Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we het hogedrukgebied Xander vandaag boven Hongarije met een kerndruk van 1036 hPa. Het zorgt bij ons voor een oost tot zuidoostelijke stoming met aanvoer van geleidelijk drogere lucht. De aanloop naar Kerst verloopt de komende dagen vrij koud, maar vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid toe vanwege een omvangrijke IJslanddepressie en gaan de temperaturen weer omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: bewolkt, maar hier en daar ook wat zon
Het was gisteren best aardig weer. Het was weliswaar overwegend bewolkt, maar hier en daar kwam ook de zon even tevoorschijn en dan met name in het midden en niet in de laatste plaats in het noorden van het land. De meeste zonuren werden genoteerd in Friesland met in Leeuwarden ruim 4 en in Stavoren 4,5 uur zonneschijn. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10° met op Schiphol maximaal 10,2°, maar in Maastricht werd het niet warmer dan 6,7°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 9°, want op de Mont-Rigi werd het maximaal 2,8 en in Koksijde 8,6°.

in het noorden van het land scheen de zon flink en dat was goed zichtbaar op deze foto van Jannes Wiersema.
in het noorden van het land scheen de zon flink en dat was goed zichtbaar op deze foto van Jannes Wiersema.

Vandaag: overwegend bewolkt
Het begint wellicht ééntonig te worden, maar ook vandaag heeft de bewolking de overhand. Toch kan ook hier en daar de zon doorbreken en dan met name in de oostelijke helft. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noorden en naar 7-8 in het westen en zuiden en in grote delen van België. In de hogere delen van de Lage Landen wordt het maximaal een graad of 3.

Vanavond klaart het vanuit het oosten steeds meer op en komende nacht is het vrij helder. Alleen in het noorden van het land en mogelijk ook langs de kust blijft laaghangende bewolking mogelijk. De oost tot zuidoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt nagenoeg overal tot enkele graden onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen vriest het zo’n 4°.

Morgen: zon, maar vanuit het noorden weer laaghangende bewolking
Morgen beginnen we de dag op veel plaatsen met zon, maar de laaghangende bewolking in het noorden van het land trekt langzaam zuidwaarts. Het blijft overal droog en er waait niet meer dan een zwakke oostenwind. Het is wel koud, want de temperatuur stijgt in de noordoostelijke helft naar hooguit 1-2° boven het vriespunt. In het westen en zuiden en ook in België is het met 4, lokaal 5° iets minder koud.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het helder in het zuiden en bij onze Zuiderburen, maar in het midden en noorden van de Lage Landen is laaghangende bewolking, nevel en lokaal mist weer hardnekkig. De zwakke tot hooguit matige oostenwind draait naar zuid tot zuidwest en de temperatuur daalt op de meeste plaatsen weer tot enkele graden onder het vriespunt. Alleen in het noordwesten blijft het kwik net boven nul.

in het zuiden van het land bleef het weer grijs en bewolkt zoals hier bij Ben Saanen.
in het zuiden van het land bleef het weer grijs en bewolkt zoals hier bij Ben Saanen.

Woensdag: geregeld zon, maar hier en daar ook nog grijzigheid
Woensdag beginnen we de dag op veel plaatsen grijs en bewolkt, maar de grijzigheid verdwijnt op de meeste plaatsen, maar het noorden houdt wellicht last van de lage wolken. De zon zal gaan schijnen en het blijft droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig langs de kust en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 6° met de laagste waarden in de noordoostelijke helft van de Lage Landen.

de zon ging fraai onder gistermiddag. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
de zon ging fraai onder gistermiddag. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

De rest van de week: toenemend wisselvallig
Donderdag krijgen we te maken met een storing en is het bewolkt en regenachtig. Vooral in de noordwestelijke helft van de Lage Landen wordt regen van betekenis verwacht met op veel plaatsen meer dan 10 millimeter. In de zuidoostelijke helft en in grote delen van België wordt ‘slechts’ 2 tot 5 mm verwacht. De temperatuur is met 7-8, langs de kust lokaal 9° weer duidelijk hoger en er waait een vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuid tot zuidwestenwind.

De regen trekt in de nacht naar vrijdag naar het oosten weg en vrijdag is het heel aardig weer met geregeld zonneschijn. We profiteren dan weer van een nieuw hogedrukgebied. Later op de dag neemt de bewolking weer toe, maar het blijft droog. De zuidwestenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4 en 6°. Alleen in het noordwesten zijn de maxima, met een graad of 8, wat hoger.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.

Kerstweekend: bewolkt en regenachtig, ofwel GROEN!
In het Kerstweekend is het bewolkt en regenachtig met op zaterdag veel bewolking en geruime tijd regen. Ook waait het dan flink met over land een matige tot vrij krachtige en aan zee een krachtige tot hard en op de Wadden een stormachtige wind uit het westen. We krijgen namelijk te maken met storingen verbonden aan een diepe depressie bij IJsland. Ten zuiden van onze streken zit hogedruk en daartussenin wordt met een westelijke stroming vochtige en zachte lucht aangevoerd.

Ook Eerste Kerstdag is het bewolkt en regenachtig en op Kerstmaandag valt er ook soms wat nattigheid, maar zullen de droge perioden overheersen. De kans op zon is op beide Kerstdagen klein. De temperatuur is komend weekend weer vrij hoog en stijgt naar waarden tussen de 8 en 11°, maar gelukkig zijn de maxima niet zo hoog als vorig jaar met toen recordwaarden van 14-15°.

de verwachte weerkaart voor eerste Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor eerste Kerstdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat de aanloop naar de Kerstdagen vrij koud is. Vandaag liggen de maxima rond de 6°, maar morgen wordt de 5° niet gehaald en ook woensdag is het vrij koud. Vanaf donderdag gaan de temperaturen omhoog en met de Kerstdagen is het vrij zacht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een hoofdberekening (rode lijn) die aanvankelijk een dalende trend volgt en vervolgens vrij laag blijft de rest van de week. De aanloop naar de Kerstdagen verloopt dan ook vrij koud. Juist tijdens het Kerstweekend gaan de temperaturen naar beneden en volgens de ‘oper’ wordt het een graad of 10. Het ensemblegemiddelde is met een graad of 8 iets minder zacht. Na Kerst lijken de temperaturen weer wat te gaan dalen.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim en daaraan zien we dat er voorlopig niet geschaatst kan worden. De temperatuur van het water vertoont aanvankelijk een dalende trend, maar later loopt de temperatuur weer op naar uiteindelijk een graad of 5.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij aanhoudende hogedruk is de kans op neerslag de komende dagen uitermate klein. Aan het eind van de week en ook in het komende Kerstweekend kan er in de hogere delen van onze Lage Landen, de Hoge Venen en de Ardennen, wat sneeuw vallen. Of dit ook aanleiding is tot een sneeuwdek moet de komende dagen worden afgewacht.

het ECMWF verwacht voor zaterdagochtend wat sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen. Of dit genoeg zal zijn voor een witte Kerst... Ik denk het eerlijk gezegd niet.
het ECMWF verwacht voor zaterdagochtend wat sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen. Of dit genoeg zal zijn voor een witte Kerst… Ik denk het eerlijk gezegd niet.

Witte Kerst?
De kans op een groene en natte Kerst is dit jaar vrij groot. De kans op sneeuw met de Kerstdagen, laat staan een witte Kerst, is uitermate klein. Misschien hebben de modellen de komende dagen nog een verrassing in petto, het is tenslotte nog een kleine week weg, maar ik denk dat de kans op sneeuw met de Kerst erg klein is.

de kans op een witte Kerst is uitermate klein.
de kans op een witte Kerst is uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 562 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier