Advertentie 

Algemene situatie:
Dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied is het fraai, maar vrij koud novemberweer. Komende nacht kan het in de heldere, polaire lucht licht vriezen en ook morgen is het dan fraai weer met flink wat zon. Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid weer toe en de temperaturen zullen ook geleidelijk weer wat stijgen. Vanaf zondag lijkt het dan weer kouder te worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we in de oostelijke helft met regen. Elders scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot flinke buien die lokaal van hagel en onweer vergezeld gingen.

De maxima werden in de vroege nacht bereikt met waarden van 10 tot 12°, want overdag werd op veel plaatsen de 10° niet gehaald.

Deze prachtige foto werd tijdens zonsondergang gemaakt door Jolanda Bakker.

Na een heldere nacht met alleen in de kustgebieden nog enkele buien en in het binnenland hier en daar vorst aan de grond (Deelen -0,7 en Eindhoven -0,6°), is het op deze maandag prachtig herfstweer met flink wat zonneschijn. Er zijn ook nog wat wolkenvelden en lokaal en met name in de kustgebieden kan nog een bui tot ontwikkeling komen, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog.

De wind waait uit het noordwesten en is zwak en aanvankelijk nog matig en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 10-11°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 5-6.

Vanavond en de komende nacht is het helder met in de loop van de nacht kans op de vorming van dichte mist in met name de zuidoostelijke helft van het land. De wind waait zwak en wordt geleidelijk zuid tot zuidoost.

Verder wordt het koud met landinwaarts op heel veel plaatsen lichte vorst met uitersten tot -2/-3, lokaal zelfs -4° op lokale zandgronden. Aan de grond gaat het sowieso enkele graden vriezen.

Suzanne Vermulm maakte gistermiddag deze schitterende foto.
Er kwamen ook buien voor en Meteo-Nederland maakte deze foto inclusief regenboog.
Ook Albert Thibaudier maakte een fraaie foto van een regenboog.
Ook Lisanne Visser maakte een prachtige foto van een (dubbele) regenboog.

Morgen beginnen we in de zuidoostelijke helft met (dichte) mist en het is in deze tijd van het jaar altijd maar weer afwachten of en wanneer de mist oplost cq verdwijnt. Elders schijnt de zon flink en het blijft overal droog.

De wind waait uit het zuidoosten en is zwak en aan zee matig en de temperatuur stijgt naar 9, lokaal nog net naar 10°. In Hoog-België wordt het een graad of 6-7. De laatste keer dat de temperatuur in bijvoorbeeld De Bilt onder de 10° bleef was op 25 april en dat is toch ruim 6 maanden geleden.

Vooral in de westelijke helft is er woensdagochtend kans op lichte vorst. Bron: ECMWF via Kachelmannwetter.com

Woensdag krijgen we vanuit het oosten tot zuidoosten te maken met een storing. Het is dan ook over het algemeen bewolkt en het gaat regenen. De meeste regen wordt over het zuiden en over België verwacht en heel misschien komt het in de Ardennen tot de eerste sneeuw van het seizoen.

In de nacht en ochtend komt het in de westelijke helft nog tot lichte vorst. In de oostelijke helft blijft het kwik boven nul. De middagtemperaturen liggen tussen de 8° in het zuidoosten en 10 in het noordwesten. In de Ardennen wordt het niet warmer dan een graad of 4 met een vorstgrens van 600 tot 800 meter.

De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de.
Ook in de hogere luchtlagen bevindt zich kou afkomstig uit het hoge noorden. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid toe onder aanvoering van een groot lagedrukgebied boven Scandinavië. Komend weekend zien we, zie bovenstaande weerkaarten, een aanvoer van koude lucht uit het hoge noorden aan de westflank van genoemd lagedrukgebied. Dat levert, over een nog vrij warm zeewater, flinke buien op die van hagel en onweer vergezeld zullen gaan.

De temperaturen zullen aanvankelijk stijgen naar waarden tussen de 10 en 12, lokaal 13°, maar in de loop van het weekend gaat het kwik weer naar beneden naar waarden onder de 10°. De verschillen tussen de diverse weermodellen nemen wel geleidelijk toe.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com.

De pluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Na vandaag gaat het kwik naar beneden en zal de grens van 10° niet bereiken. Bovendien zijn er nachtvorstkansen. Vanaf donderdag gaat de temperatuur weer omhoog om in de loop van het weekend weer geleidelijk te gaan dalen. Na het weekend nemen de verschillen tussen de diverse modellen toe met volgens het Canadese model opnieuw nachtvorstkansen.

Deze prachtige foto werd ook nog ingestuurd door Meteo-Nederland.
Ton Wesselius maakte zaterdag nog deze prachtige herfstfoto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 760 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier