pijpers maakte deze foto van zijn honden in de steeds kaler wordende bossen.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. Vanwege een ijskoude bovenlucht, op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) is het -37° en op een hoogte van 1,5 km is het -5. De buien kunnen dan winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en landinwaarts ook met smeltende sneeuw. In de Ardennen valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

De westenwind waait overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 6-7, lokaal 8°. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 3, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder. Voor het gevoel is het sowieso waterkoud!

De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zondag schijnt ook geregeld de zon, maar het komt wederom tot buien. Bij die buien is ook nog kans op hagel en onweer, maar omdat de bovenlucht met temperaturen van -30° minder koud is zijn de buien minder heftig. De kans op sneeuw is alleen weggelegd voor de hogere delen van België. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 7-8°, maar in de Ardennen wordt het maximaal een graad of 2.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend komt een volgende depressie over de Noordzee afzakken. Vanaf dinsdag stroomt er op hoogte ook weer ijskoude lucht over onze streken uit met temperaturen die dalen naar waarden rond de -34°.

Maandag en dinsdag is het dan ook bewolkt en valt er geruime tijd regen. Vanaf woensdag schijnt geregeld de zon, maar komt het ook tot enkele buien en vanwege die koude bovenlucht is er ook kans op hagel en onweer en wellicht ook smeltende sneeuw. De temperaturen zijn vrij laag voor de tijd van het jaar en liggen veelal rond de 6°. Normaal is het eind november, begin december nog een graad of 8.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen in één overzicht laat het allemaal weer mooi zien. De komende dagen gaat het kwik naar beneden naar een graad of 6-7 op zondag. Begin volgende week zijn de maxima een fractie hoger, maar later in de week gaat het kwik weer naar beneden.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat een vrijwel zelfde beeld zien. De temperatuur gaat de komende dagen naar beneden. Begin volgende week zijn de maxima een fractie hoger, maar later in de week gaat het kwik weer omlaag.

Het ensemblegemiddelde is op termijn een graad of 4-5 en dat is onder normaal en daarmee krijgen we een vrij koude aanloop naar de meteorologische winter. Bovendien nemen vanaf eind volgende week de nachtvorstkansen toe. Wie weet waar het allemaal naar toe leidt in december…

De zon ging ook weer fraai onder. Deze foto werd ook gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen. Maak er een mooie dag en graag weer tot morgenochtend.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 679 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Lage Landen – Vrij koude aanloop naar meteo winter.”

 • Remco Mienis
  24 november 2017 at 08:14

  Morning Rico. Saai weertje komende tijd dus…. pfff op naar betere tijden!

 • Rico Schröder
  24 november 2017 at 09:00

  Koud en guur. Allemaal vrij normaal voor de tijd van het jaar.

 • Bertil Blaas
  24 november 2017 at 10:37

  Goede morgen Rico, ben dagelijks volger. Je berichten zijn perfect ! Bedankt.
  Groeten.

  • Rico Schröder
   24 november 2017 at 10:39

   Dank je wel Bertil. Ik doe het graag, maar dat is wel te merken denk ik… 😉

 • Survivor
  24 november 2017 at 21:47

  Buienradar geeft morgenavond natte sneeuw, in het oosten en zuidoosten. Is er ook kans op sneeuw in Lelystad?

  • Rico Schröder
   24 november 2017 at 21:59

   Morgenavond en in de nacht naar zondag verwacht ik de meeste buien in de kustgebieden met daar kans op hagel, onweer en wellicht smeltende sneeuw. Landinwaarts is het over het algemeen droog met flinke opklaringen. De kans op sneeuw in Lelystad is morgenavond klein.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier