Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied is het fraai, maar vrij koud novemberweer. Komende nacht kan het in de heldere, polaire lucht licht vriezen en ook morgen is het dan fraai weer met flink wat zon. Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid weer toe en de temperaturen zullen ook geleidelijk weer wat stijgen. Vanaf zondag lijkt het dan weer kouder te worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we in de oostelijke helft met regen. Elders scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot flinke buien die lokaal van hagel en onweer vergezeld gingen.

De maxima werden in de vroege nacht bereikt met waarden van 10 tot 12°, want overdag werd op veel plaatsen de 10° niet gehaald.

Deze prachtige foto werd tijdens zonsondergang gemaakt door Jolanda Bakker.

Na een heldere nacht met alleen in de kustgebieden nog enkele buien en in het binnenland hier en daar vorst aan de grond (Deelen -0,7 en Eindhoven -0,6°), is het op deze maandag prachtig herfstweer met flink wat zonneschijn. Er zijn ook nog wat wolkenvelden en lokaal en met name in de kustgebieden kan nog een bui tot ontwikkeling komen, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog.

De wind waait uit het noordwesten en is zwak en aanvankelijk nog matig en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 10-11°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 5-6.

Vanavond en de komende nacht is het helder met in de loop van de nacht kans op de vorming van dichte mist in met name de zuidoostelijke helft van het land. De wind waait zwak en wordt geleidelijk zuid tot zuidoost.

Verder wordt het koud met landinwaarts op heel veel plaatsen lichte vorst met uitersten tot -2/-3, lokaal zelfs -4° op lokale zandgronden. Aan de grond gaat het sowieso enkele graden vriezen.

Suzanne Vermulm maakte gistermiddag deze schitterende foto.
Er kwamen ook buien voor en Meteo-Nederland maakte deze foto inclusief regenboog.
Ook Albert Thibaudier maakte een fraaie foto van een regenboog.
Ook Lisanne Visser maakte een prachtige foto van een (dubbele) regenboog.

Morgen beginnen we in de zuidoostelijke helft met (dichte) mist en het is in deze tijd van het jaar altijd maar weer afwachten of en wanneer de mist oplost cq verdwijnt. Elders schijnt de zon flink en het blijft overal droog.

De wind waait uit het zuidoosten en is zwak en aan zee matig en de temperatuur stijgt naar 9, lokaal nog net naar 10°. In Hoog-België wordt het een graad of 6-7. De laatste keer dat de temperatuur in bijvoorbeeld De Bilt onder de 10° bleef was op 25 april en dat is toch ruim 6 maanden geleden.

Vooral in de westelijke helft is er woensdagochtend kans op lichte vorst. Bron: ECMWF via Kachelmannwetter.com

Woensdag krijgen we vanuit het oosten tot zuidoosten te maken met een storing. Het is dan ook over het algemeen bewolkt en het gaat regenen. De meeste regen wordt over het zuiden en over België verwacht en heel misschien komt het in de Ardennen tot de eerste sneeuw van het seizoen.

In de nacht en ochtend komt het in de westelijke helft nog tot lichte vorst. In de oostelijke helft blijft het kwik boven nul. De middagtemperaturen liggen tussen de 8° in het zuidoosten en 10 in het noordwesten. In de Ardennen wordt het niet warmer dan een graad of 4 met een vorstgrens van 600 tot 800 meter.

De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de.
Ook in de hogere luchtlagen bevindt zich kou afkomstig uit het hoge noorden. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid toe onder aanvoering van een groot lagedrukgebied boven Scandinavië. Komend weekend zien we, zie bovenstaande weerkaarten, een aanvoer van koude lucht uit het hoge noorden aan de westflank van genoemd lagedrukgebied. Dat levert, over een nog vrij warm zeewater, flinke buien op die van hagel en onweer vergezeld zullen gaan.

De temperaturen zullen aanvankelijk stijgen naar waarden tussen de 10 en 12, lokaal 13°, maar in de loop van het weekend gaat het kwik weer naar beneden naar waarden onder de 10°. De verschillen tussen de diverse weermodellen nemen wel geleidelijk toe.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com.

De pluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Na vandaag gaat het kwik naar beneden en zal de grens van 10° niet bereiken. Bovendien zijn er nachtvorstkansen. Vanaf donderdag gaat de temperatuur weer omhoog om in de loop van het weekend weer geleidelijk te gaan dalen. Na het weekend nemen de verschillen tussen de diverse modellen toe met volgens het Canadese model opnieuw nachtvorstkansen.

Deze prachtige foto werd ook nog ingestuurd door Meteo-Nederland.
Ton Wesselius maakte zaterdag nog deze prachtige herfstfoto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 742 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer