Advertentie 

Algemene situatie:
Het is vandaag vrij koud herfstweer in een zogenaamd zadelgebied tussen de diverse weersystemen in. Depressies zullen het later deze week weer voor het zeggen krijgen en de wisselvalligheid neemt vanaf donderdag weer toe. De temperaturen zullen donderdag en vrijdag tijdelijk wat oplopen. In het weekend stroomt polaire, wellicht arctische lucht over onze streken uit en is er zelfs kans op winterse buien. In de Ardennen kan dan sneeuw vallen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de week in de kustgebieden met flinke buien die van hagel, lokaal onweer en fraaie regenbogen vergezeld gingen. Elders was het al droog met zonneschijn en later was dat overal het geval door toenemende hogedrukinvloeden.

Fijja Schröder maakte gisterochtend deze prachtige foto van een dubbele felle regenboog.

De temperatuur steeg naar 10-11° met in Maastricht maximaal 10,2°. De toppers waren Vlissingen en Woensdrecht met respectievelijk 11,2 en 11,4°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 11° met op de Mont-Rigi maximaal 4,2 en in Zeebrugge 11,5°.

Deze schitterende foto werd zondag gemaakt door Maurice Vroegrijk.
Bij Carel ten Hoor werd gisteren het eerste ijslaagje op het dak weer waargenomen.

We hebben een koude nacht achter de rug. Op veel plaatsen daalde de temperatuur tot onder het vriespunt met in het zuiden uitersten tot (bijna) -4° in onder andere Woensdrecht en Gilze-Rijen.

Omdat er nagenoeg geen wind stond is er hier en daar (dichte) mist ontstaan en we starten deze dinsdag dan ook op veel plaatsen grijs. In deze tijd van het jaar is het altijd maar weer afwachten of de mist oplost, maar als het goed is gebeurt dat vandaag wel al kan het hier en daar wel tot vanmiddag duren. Als de mist is verdwenen schijnt de zon en het blijft overal droog.

De temperatuur loopt op naar maximaal een graad of 7 in (hardnekkige) mistgebieden en naar een graad of 8-9 elders. In Hoog-België wordt het ook een graad of 7.

Vanavond is het nog vrij helder, komende nacht neemt de bewolking vanuit het oosten toe en hier en daar ontstaat weer (dichte) mist. Waaien doet het niet of nauwelijks en in de westelijke helft gaat het weer licht vriezen. In het bewolkte oosten blijft het kwik boven nul.

Martin Vye maakte deze prachtige foto op een prachtige dag.
Ook Joyce Derksen maakte een prachtige foto.
De zon ging ook fraai onder en Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.

Morgen beginnen we hier en daar weer met (dichte) mist. Verder is het bewolkt en met name over de oostelijke helft van België en wellicht ook over zuidoostelijk Nederland is er kans op wat lichte regen en motregen. Elders blijft het droog met in de middag ook enkele opklaringen.

De wind waait zwak uit het noorden en de temperatuur stijgt naar 8-9, lokaal naar 10°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 3-4.

Ook in de nacht naar donderdag kan het weer koud worden met temperaturen in de buurt van het vriespunt. Aan de grond kan het wederom licht vriezen. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Donderdag is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft wel tot de avond droog. De wind wordt zuidwest en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 10 in het oosten en naar 12 in het westen van het land. In Hoog-België wordt het een graad of 6.

de kaart voor 1,5 kilometer hoogte laat mooi de glijbaan zien vanuit het hoge noorden. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Vanaf vrijdag neemt de wisselvalligheid toe. Over Scandinavië zakt een depressie naar het zuiden uit en aan de westflank daarvan stroomt koude polaire, mogelijk arctische lucht naar onze streken uit. De temperatuur op het 500 hPa vlak daalt komend weekend naar -30 tot -34° en dergelijke temperaturen over vrij warm zeewater leveren flinke buien op die van hagel, onweer en wellicht ook smeltende sneeuw vergezeld kunnen gaan.

In de Ardennen en Hoge Venen kan het zondagochtend wit zijn met een laagje sneeuw van een centimeter of 2. Bron: ECMWF/Kachelmannwetter.com

In de Ardennen en Hoge Venen kan er ook droge sneeuw vallen met een vorstgrens die in de loop van zaterdag daalt naar 200-300 meter. Zondagochtend kan er in Hoog-België een laagje sneeuw liggen van een centimeter of 2.

De temperatuur stijgt vrijdag nog naar 12 tot 14°, maar in het weekend wordt het niet veel warmer dan een graad of 8-9. In de Ardennen is het dan een graad of 3-4.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com.

De pluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Het is vandaag en morgen vrij koud, maar geleidelijk gaat de temperatuur weer omhoog tot (ruim) boven de 10° op vrijdag. Vanaf zaterdag gaat het kwik weer naar beneden met gemiddeld een graad of 8. Eind volgende week nemen de verschillen tussen de weermodellen toe.

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.

Dit was het weer voor vandaag. Fijne dag en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 654 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier