Algemeen: Utz zorgt voor wisselvalligheid, maar Sonja zorgt voor een aangenaam weekend
Op de weerkaart vinden we boven het noorden van Europa een krachtig hogedrukgebied. Dit hoog, genaamd Sonja, trekt geleidelijk naar de regio IJsland en zorgt voor een aangenaam weekend. Boven het midden van Europa vinden we het hoogtelaag Utz en aanvankelijk is het daardoor nog wisselvallig met regelmatig regen of enkele buien.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: enige regen, maar ook opklaringen
Gisteren was het bewolkt en in het midden en zuiden viel enige tijd een mals meiregentje. In het noorden was het droog met opklaringen. In de middag klaarde het op meerdere plaatsen op, maar kwam het ook tot buien en bij die buien kwam lokaal ook hagel en onweer voor.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 12 en (ruim) 15° met de hoogste temperaturen in het midden van het land. Lelystad noteerde maximal 15,0, De Bilt 15,2, Deelen 15,3, Schiphol 15,4 en Herwijnen 15,6°. Lauwersoog bleef steken bij maximaal 12,1 en ook Maastricht noteerde geen hogere temperatuur dan 12,4°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 16° met in Beitem maximaal 15,5°. In de Ardennen noteerde Mont-Rigi maximaal 7,3°.

in het noorden bleef het gisteren droog met af en toe wat zon. De foto werd gemaakt door Martin Vye
het (welkome) malse meiregentje toverde een groene kleur in de natuur. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Vandaag: overwegend bewolkt en enkele buien
Het is op deze woensdag over het algemeen bewolkt en aanvankelijk valt er in het westen en zuiden nog enige regen. De regen trekt weg en de rest van de dag zijn enkele buien mogelijk, maar zo nu en dan komt ook de zon even tevoorschijn. Later vanmiddag komt het vooral in de zuidoostelijke helft tot flinke buien en bij die buien is onweer mogelijk.

De wind waait zwak tot matig (op de Wadden vrij krachtig) uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar 15-16°. In het noordwesten en op de Wadden wordt het een graad of 12-13.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en in het midden en zuiden is kans op buiige regen. De wind waait matig en rond de Wadden (vrij) krachtig uit het noordoosten en de temperatuur daalt naar 6 tot 8°.

Dreigende lucht gistermiddag in het noorden van het land. De foto werd gemaakt door Meteo Nederland
ook bij Martin Vye zag de lucht er dreigend uit

Morgen: bewolkt en in het zuiden nog buien
Ook morgen is het bewolkt en vooral over België komt het nog tot enkele buien. Wellicht in het uiterste zuiden van het land is er ook een bui mogelijk, elders blijft het droog, maar in het (uiterste) noorden is wat lichte regen mogelijk. De noordoostenwind waait matig tot (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 11° in het noorden en noordoosten en naar 13-14 in het zuiden. In België kan het 15, lokaal 16° worden.

Morgenavond, Dodenherdenking, is het droog met in het westen wellicht enkele opklaringen. In de nacht naar vrijdag is het bewolkt en op de meeste plaatsen droog, maar in het noorden is opnieuw wat lichte regen mogelijk. De noordoostenwind waait matig tot vrij krachtig en de temperatuur daalt naar 5 tot 7°.

gisteravond brak het weer op. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

(middel)lange termijn en de pluim:
Vrijdag, Bevrijdingsdag, is het over het algemeen bewolkt en in de middag is heel lokaal en voornamelijk in de zuidelijke helft een bui mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het droog. De wind zit nog altijd in de noordoosthoek en is matig over land en vrij krachtig in het noordelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar 11-12° in het noordoosten en naar 14 in het zuiden en zuidwesten. In grote delen van België liggen de maxima rond de 15°.

de verwachte weerkaart voor het komende weekend volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De temperatuur heeft er zin in en stijgt zaterdag naar 11 tot 14° op de Wadden en in het noordelijk kustgebied en naar 15 tot 20 van noord naar zuid elders. In het zuiden en in delen van België kan het zelfs 21° worden. Ook zondag aangename temperaturen van 16 tot 19, lokaal in het zuiden en in België 20°. Opnieuw blijft de temperatuur in het noorden en noordwesten enkele graden achter. Kortom: aangenaam weer in het eerste weekend van mei.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Na het weekend is het licht wisselvallig met geleidelijk weer lagere temperaturen, maar zoals aan onderstaande temperatuurpluim is te zien valt het met de temperatuurdaling wel mee. Zeker als je het vergelijkt met de eerdere pluimen. Ging de pluim gisteren nog onderuit naar een graad of 10, zelfs nog wat lager, vandaag blijven we ruimschoots boven de 10° met kwikstanden rond de 15°. Het Europese model (ECMWF, roze lijn) is wel weer vrij koud met volgende week woensdag en donderdag temperaturen van 11-12°. Ook de overige modellen zijn het nog niet met elkaar eens, dus morgen maar weer verder kijken.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weerpraatje weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. Prachtig die druppels…

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 295 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer