Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Het hogedrukgebied Uwe vinden we op deze zondag boven het oosten van Europa en heeft een uitloper richting Schotland. De as van het hoog ligt over ons land en trekt geleidelijk noordwaarts en bij die as is een grote kans op mist. Verder is het vrij koud winterweer met aanvoer van polaire lucht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolkenvelden, gaandeweg de dag ook zonneschijn
Er waren gisteren verspreid over het land wolkenvelden, lokaal ook gebieden met mist, maar er was ook zonneschijn. De zon won het uiteindelijk van de wolken en uiteindelijk kwam overal de zon tevoorschijn. In zowel het noorden als in het zuiden scheen de zon zo’n 5 tot 7 uur, een strook over het midden van het land had last van van meer wolken en dat leverde 2 tot 4 uur zonneschijn op. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 4 en 9°. Ell noteerde maximaal 4,2 en Maastricht 4,4°. In de noordwestelijke helft werden de hoogste tempertaturen genoteerd met op Vlieland maximaal 9,4°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 3 en 8°. Kleine-Brogel noteerde 3,2 en Zeebrugge 7,5°.

een fraaie foto van het ochtendkrieken. Mark Wolvenne maakte deze.
een fraaie foto van het ochtendkrieken. Mark Wolvenne maakte deze.

Vandaag: in het noorden mist, elders zonneschijn
Afgelopen nacht is bij de rugas over het midden van het land op uitgebreide schaal mist ontstaan. Met het verplaatsen van de as naar het noorden zal de mist ook langzaam maar geleidelijk noordwaarts trekken. In de zuidoostelijke helft van de Lage Landen en zeker in Vlaanderen is het vandaag prachtig weer met volop zonneschijn. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot hooguit matige oostenwind. De temperatuur blijft mogelijk rond het vriespunt in hardnekkige mistgebieden en dan vooral in het noorden van het land. Daar waar de zon goed schijnt lopen de temperaturen op naar waarden tussen de 2 en 4°.

Vanavond en de komende nacht blijft het (uiterste) noordoosten van het land gevoelig voor hardnekkige mist. Elders zijn er opklaringen. De zwakke tot matige oostenwind draait geleidelijk naar zuidoost en het gaat licht tot matig vriezen met op de koudste plaatsten temperaturen van ongeveer -8°.

Maastricht in de mist. Deze prachtige foto werd gemaakt door Aggie Janssen
Maastricht in de mist. Deze prachtige foto werd gemaakt door Aggie Janssen

Morgen: veel zon
Morgen zal de zon overal flink schijnen en het blijft droog. In de middag verschijnt er in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen wat hoge sluierbewolking, maar over het algemeen heeft de zon daar geen last van. De wind waait niet meer dan zwak uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt in het noordoosten, naar een graad of 3 in het midden en naar 5, lokaal 6 in het zuiden en in grote delen van Vlaanderen.

Morgenavond, Pakjesavond, en in de nacht naar dinsdag neemt de (hoge) bewolking geleidelijk vanuit het westen verder toe, maar het blijft overal droog. Het waait niet of nauwelijks uit het zuiden en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en -3° in het zuiden van de Lage Landen. Verder naar het noorden is het kouder, langer onbewolkt, en in het noordoosten vriest het matig met opnieuw uitersten tot -8°.

Sjef Kenniphaas maakte deze fraaie foto van de ondergaande zon aan zee.
Sjef Kenniphaas maakte deze fraaie foto van de ondergaande zon aan zee.

Dinsdag: over het algemeen vrij veel (hoge) bewolking
Dinsdag is er over het algemeen vrij veel (hoge) bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en waaien doet het niet of nauwelijks uit het zuiden. De temperatuur stijgt naar maximaal 2-3° in het noordoosten en naar 6-7 in het zuiden van de Lage Landen. In Vlaanderen kan het lokaal alweer 8° worden.

Bij Ben Saanen scheen de zon flink en dat leverde deze fraaie foto op.
Bij Ben Saanen scheen de zon flink en dat leverde deze fraaie foto op.

Vanaf woensdag: zacht met toenemende neerslagkansen
Vanaf woensdag trekt het hogedrukgebied naar het zuiden en zuidoosten van Europa weg en wij komen met onze Lage Landen aan de noordflank van dit hoog. De stroming wordt dan zuidwest en Atlantische storingen kunnen ons weer bereiken. Met die zuidwestelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd en ook de regenkansen zullen geleidelijk weer toenemen. Het is dan weer even afgelopen met het licht winterse weertype en het wachten is dan weer op nieuwe kansen later deze maand.

De verwachting is dat het zachte weer, met temperaturen van een graad of 10-11, zo’n dag of zes zal aanhouden. Geniet dan ook van deze weer koude(re) periode met temperaturen in de nacht (ruimschoots) onder nul en overdag maar net erboven. Vergeet niet dat het pas begin december is en klimatologisch horen bij deze tijd van het jaar gemiddelde temperaturen van zo’n 7-8°.

De verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF
De verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur vandaag en morgen behoorlijk laag is met kwikstanden rond of net boven het vriespunt. Dinsdag kan de 5° grens weer worden bereikt, maar vanaf woensdag is die 5° de ondergrens voor zelfs de nachttemperatuur. Overdag ligt het kwik dan rond de 10° en dat dan zeker voor een dag of zes. Na deze licht winterse driedaagse kunnen handschoenen en mutsen voorlopig weer even de kast in.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het vandaag niet echt warm wordt in het midden van het land. Er wordt slechts een temperatuur net boven het vriespunt verwacht. Morgen wordt het een fractie minder koud en dinsdag liggen de maxima rond de 5°. Daarna gaat de temperatuur verder omhoog en komt het kwik rond de 10° te liggen. Opvallend is ook dat de nachttemperaturen nagenoeg hetzelfde zijn als de temperaturen overdag. Het ensemblegemiddelde wordt later komende week en weekend een graad of 10, maar aan het eind van de meerdaagse gaat het gemiddelde naar beneden. Of dit dan weer een voorbode is van lagere temperaturen moet de komende dagen worden afgewacht.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Als afsluiter nog een fraaie foto van Bart Pijper van de invallende avond.
Als afsluiter nog een fraaie foto van Bart Pijper van de invallende avond.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 552 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: vrij koud winterweer, vanaf woensdag weer enkele dagen zachter”

  • Harm
    5 december 2016 at 11:06

    Wat was het prachtig gisterenochtend..

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier