Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we vandaag een tweetal hogedrukgebieden. Ten oosten ligt het hoog Wolfgang en bij de Azoren vinden we het hogedrukgebied Xander. Beide hogedrukgebieden zullen dit weekend samensmelten tot één groot hogedrukgebied. Willen we winterweer, dan zal de bezem door de atmosfeer moeten, want aan dit fantasieloze weer dankzij al die hogedrukgebieden hebben we ook niets. Mogelijk gaat de bezem, in de vorm van een diepe IJslanddepressie, tegen de Kerstdagen voor een andere setting op de weerkaarten zorgen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: veelal grijs en bewolkt, in het zuiden scheen de zon
Wederom hadden we in grote delen van het land een grijze, grauwe, saaie dag met veel bewolking nevel en mist. Alleen in het zuiden van het land en niet in de laatste plaats bij onze Zuiderburen scheen de zon flink. In Zeeland en in zuidelijk Limburg en ook in België scheen de zon zo’n 6-7 uur, maar elders bleven de gordijnen gesloten. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 9° met in Berkhout maximaal 7,0 en in Maastricht 9,1°. In Vlaanderen werd het ook tussen de 7 en 9° met in Kleine-Brogel maximaal 9,1°.

Vandaag krijgen we op duidelijk meer plaatsen de zon te zien, dus niet alleen in het zuiden. De foto werd gisteren gemaakt door Ben Saanen.
Vandaag krijgen we op duidelijk meer plaatsen de zon te zien, dus niet alleen in het zuiden. De foto werd gisteren gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: perioden met zon
Vandaag krijgen we eindelijk weer eens op de meeste plaatsen de zon enkele uren te zien, maar er trekken ook nog altijd wolkenvelden over onze streken. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. De temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noordoosten en naar 7-8 in het zuiden van het land. In België kan het 9, lokaal zelfs 10° worden, maar in de hogere delen wordt het niet warmerdan een graad of 3-4.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal ontstaat weer nevel en mist en bij nagenoeg geen wind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt.

Morgen: weer veel bewolking
Morgen schijnt in de ochtend in de oostelijke helft lokaal nog de zon, maar elders is het grijs en bewolkt en deze grijzigheid zal de gehele Lage Landen weer innemen. Het blijft overal tot de avond droog en er waait niet meer dan een zwakke zuid tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 6° in het oosten en naar 8° in het westen. In België liggen de maxima tussen de 6 en 10° met de hoogste waarden in West-Vlaanderen.

Morgenavond neemt vanuit het noordwesten de kans op wat lichte regen en motregen toe en dit gebied met gemiezer trekt verder over onze streken naar het zuidoosten. De niet meer dan zwakke wind draait geleidelijk naar west en de temperatuur wordt niet lager dan tussen de 3 en 6°.

in het grootste deel van het land was het gisteren grijs, bewolkt, nevelig en mistig. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
in het grootste deel van het land was het gisteren grijs, bewolkt, nevelig en mistig. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Zondag: opnieuw vrij veel wolken
Zondag beginnen we de dag met veel bewolking en in het oosten en zuidoosten miezert het wellicht nog wat. In de rest van het land is het droog met naast wolkenvelden wellicht ook wat zon. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht en de temperatuur stijgt op de 4e en laatste advent naar waarden rond de 8-9°. Alleen in zuidelijk Limburg en in de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 6.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.

Volgende week: eerst rustig en droog, tegen de Kerstdagen gaat de bezem door de atmosfeer.
Na het weekend blijven hogedrukgebieden dominant op de weerkaart. Het Azorenhoog trekt zich weer naar het westen terug, maar vanuit het oosten komt een volgend hoog onze kant op. Tegelijkertijd vinden we bij IJsland een hele diepe depressie.

de verwachte weerkaart voor aanstaande woensdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande woensdag volgens ECMWF.

Het weerbeeld kenmerkt zich maandag nog met veel bewolking, maar dinsdag en woensdag zal de zon flink schijnen. De stroming draait dan naar het oosten tot zuidoosten en de temperaturen gaan naar beneden. Dinsdag komen de maxima uit op waarden tussen de 4 en 7, woensdag berekenen alle modellen een temperatuur van hooguit 4° en in de nacht gaat het licht vriezen. De aanloop naar Kerst is dan ook vrij koud.

In het Kerstweekend krijgen we te maken met een depressie en gaat mogelijk de bezem door de atmosfeer. De wind neemt duidelijk toe en ook de kans op regen neemt toe. De temperatuur zal langzaam weer gaan stijgen.

de verwachte weerkaart voor volgende week zaterdag, 24 december, volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor volgende week zaterdag, 24 december, volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het vandaag een graad of 6-7 wordt. Morgen en zondag zijn de maxima met een graad of 8 wat hoger en na het weekend gaan de temperaturen weer geleidelijk naar beneden. Woensdag komen de modellen met temperaturen rond de 4°, maar donderdag bijvoorbeeld komt het Europese model met een ijsdag op de proppen. De Amerikanen en de Duitsers zijn met respectievelijk 5 en 7° duidelijk hoger. Eerste Kerstdag wordt het, volgens onderstaande pluim, tussen de 4 en 7°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een hoofdberekening (rode lijn) met aanvankelijk temperaturen boven de 5°. Na het weekend is het aanvankelijk een graad of 5, maar later in de week wordt het kouder. Tegen en in het volgende weekend gaat de temperatuur weer wat omhoog. Ook het ensemblegemiddelde zal dalen naar waarden onder de 5° vanaf woensdag. Later in de week loopt het kwik weer op, zonder dat het dus direct echt warm wordt…

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim en daarin zien we dat de temperatuur van het water in het midden van het land aanvankelijk ligt rond de 4°. Vanaf woensdag gaat de temperatuur naar beneden naar een graad of 2.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij aanhoudende hogedruk is de kans op neerslag de komende dagen uitermate klein. Pas aan het eind van de volgende week neemt de kans op sneeuw toe, maar of dit tot een sneeuwdek zal leiden moet worden afgewacht.

Het Europese model verwacht volgende week vrijdag sneeuw. Of dit tot een sneeuwdek gaat leiden moet worden afgewacht.
Het Europese model verwacht volgende week vrijdag sneeuw. Of dit tot een sneeuwdek gaat leiden moet worden afgewacht.

Witte Kerst?
Ook vandaag weer de dagelijkse kansverwachting op een Witte Kerst. De kans is nog altijd, gezien de termijn, zo’n 5%, maar zal de komende dagen, mochten de weermodellen uitkomen, toch dalen naar 0%. We krijgen waarschijnlijk een regenachtige Kerst, maar wellicht zit er nog een verrassing in de komende dagen, want het ECMWF komt, zoals hierboven is te zien, voor vrijdag met sneeuw… De komende dagen natuurlijk meer hierover.

de kans op een witte Kerst is momenteel 5%
de kans op een witte Kerst is momenteel 5%

Dit was het voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje verzorgen en ik ben er zondag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.060 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier