Advertentie 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Het lagedrukgebied Husch licht vandaag boven het noorden van Frankrijk en boven Scandinavië vinden we het hogedrukgebied Siegfried. Een bij het lagedrukgebied horend front trekt over onze streken verder naar het zuiden. De komende dagen is het vrij koud met nachtvorstkansen en lokaal sneeuw, maar later in de week lopen de temperaturen mogelijk weer op.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren scheen zo nu en dan de zon, maar het kwam ook tot buien en dan voornamelijk in de westelijke helft van het land. In Goes viel maar liefst 47 millimeter. Verder in Wolpaartsdijk 40 en in Kamperland 33 millimeter. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 11°. Gilze-Rijen noteerde maximaal 7,4°. Aan de ‘warme’ kant vonden we Vlieland met 11,3°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 7 en 9° met in Koksijde 8,7°.

een prachtige foto van de zonsondergang. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
een prachtige foto van de zonsondergang. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

VANDAAG:
Het is op deze maandag over het algemeen bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen en in de hogere delen van België valt sneeuw. Vanuit het noorden gaat af en toe de zon schijnen, maar op de Wadden is wel weer een bui mogelijk. In het zuidoosten en oosten blijft het de hele dag bewolkt en regenachtig. De wind wordt vanuit het noorden geleidelijk overal noordoost en is matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 4-5° in het oosten en naar 7, lokaal 8 langs de kust.

Vanavond is het in het zuidoosten nog bewolkt en valt er nog enige regen. In de hogere delen van de Lage Landen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Elders in de Lage Landen is het droog met wellicht alleen op de Wadden en langs de kust een enkele bui. Verder komen er opklaringen voor en bij een tot zwak afnemende wind daalt de temperatuur op veel plaatsen tot onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen kan het afkoelen naar waarden omstreeks de -4°. Langs de kust, op de Wadden, rondom het IJsselmeer en in het zuidoosten blijft de temperatuur boven het vriespunt. Ook in Vlaanderen op 1 tot 2° vorst, maar in het noordoosten en langs de kust blijft de temperatuur een fractie boven nul.

MORGEN:
Morgen schijnt geregeld de zon, maar aanvankelijk langs de kust en later ook elders is er kans op een bui. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 5 in het noordoosten en naar 8 in het zuidwesten en het westen van Vlaanderen.

Morgenavond komen er flinke opklaringen voor, maar er zijn ook wolkenvelden en in Limburg is er kans op wat sneeuw. Langs de kust is een enkele bui mogelijk, maar elders is het droog. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe, maar in het noordoosten komen nog lang opklaringen voor. De zwakke zuid tot zuidwestenwind draait naar zuidoost en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar waarden omstreeks de -3° in het noordoosten, in een bewolkter zuidwesten blijft de temperatuur een fractie boven nul en in het westen van Vlaanderen wordt het niet kouder dan een graad of 2.

buien en zon leveren weer regenbogen op. Deze foto werd gemaakt door Melanie Risse.
buien en zon leveren weer regenbogen op. Deze foto werd gemaakt door Melanie Risse.

WOENSDAG:
Woensdag is het over het algemeen bewolkt en over België trekt van west naar oost een gebied met neerslag. In Vlaanderen valt de neerslag in de vorm van regen, maar in de Ardennen en de Hoge Venen gaat het enige uren sneeuwen. In Nederland blijft het tot in de middag over het algemeen droog. De zuidoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar maximaal 4-5° in het noorden en naar 7 in het zuiden. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 9° in het westen en 4 in de Kempen. In de hogere delen liggen de maxima een fractie boven het vriespunt.

prachtige buienluchten ook in Stiens. Foto via @SevereWeather_N
prachtige buienluchten ook in Stiens. Foto via @SevereWeather_N

DONDERDAG TOT EN MET ZONDAG:
De komende dagen is lagedruk bepalend voor ons weer. Het strekt zich uit vanaf de regio IJsland naar het zuidoosten tussen een tweetal hogedrukgebieden. Het ene hoog vinden we boven Scandinavië en het andere ligt bij de Azoren.

de verwachte weerkaart voor zaterdag 12 november volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor zaterdag 12 november volgens ECMWF.

Het weerbeeld is dan ook behoorlijk wisselvallig, want woensdagavond en in de nacht naar donderdag is het bewolkt en regenachtig, maar in de Ardennen en Hoge Venen valt sneeuw. Ook donderdag is het nat met geruime tijd (buiige) regen. De wind wordt west en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 6-7° in het noordoosten en alweer 11-12 in het zuidwesten van de Lage Landen.

Vrijdag draait het om enkele buien, maar schijnt ook af en toe de zon. Zaterdag valt er in het midden en zuiden en in Vlaanderen geruime tijd regen. In het noorden lijkt het nog droog te blijven, maar zondag regent het waarschijnlijk overal. De koers van de voor de regen verantwoordelijke depressie is nog niet duidelijk, maar het Europese model denkt dat het noordoosten van het land in dusdanige koude lucht terecht komt dat de neerslag gaat vallen in de vorm van (smeltende) sneeuw. Een meer zuidelijkere koers betekent op meerdere plaatsen koude lucht en wellicht sneeuw, maar een wat noordelijkere koers is overal regen. De komende dagen zullen we dit extra in de gaten houden.

zondag kan volgens ECMWF in het noordoosten de regen overgaan in (smeltende) sneeuw.
zondag kan volgens ECMWF in het noordoosten de regen overgaan in (smeltende) sneeuw.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen laat de eerste dagen een vrij éénduidig beeld zien. Vandaag is het vrij koud met maximaal een graad of 6 in het midden en morgen is het nog een fractie kouder. Vanaf woensdag nemen de verschillen tussen de diverse modellen al toe. Woensdag wordt het een graad of 5, maar het Canadese model laat de temperatuur in de avond al oplopen. Het Europese model blijft rond de 5° en de Duitsers en de Amerikanen laten de temperatuur in de avond weer dalen.

De dagen daarna blijft het Duitse model tot in het weekend koud. Het Europese model en ook het Canadese model laten de temperatuur tijdelijk een aantal dagen oplopen, maar na het weekend wordt het weer kouder. Het Amerikaanse model gaat ook voor hogere temperaturen, maar ook hier vertoont het model langzaam weer lagere temperaturen na het weekend. De uitersten voor donderdag zijn 7 tot 10, voor vrijdag 4 tot 10 en voor zaterdag en zondag maar liefst 6 tot 13°. Het kan dus alle kanten op en morgen kijken we maar weer verder en wordt het wellicht allemaal wat duidelijker.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd de temperatuur aanvankelijk temperaturen laat zien van een graad of 5. Vanaf donderdag wordt het (tijdelijk?) warmer, maar in en na het weekend gaat de oper weer voor een graad of 5. Het ensemblegemiddelde ligt vanaf vrijdag rond de 7-8° en dat is in ieder geval te koud voor de tijd van het jaar.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. Afgelopen nacht is er hier en daar sneeuw gevallen en ook de komende dagen neemt de kans op sneeuw bij de buien toe.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

In delen van het land was het prachtig weer met flink wat zon. De foto werd gemaakt door Martin Vye.
In delen van het land was het prachtig weer met flink wat zon. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 503 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier