Advertentie 

Algemene situatie:
Na de passage van een koufront behorende bij depressie Jürgen zitten we in polaire lucht afkomstig uit het hoge noorden. De komende dagen is het vrij koud novemberweer dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Tijdens heldere en rustige nachten is er, met name in de nachten naar dinsdag en woensdag, kans op vorst. Aanvankelijk is het rustig met geregeld zon, maar in de nacht kan er ook mist ontstaan en in deze tijd van het jaar is het maar afwachten of de mist oplost. Later in de week neemt de wisselvalligheid geleidelijk weer toe.

De weerkaart voor vandaag Bron: DWD.

Gisteren begonnen we in de westelijke helft met wat lichte regen. De regen trok weg en daarna was het een tijdje prachtig weer met flink wat zon, maar in de middag nam de bewolking weer toe en al vrij snel volgde wederom regen.

De temperatuur bleef wat achter bij de verwachtingen en steeg naar 12 tot 16° met in Nieuw-Beerta maximaal 11,8°. Ell in Limburg was het warmst met 16,2°. In België werd het 10 tot 16° met op de Mont-Rigi 10,4 en in Kleine-Brogel 16,3°.

Deze prachtige weerfoto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Na een regenachtige nacht valt er op deze zondag aanvankelijk in het oosten nog enige regen. De rest van de dag draait het om buien en in de kustgebieden kan het daarbij ook tot hagel en onweer komen. Geregeld schijnt ook de zon en er waait een matige en aan zee vrij krachtige west tot noordwestenwind.

De temperatuur is duidelijk lager dan de laatste tijd en stijgt naar waarden omstreeks de 10°. In de hogere delen van België werd het niet warmer dan een graad of 6.

Vanavond en de komende nacht zijn er landinwaarts flinke opklaringen en is het droog. Langs de kust komen enkele buien voor met aanhoudend kans op hagel en onweer. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur daalt flink. In het binnenland koelt het af naar 2 tot 4° met kans op vorst aan de grond. Aan zee wordt het niet kouder dan een graad of 8-9.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen is het prachtig herfstweer met flinke perioden met zon. Aanvankelijk kan er aan zee nog een bui voorkomen, maar elders is het droog. De noordwestenwind waait niet meer dan zwak en de temperatuur stijgt naar een graad of 11. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het opnieuw niet warmer dan een graad of 6.

In de nacht naar dinsdag kan het op veel plaatsen tot lichte vorst komen. Bron ECMWF via Kachelmannwetter.com.

Dinsdag starten we de dag op veel plaatsen met de eerste (nacht)vorst van het seizoen. Aan de grond gaat het op uitgebreide schaal enkele graden vriezen, dus de ijskrabbers kunnen we tevoorschijn worden gehaald.

Overdag schijnt de zon flink, maar er zijn ook gebieden met (hardnekkige) mist. In deze tijd van het jaar is het altijd maar afwachten of en wanneer de mist oplost. Morgen is er hopelijk meer duidelijk waar de mist gaat ontstaan, vooralsnog ga ik uit van de zuidoostelijke helft van het land.

De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in (hardnekkige) mistgebieden en naar 9 of 10 elders.

De verwachte weerkaart voor volgende week zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de.

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid weer toe en is er elke dag wel weer kans op regen of enkele buien. De wind neemt weer in kracht toe en de temperaturen liggen aanvankelijk nog onder de 10° met op woensdag en donderdag maxima rond de 9°. Vrijdag en zaterdag loopt het kwik op naar een graad 11-12 en dat is heel normaal voor de tijd van het jaar. Zondag draait de stroming volgens ECMWF, zie hierboven, naar het noordwesten en gaat het kwik weer naar beneden. De overige modellen zien deze ontwikkeling niet…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com.

De pluim voor het midden van het land laat mooi zien dat vanaf morgennacht de kans op nachtvorst aanwezig is. Ook kunnen we zien dat de temperatuur vanaf halverwege de week geleidelijk weer oploopt. Op termijn nemen de verschillen tussen de diverse modellen duidelijk toe. Het Europese model (ECMWF) is het koudst met vanaf volgende week zondag weer duidelijk lagere temperaturen. De overige modellen houden het kwik ook dan nog boven de 10°.

Jolanda Bakker maakte gisteren ook deze prachtige foto.

Dit was het weer voor vandaag. Fijne zondag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 457 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier