Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Tussen het lagedrukgebied Zubin boven Scandinavië en het Azorenhogedrukgebied Carina wordt met een noordwestelijke stroming vrij koude polaire lucht aangevoerd. Het hogedrukgebied Carina zorgt volgende week voor rustig en zacht weer, want aan de noordflank van het hoog stroom zachte lucht naar onze streken. De neerslagkansen zijn, dankzij dit hoog, klein. Vrijdag/zaterdag gaat de temperatuur weer wat naar beneden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en hier en daar kwam het nog tot een enkele (winterse) bui. Af en toe scheen ook de zon en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 5°.

Leeuwarden kwam uit op maximaal 2,7 en Lauwersoog op 3,0°. De toppers waren Wijk aan Zee en Arcen met 5,4°. In België lagen de maxima tussen de 0,0 op de Mont-Rigi en 6,4° in Koksijde.

Gisteren was het ook al rustig weer en Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.

De zon schijnt op deze zaterdag geregeld, maar het komt ook tot enkele buien. Vanwege een nog altijd koude bovenlucht, op 500 hPa (ruim 5 km hoogte) is het -32 en op 850 hPa (bijna 1,5 km) -5. De buien kunnen dan ook weer winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 6-7°, maar tijdens buien is het even wat kouder. In de Ardennen, waar 10 tot lokaal 20 centimeter sneeuw ligt, liggen de maxima rond het vriespunt.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar ook wolkenvelden en verspreid over het land komt het nog altijd tot winterse buien met kans op lokale verrassingen en kans op gladheid. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt, in het westen er net boven en in het oosten eronder.

Het is kletsnat zoals op deze foto van Ton Wesselius te zien is.
De zon ging fraai onder bij Joyce Derksen.

Morgen schijnt in het oosten de zon flink. Elders zijn er ook wolkenvelden met in de kustgebieden nog altijd een buienkans. In de middag neemt vanuit het westen sowieso de bewolking toe op de nadering van een storing, maar het blijft nog tot (ver) in de avond droog.

De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt opnieuw naar 6-7°. Ook in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik weer steken bij waarden rond het vriespunt.

Langs de oostgrens kan in de nacht naar maandag weer wat sneeuw vallen. Bron: ECMWF/wetteronline.de

In de nacht naar maandag trekt er een storing met neerslag over onze streken oostwaarts. Op veruit de meeste plaatsen valt regen, maar langs de oostgrens kan de regen eerst worden voorafgegaan door sneeuw en zeker net over de grens valt op uitgebreide schaal sneeuw. De wind waait matig tot krachtig uit het zuidwesten en de temperatuur daalt naar waarden dichtbij nul langs de oostgrens, elders liggen de minima tussen de 3 en 6°.

Maandag overdag schijnt geregeld de zon en blijft het over het algemeen droog. De wind waait (weer) uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt maximaal 8-9°. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 2.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

De rest van de week wordt aan de noordflank van het hogedrukgebied Carina vochtige en zachte lucht aangevoerd. De neerslagkansen zijn klein, maar helemaal droog blijft het niet, want uit de volop aanwezige bewolking kan het zo nu en dan wat spetteren. Donderdag trekt er wel weer een storing mee en valt er enige tijd regen en na passage daarvan draait de stroming weer naar het noordwesten.

De temperatuur stijgt woensdag en donderdag naar waarden tussen de 9 en 11°, maar vrijdag en zaterdag gaat het kwik, in de weer terugkerende noordwestelijke stroming, wat naar beneden. De zondag voor Kerst lijkt het dan weer zachter te worden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat het allemaal weer goed zien. De temperatuur gaat vanaf vandaag in een stijgende lijn naar waarden omstreeks de 10° op woensdag en donderdag.

Daarna gaat het kwik naar beneden, maar volgende week zondag (24 december) gaat het kwik wederom richting de 10°. Eerste Kerstdag wordt het een graad of 7-8 en met dergelijke temperaturen is de kans op een witte Kerst uiterst klein.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat aan niets te wensen over. De kans op een winterse periode is de rest van het jaar klein. De komende dagen loopt het kwik op naar een graad of 10 op woensdag en donderdag. Kijken we puur naar het ensemblegemiddelde dan ligt dit gemiddelde de gehele periode tussen de 6 en 9°.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Kijken we tot slot nog even naar de sneeuwpluim van het ECMWF, dan zien we dat er (in de nacht naar) maandag, aan de voorzijde van het neerslaggebied, kans is op sneeuw. De dagen daarna is de kans op sneeuw erg klein met pas op termijn weer een handjevol lijntjes…

Dit was het weerpraatje voor deze zaterdag. Morgen zal Daan het weerbericht verzorgen. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 612 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier