Oktober eindigt vrij koud, zonnig en overwegend droog. In de nacht neemt de kans op vorst toe. Toch wordt het wederom een zachte maand die gemiddeld een graad te warm wordt. Vanaf vrijdag neemt de wisselvalligheid weer toe en bovendien gaat het kwik dan ook weer enkele graden omhoog. 

De dag begon kleurrijk. Ton Wesselius maakte de foto.
Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto.
Aan de grond vroor het licht. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Gisteren waren er flinke perioden met zon, maar verspreid over het land kwam het ook tot enkele lichte buien. De temperatuur, die in de nacht aan de grond daalde tot onder nul, steeg naar 12-14 graden met in Heino 11,9 en in Eindhoven 13,8 graden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Lokaal mist, verder veel zon

Deze dinsdag start landinwaarts regionaal met mist en deze mist kan in het zuiden en oosten een tijdje blijven hangen. Elders is het vrij zonnig en alleen langs de noordkust en op de Wadden is nog kans op een bui. Vanmiddag is het overal droog en vrij zonnig. In het noorden en westen komen stapelwolken voor en in het zuiden zit sluierbewolking.

De wind waait uit het noordoosten en is overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 11-12 graden. In het zuiden van Limburg wordt het maximaal een graad of 10 en in de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 7.

Vanavond zijn er flinke opklaringen en het koelt snel af. Halverwege de avond is het al 2-5 graden en komende nacht gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen. In het westen en zuidwesten blijft het kwik boven nul.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Vrij koud en zonnig

Morgen is het te koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind oktober nog een graad of 13, morgen wordt het niet warmer dan 9 of 10 graden. De zon schijnt daarbij volop en het blijft droog. De wind waait uit het oosten en is overwegend matig van kracht en voor het gevoel is het dan ook nog wat kouder.

Na wederom een koude nacht met landinwaarts lichte vorst, is het ook donderdag vrij koud. Het wordt maximaal 8 graden in het noorden en 10 in het zuiden van het land. De dag start met veel zon, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en later op de avond of in de nacht naar vrijdag volgt vanuit het westen regen.

De eerste dagen is het meest droog. Vanaf vrijdag neemt de de kans op regen toe.

November start met regen

Vanaf vrijdag, met november op de kalender, is het wisselvallig herfstweer. Elke dag is kans op regen en zo nu en dan waait het flink. Het wordt ook zachter met vrijdag 10-13 graden en in het weekend temperaturen van 12-15 graden. De nachtelijke vorst verdwijnt ook weer van het toneel. Na het weekend is de trend weer licht dalende en dat is ook weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen daalt tot onder de 10 graden. Vanaf vrijdag wordt het weer zachter en stijgt het kwik naar een graad of 14. Volgende week wordt het langzaam minder zacht.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Enkele buien leverde regenbogen op. Jolanda Bakker maakte deze foto

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: oktober eindigt vrij koud met nachtvorst
Volgend artikelAlpen – Koufront brengt afkoeling
Rico Schröder is van kinds af aan gek op alles wat met het weer te maken heeft. Hij is werkzaam bij Weeronline en voor Alpenweerman verzorgt hij de weerpraatjes voor de Benelux en in het bijzonder voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.