Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het langzaam opvullende lagedrukgebied Evi zorgt nog voor een vrij koud weekend met vandaag nog winterse buien. Een depressie trekt over het noorden van Frankrijk en het bijbehorende neerslaggebied reikt tot over de zuidelijke helft van de Lage Landen. Maandag trekt een frontaal systeem over onze streken en daarachter stroomt zeer zachte lucht over het land uit.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het duidelijk rustiger dan de dag ervoor. De zon scheen geregeld, maar het kwam ook tot winterse buien en vooral in de ochtend waren de wegen in het noordoosten spiegelglad. Bij meetpunt Eelde ging de temperatuur onderuit naar -2,6°.

In het noordoosten was het gisterochtend spekglad door neerslag bij temperaturen onder nul. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

De temperatuur steeg overdag naar waarden tussen de 5 en 7° met in Lauwersoog, Eelde en Nieuw-Beerta maximaal 4,8°. Hoek van Holland was de topper met maximaal 7,5°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 7° met op de Mont-Rigi 1,2 en in Zeebrugge 7,3°.

Echte Hollandse luchten. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Na een nacht met hagel- en sneeuwbuien en vooral landinwaarts temperaturen rond het vriespunt en dus kans op gladheid, is het op deze zaterdag overwegend bewolkt. Een neerslaggebied behorende bij een storing onderweg naar Duitsland trekt over de zuidelijke helft van de Lage Landen.

In België en in het zuiden van Nederland gaat het later vandaag dan ook regenen en (nat) sneeuwen en in de hogere delen België vormt zich een sneeuwdek van enkele centimeters en dat is ook in de Limburgse heuvels het geval. Mogelijk krijgt ook het midden van het land te maken met de neerslag en in het noorden is een enkele winterse bui mogelijk.

De matige zuidwestenwind neemt verder in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 5°. In België komen de maxima uit op 2 tot 4, langs de kust 5°, maar in de hogere delen ligt het kwik rond het vriespunt.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal is een winterse bui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

De wind waait zwak tot matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur daalt naar waarden rond en in de oostelijke helft tot onder het vriespunt. Door bevriezing of door een winterse bui is er kans op gladheid.

Het was een stuk rustiger. Deze foto werd gisterochtend gemaakt door Ton Wesselius.
Deze mooie foto werd gemaakt door Johan Klos.
De zon ging ook weer fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Morgen profiteren we van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied en daarmee wordt de buiigheid duidelijk onderdrukt. Het blijft dan ook droog en in het noordoosten van het land schijnt aanvankelijk nog de zon. Vanuit het zuidwesten neemt al vrij snel de bewolking toe op de nadering van een warmtefront, maar overdag blijft het droog.

De westenwind draait naar zuid en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar een graad of 6. Alleen in de Ardennen en Hoge Venen blijft het weer de hele dag vriezen.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondagavond gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Landinwaarts kan het aanvankelijk ook sneeuwen, maar al vrij snel is het overal regen. De temperatuur daalt van noordoost naar zuidwest naar 0 tot 3°, maar in de nacht loopt de temperatuur vanuit het zuidwesten steeds verder op.

Maandag overdag is het bewolkt en zijn er flinke perioden met regen als een frontaal systeem over onze streken trekt. Vooral in het midden en zuiden van het land kan zo’n 20 millimeter aan regenwater vallen, mogelijk nog wat meer. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig en draait van zuidzuidoost naar noordwest en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4 in het noordoosten en naar 10-11 in het zuiden en in grote delen van België.

De verwachte maximumtemperaturen voor woensdag. Bron: wetteronline.de

Na maandag komen we tot en met woensdag in een zuidwestelijke stroming tussen lagedruk ten noordwesten en hogedruk ten zuiden en oosten van de Lage Landen. Met die zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur gaat lopen naar waarden (ruim) boven de 10°.

Dinsdag wordt het 10 tot 12 en woensdag komt lokaal de 15 graden grens in de buurt met maximumtemperaturen van 12 tot 14°. Overigens zal het op beide dagen bewolkt zijn met soms wat regen, maar grote neerslaghoeveelheden wordt op beide dagen niet verwacht.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vanaf donderdag trekt het lagedrukgebied wat oostwaarts. De neerslagkansen nemen toe, maar de temperaturen gaan, in polaire lucht, weer naar beneden.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

Op de nog wat langere termijn, volgend weekend, bouwt een hogedrukgebied op boven onze streken, maar de exacte positie van het hoog is nog niet duidelijk. Zeer waarschijnlijk komt de kern ten zuiden van onze streken en met een westelijke aanvoer blijft het dan vrij zacht. De neerslagkansen nemen in ieder geval af.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het dit weekend vrij koud is met een graad of 5. Na het weekend gaat het kwik snel omhoog en woensdag komen we boven de 10° uit. Daarna gaat de temperatuur weer naar beneden om volgend weekend waarschijnlijk weer te stijgen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat de markante stijging in temperatuur goed zien. Na de zeer zachte woensdag gaat de temperatuur ook weer net zo snel naar beneden. Vanaf volgend weekend kan het alle kanten op, maar het lijkt over het algemeen vrij zacht te blijven met een ensemblegemiddelde van een graad of 7.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal het weerpraatje worden verzorgt door Daan en ik ben er maandag weer. Voor nu een fijne dag, goed weekend en tot morgen.

Bij de buien waren ook weer regenbogen zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Samantha de Vries.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 545 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier