Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Stormdepressie Friederike ligt inmiddels al boven Wit Rusland en trekt verder oplossend naar het oosten. Wij zitten momenteel, onder aanvoering van (moeder)depressie Evi, in polaire lucht die vooral op hoogte weer erg koud is (500 hPa -39°) en het komt dan ook regelmatig tot winterse buien. Het is dan ook vrij koud en rustig met een duidelijk afgenomen wind. Na het weekend gaat het weerbeeld veranderen en wordt het duidelijk zachter.

De verwachte weerkaart voor zondag. Bron: DWD

Gisteren konden we storm nummer 2 van dit nog prille jaar noteren. De details van deze toch wel bijzondere storm zijn hier te lezen in de nabeschouwing van collega Lars. Met uitzondering van het noorden en het uiterste zuiden van het land werden zeer zware windstoten genoteerd van meer dan 100 km/uur.

De absolute topper was Hoek van Holland met een schuiver van 143 km/uur, maar ook de zeer zware windstoten van 123 en 124 km/uur in respectievelijk Volkel en Twenthe mogen ook niet onvermeld blijven. Aan zee stond op de meetpunten Hoek van Holland en IJmuiden een zeer zware storm, windkracht 11 en ook landinwaarts stond tenminste een harde tot stormachtige wind, windkracht 7 tot 8.

Veel bomen hielden het niet meer. Deze foto werd gemaakt door Arno van Brakel.
Ook bij Joyce Derksen in het oosten van het land veel schade door omvallende bomen.
Jolanda Bakker maakte deze foto van een ‘zwemende boom’.

Verder viel er aanvankelijk regen en in het noordoosten ook sneeuw en overdag draaide het om (winterse) buien. De temperatuur steeg naar 7 tot 11°, maar gisterochtend ging de temperatuur vanuit het noordwesten alweer naar beneden. Westdorpe noteerde 11,3 en Gilze-Rijen 11,1°. In België lagen de maxima tussen de 5 en ruim 11° met in Antwerpen maximaal 11,6°.

In het Groningse Roodeschool viel gisterochtend nog 3 centimeter sneeuw. De foto werd gemaakt Jannes Wiersema.

De zon schijnt op deze vrijdag geregeld, maar het komt ook tot buien en vanwege een ijskoude bovenlucht zijn deze buien weer winters van karakter en kunnen dus gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 4 tot 6°. In de Ardennen en Hoge Venen ligt het kwik rond het vriespunt.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Verspreid over het land komt het tot een enkele hagel- of sneeuwbui en bij een overwegend matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. Alleen langs de kust blijft het kwik ruim boven nul. Door die winterse buien en bevriezing is er kans op gladheid.

Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.
Peter van Lindenberg maakte deze foto van de storm op de Lek.

Morgen is het bewolkt en in het zuiden van de Lage Landen is er kans op regen op de passage van een storing. In de hogere delen is er kans op sneeuw. Verder naar het noorden komt het tot enkele winterse buien.

De zuidwestenwind waait matig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 5°. In de hogere delen blijft het kwik rond het vriespunt met dus de vorming van een sneeuwdek.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In de nieuwste berekeningen lijken we zondag toch te gaan profiteren van een uitloper van het Azorenhoog. Het blijft dan ook droog met in de ochtend ook geregeld zonneschijn. In de middag neemt de bewolking wel weer toe op de nadering van een warmtefront en zondagavond gaat het regenen.

De zwakke tot matige westenwind draait geleidelijk naar zuid en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 5-6.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week veroorzaakt een nieuwe depressie op maandag regen en in de nacht daarnaartoe landinwaarts mogelijk sneeuw bij eerst nog temperaturen in de buurt van het vriespunt. Na frontpassage gaat de temperatuur flink omhoog, maar de neerslagkansen nemen volgende week wel geleidelijk af.

De temperatuur stijgt maandag tot en met woensdag tot boven de 10°, maar na woensdag gaat het kwik weer wat naar beneden. Het is weer zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen is vrij eensgezind. Aanvankelijk is het een graad of 5, zondag wellicht wat lager, maar vanaf dinsdag wordt het duidelijk zachter met temperaturen boven de 10°. Eind volgende week gaat de temperatuur weer naar beneden, maar winterweer is nog steeds niet te verwachten.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat het ook weer mooi zien. Aanvankelijk is het een graad of 4-5 met in de nacht mogelijk een graadje vorst. Vanaf maandag gaat de temperatuur omhoog en woensdag wordt mogelijk een zeer zachte dag met een graad of 13. Daarna gaat de temperatuur weer omlaag en na volgend weekend neemt de kans op vorst in de nacht weer wat toe. Het ensemblegemiddelde daalt van een graad of 11 op woensdag naar ongeveer 6-7 vanaf het laatste weekend van januari.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De sneeuwpluim is duidelijk. Tot en met maandag is er kans op wat sneeuw bij de winterse buien die worden verwacht, maar na maandag is de kans op sneeuw heel erg klein.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 1.122 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier