Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Allereerst wens ik iedereen, namens het gehele team van Alpenweerman, een hele fijne Kerst toe.

De Kerst verloopt, zoals we allang wisten, groen, maar de komende dagen wordt het kouder en is er zelfs kans op winterse neerslag. Vandaag nog niet, want het is nog altijd grijs en grauw met af en toe motregen en bovendien staat er veel wind. Morgen waait het ook flink en passeert een storing met regen en daarna is het enkele dagen vrij koud. In het weekend van de Jaarwisseling zal de temperatuur weer rap stijgen… Een kort licht winters intermezzo dus.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Het begint wat ééntonig te worden, maar ook gisteren was het grijs en bewolkt met af en toe wat motregen. Gistermiddag klaarde het heel lokaal wat op. Na een nacht met temperaturen tussen de 7 en 9° steeg het kwik overdag naar 8 tot 11° met in Stavoren maximaal 8,3 en in Gilze-Rijen en Westdorpe 10,6°. In België lagen de maxima tussen de 5 en 11° met op de Mont-Rigi 4,7 en in Stabroek 10,7°.

We hebben een, zoals bijna altijd, zachte en groene Kerst. Vandaag is deze ook nog grijs, maar morgen komt de zon weer tevoorschijn. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker in Gouda.

Op deze eerste Kerstdag is het nog altijd grijs en grauw met veel bewolking en uit die bewolking kan met name vanochtend nog wat lichte (mot)regen vallen. Vanmiddag blijft het droog en heel misschien komt de zon nog even knipogen, maar opnieuw moeten we ons daarvan niet veel voorstellen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig, wellicht even hard aan zee en op de Wadden, windkracht 4 tot 7. De temperatuur stijgt naar 9 tot 10° en met dergelijke temperaturen is het weer een vrij zachte Kerst.

De warmste Kerstdag hadden we twee jaar geleden met 14,0° in De Bilt. Vorig jaar werd het 11,7° en dat was goed voor een derde plaats achter 1997 met 12,8°. Normaal (1981-2010) is het een graad of 6, maar het gemiddelde van de laatste 20 jaar is inmiddels 8°.

In de Ardennen en Hoge Venen wordt het vanmiddag niet veel warmer dan een graad of 4, maar de sneeuw is weer verdwenen.

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar zowaar ook enkele opklaringen. Het blijft droog, maar op de nadering van een storing neemt de bewolking later in de nacht weer toe. De zuidenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee (windkracht 4 tot 7) en de temperatuur daalt naar 4 tot 6°.

Overal was het grijs en grauw, dus helaas zijn de foto’s ook zo. Deze werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook bij Jolanda Bakker weinig kleur te bekennen. Gelukkig komt vanaf morgen de zon weer tevoorschijn.
Ton Wesselius schrok gistermiddag van ineens een paar opklaringen.

Morgen, tweede Kerstdag, trekt er in de ochtend een gebied met regen van west naar oost over het land en daarachter volgt polaire lucht met enkele buien die later van hagel en lokaal ook onweer gepaard kunnen gaan.

In de dan aangevoerde polaire lucht is het weerbeeld gelukkig meer ‘open’ en dat betekent eindelijk weer eens geregeld zon. In De Bilt heeft de zon deze maand nog maar 17,6 uur geschenen, terwijl 49,3 uur normaal is voor de hele maand.

De zuid en later zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8, maar later op de dag neemt de wind weer in kracht af. De temperatuur stijgt aanvankelijk nog naar 8 tot 10°, maar in de middag is het kwik lager en ligt dan rond de 6-7, in het zuiden 8°.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Woensdag is het bewolkt en valt er geruime tijd regen, later wordt de regen buiig van karakter. Vanwege een vrij koude bovenlucht, op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) is het -3°, kan er hier en daar ook smeltende sneeuw vallen. In de hogere delen van België valt sowieso (smeltende) sneeuw.

De zuidenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 6-7, in België lokaal naar 8°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet veel warmer dan een graad of 3.

De 500 hPa kaart voor donderdag met een temperatuur van -36°. Bron: wetteronline.de

De rest van de week is het vrij koud. De temperatuur op het 500 hPa vlak (5,5 km hoogte) is donderdag -36° en wat dichterbij de grond (850 hPa) is het -6°. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook tot buien en met dergelijke bovenluchttemperaturen is er kans op winterse neerslag in de vorm van hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort bij de buien tot de mogelijkheden.

In de nacht en vroege ochtend kan het licht vriezen en overdag stijgt het kwik donderdag naar 5-6 en vrijdag naar 3-4°.

De verwachte maxima voor Oudjaarsdag. Bron: wetteronline.de

In het laatste weekend van het jaar vindt weer een overgang plaats naar duidelijk zachter weer. We starten de zaterdag droog met lichte vorst, maar in de loop van de dag volgt regen en de regen is de voorste begrenzing van uitermate hoge temperaturen op Oudjaarsdag. De temperatuur stijgt zaterdag nog naar 6-7°, maar zaterdagavond gaat het kwik verder omhoog.

Zondag, Oudjaarsdag, worden zelfs dubbele cijfers verwacht van 13, wellicht zelfs 14°. Het record staat op 13,3° gemeten op 31 december 2006 in Woensdrecht.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat het allemaal weer mooi zien. De temperatuur gaat de komende dagen eerst onderuit naar maximaal een graad of 5 op donderdag en vrijdag. In het weekend gaat het kwik weer omhoog en mogelijk krijgen we een recordzachte Oudjaarsdag. In het nieuwe jaar gaat de temperatuur geleidelijk weer wat naar beneden.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. De temperatuur gaat aanvankelijk naar beneden om in het laatste weekend van het jaar flink te stijgen. Volgende week gaat het kwik weer omlaag. Het ensemblegemiddelde daalt van 9 naar 3° op vrijdag. Daarna gaat deze weer omhoog naar een graad of 9 om volgende week weer te dalen naar gemiddeld een graad of 6-7.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De sneeuwpluim laat zien dat er later deze week kans is op winterse neerslag in de vorm van sneeuw. Wellicht zit er nog een verrassing in…

Voor deze eerste Kerstdag wil ik het hierbij laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Fijne dagen en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 783 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen – Vrij koud tussen Kerst en Nieuwjaar met kans op winterse neerslag”

 • Bertil Blaas
  25 december 2017 at 10:11

  Dag Rico, als dagelijks volger dank voor je perfecte beschrijving weerbericht en wens je fijne Kerstdagen toe. Groeten Bertil.

 • Rico Schröder
  25 december 2017 at 10:15

  Dank Bertil.

  Ook hele fijne Kerstdagen gewenst en alvast een weergaloos 2018.

  Groet,
  Rico

 • Anjo
  25 december 2017 at 11:41

  Hele fijne kerstdagen vanuit het mooie Drenthe gewenst door deze trouwe lezer.

  • Rico Schröder
   25 december 2017 at 11:54

   Dank Anjo,

   Jij ook hele fijne Kerstdagen en een weergaloos 2018!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier