Advertentie 

Algemene situatie:
De noordwestelijke stroming wordt op de weerkaart steeds duidelijker. Tussen het lagedrukgebied Reinhard en het hogedrukgebied Anke zorgt een noordwestelijke stroming voor een buiig en vrij koud weekend.

Na het weekend zal een hoogtelaag ons weer parten spelen. We starten de week nat, maar later in de week nemen de neerslagkansen af. Wel gaat het kwik naar beneden met kans op (smeltende) sneeuwvlokken en in de nacht lichte vorst. De kansen op een licht winters weertype nemen toe.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren trok er in de ochtend een gebied met regen over het land, maar gistermiddag namen de neerslagkansen af en klaarde het op met uiteindelijk overal zo’n 1 tot 3 uur zonneschijn.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 11° met in Wijk aan Zee maximaal 10,9°. In België lagen de maxima ook tussen de 8 en 11° met in Zeebrugge maximaal 11,2°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Martin Vye.

De zon schijnt op deze zaterdag geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land en dan met name vanmiddag komt het ook tot enkele buien. Later is er met name aan zee ook kans op onweer en wellicht ook hagel bij bovenluchttemperaturen (500 hPa-vlak) die dalen naar ongeveer -37°. In de Ardennen en Hoge Venen valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

De zwakke wind wordt west en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 6 tot 8°. In België ook op veel plaatsen een graad of 8, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij hooguit een graad of 2-3.

Overigens heeft het afgelopen nacht op een aantal plaatsen licht gevroren. Deelen ging onderuit naar -1,1 en Eelde naar -2,2°. Aan de grond vroor het op meerdere plaatsen met in Eelde -4°.

Vanavond en de komende nacht zijn er landinwaarts flinke opklaringen. In de kustgebieden zijn er wolkenvelden en komt het tot enkele buien en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. Hier en daar is er ook kans op (smeltende) sneeuw.

De temperatuur daalt landinwaarts naar waarden dichtbij het vriespunt. In de bewolkte gebieden wordt het niet kouder dan een graad of 4-5.

Deze schilderachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.

Morgen schijnt ook geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien en daarbij is aanvankelijk nog kans op hagel en onweer en wellicht smeltende sneeuw.

De westenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar 7-8, in het westen naar 9°. In Hoog-België, waar de neerslag als sneeuw valt, wordt het maximaal een graad of 1-2 boven nul.

Maandag valt er regen van betekenis. Er kan over het etmaal meer dan 10, lokaal meer dan 15 millimeter vallen. Bron: EU-model via Kachelmannwetter.com

Maandag krijgen we te maken met een volgende depressie en de bijbehorende fronten zorgt voor een kletsnatte start van de week met op veel plaatsen meer dan 10 millimeter aan regenwater. Later op de dag wordt de regen buiig van karakter. In de Ardennen en Hoge Venen valt de neerslag eerst als sneeuw, maar met het oplopen van de temperatuur gaat het uiteindelijk regenen.

De wind waait matig en aan zee krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 8 tot 10° met de hoogste temperaturen in het westen.

De hoogtekaart voor later deze week met in onze streken lage temperaturen. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na maandag blijft een hoogtelaag boven onze streken ons parten spelen en er valt van tijd tot tijd neerslag. Dinsdag regent het vooral in de zuidelijke helft, woensdag komt het tot enkele buien en gaat het in de Ardennen en Hoge Venen weer sneeuwen. Vanaf donderdag komt het wederom tot enkele buien en deze buien kunnen dan winters van karakter zijn en gepaard gaan het onweer, hagel en (smeltende) sneeuw.

De temperaturen zullen geleidelijk verder dalen en dat is weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk loopt het kwik weer wat op naar een graad of 8 op maandag, maar daarna is de trend duidelijk dalende naar maximaal een graad of 5, wellicht nog lager, aan het eind van de week. Tegen die tijd neemt ook de kans op vorst in de nacht toe.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien en is in lijn met voorgaande dagen. Het kwik gaat later volgende week naar beneden en het ensemblegemiddelde ligt tot het eind van de pluim rond de 4°. Normaal is het begin december nog altijd een graad of 7.

De sneeuwpluim laat enkele lijntjes zien. De kans op sneeuwvlokken neemt de komende dagen dan ook toe. Bron: ECMWF/KNMI.nl

De sneeuwpluim laat later in de week enkele lijntjes zien en dat betekent dat de kans op sneeuwvlokken geleidelijk toeneemt zonder dat er direct een sneeuwdek wordt verwacht. Het weerbeeld wordt begin december licht winters.

Albert Thibaudier maakte deze prachtige foto van een bijzon.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen meld ik mij weer met een nieuw en vers weerpraatje. Voor nu een fijne zaterdag, goed weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 676 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Lage Landen – Vrij koud weekend. Toenemende kans op sneeuwvlokken!”

 • Anjo
  25 november 2017 at 13:16

  Goedemiddag Rico,

  Er is hier in Lelystad zojuist een zware bui met hagel en natte sneeuw overgetrokken. Deze trekt richting het oosten.

  • Rico Schröder
   25 november 2017 at 13:51

   Dank voor de melding. Dus toch al smeltende sneeuw. Bovenluchten koelen vanavond nog verder af…

 • Marcel
  25 november 2017 at 15:01

  Zojuist de eerste hagel boven Luyksgestel uit een wel zeer dreigende lucht die in now time boven Luyksgestel kwam.

  gr,

  Marcel Pijpers
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

  • Rico Schröder
   25 november 2017 at 15:58

   Mooie foto wederom Marcel. De koude bovenlucht doet zich gelden…

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier