Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart prijkt nog altijd het krachtige hogedrukgebied Yörn. De zwakke zuidelijke stroming maakt plaats voor een iets in kracht toenemende zuidwestelijke stroming, maar in de onderste lagen van de atmosfeer zit nog steeds veel vocht. Het hoog Yörn maakt in het nieuwe jaar plaats voor een nieuw hoog dat vanaf de regio Groenland/IJsland onze kant op komt en tussen lagedruk boven Scandinavië en dit hoog wordt het met een noordwestelijke stroming wisselvallig winterweer met begin volgende week sneeuwkansen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: tweedeling in den lande
Alle weermodellen berekenden voor gisteren volop zonneschijn in de middag, maar in werkelijkheid hadden we gisteren een tweedeling in de Lage Landen. In de oostelijke helft scheen de zon wel (in totaal 7 uur), terwijl het in de westelijke helft grijs en mistig bleef. De temperatuur steeg in het zonnige oosten naar maximaal 5° (Hupsel 5,1 en Twenthe 5,5°), maar in de mistige gebieden was het duidelijk kouder met op een aantal plaatsen zelfs een ijsdag. Ell noteerde maximaal -1,9, Herwijnen -1,5, Cabauw -1,2, Gilze-Rijen -1,0, De Bilt -0,8 en Schiphol -0,3°. Voor De Bilt was het voor het eerst sinds 23 januari 2015 dat het de gehele dag bleef vriezen. Voor bijvoorbeeld Schiphol was het de tweede keer dit jaar. Ook op 18 januari 2016 bleef het kwik de gehele dag onder nul. In België lagen de maxima tussen de -2 en 6° met in Schaffen maximaal -1,6° en in Bierset 5,5°.

in de mistige gebieden kwam rijp voor, maar met de zon erbij dooide dat snel weg. Deze treffende foto werd gemaakt door Ben Saanen.
in de mistige gebieden kwam rijp voor, maar met de zon erbij dooide dat snel weg. Deze treffende foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: het westen heeft wederom pech, lokaal weer ijsdag?
Ook vandaag heeft het westen en noordwesten pech, want opnieuw wordt het een grijze bewolkte dag. In de zuidoostelijke helft schijnt de zon en het blijft overal droog. De grens van wolken/zon ligt dwars over het land en globaal van Rotterdam naar Groningen. Ten noorden van deze denkbeeldige lijn is het grijs en ten zuiden schijnt de zon. De grijzigheid wint vanmiddag terrein en de zon krijgt het op meerdere plaatsen moeilijk. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt op veel plaatsen naar waarden tussen de 0 en 3°, maar in hardnekkige mistgebieden kan het weer de gehele dag blijven vriezen en kunnen we lokaal weer een ijsdag noteren. In de hogere delen van Limburg en in de hogere delen van België kan het zo’n 5-6° worden. Afgelopen nacht heeft het overigens lokaal weer matig gevroren. Eindhoven ging onderuit naar -8° en aan de grond vroor het daar streng met (afgerond) -12°.

Vanavond en de komende nacht neemt de bewolking verder toe en uit die bewolking kan lokaal wat lichte neerslag vallen. Dat kan motregen, motsneeuw of wellicht IJZEL zijn. In het zuidoosten blijft het nog lang helder en daar gaat het dan ook op uitgebreide schaal vriezen met uitersten tot -5/-6°. In het noorden en westen blijft de temperatuur een paar graden boven nul.

komende nacht kan er neerslag vallen in de vorm van motregen, motsneeuw of ijzel
komende nacht kan er neerslag vallen in de vorm van motregen, motsneeuw of ijzel

Morgen, oudjaarsdag: veel bewolking, in het zuidoosten ook wat zon
Morgen is het nagenoeg overal in de Lage Landen bewolkt, maar in de zuidoostelijke helft schijnt aanvankelijk ook de zon. Uit die bewolking kan wat lichte motregen en landinwaarts wat lichte motsneeuw vallen, maar veel stelt het niet voor en de meeste plaatsen houden het ook op de laatste dag van deze droge decembermaand droog. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 0 tot 3° in België en naar 2 tot 8 van zuidoost naar noordwest in de rest van de Lage Landen.

Morgenavond, oudjaarsavond en de daaropvolgende Nieuwjaarsnacht is het over het algemeen bewolkt en heel lokaal spettert het wat, maar eigenlijk mag het geen naam hebben. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land, windkracht 3 tot 4 en vrij krachtig aan zee, windkracht 5 en de temperatuur daalt in het zuiden van de Lage Landen (België en zuidelijk NL) naar enkele graden onder het vriespunt. In het midden is het 1 tot 3 en in het noorden 3 tot 6°.

deze prachtige rijpfoto werd gemaakt door Marijk Beekman
deze prachtige rijpfoto werd gemaakt door Marijk Beekman
ook deze grijze foto werd gemaakt door Marijk Beekman.
ook deze grijze foto werd gemaakt door Marijk Beekman.

Zondag, nieuwjaarsdag: bewolkt en later regen, in de nacht landinwaarts sneeuw
Zondag is het ook overwegend bewolkt, maar in het zuidoosten kan opnieuw de zon nog doorbreken. Uit die bewolking kan het lokaal wat spetteren, maar serieuzere regen volgt zondagmiddag vanuit het noordwesten. De zuidwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 2° in het zuidoosten en naar 7-8 in het noordwesten. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het de gehele dag vriezen en later op de dag kan het daar gaan sneeuwen.

Met het binnenkomen van de regen gaat de bovenluchttemperatuur naar beneden en landinwaarts en dan met name in het oosten en zuidoosten gaat de regen later op zondagavond en in de nacht naar maandag over in sneeuw. De temperatuur daalt in het zuiden en oosten naar waarden rond het vriespunt en het kan zomaar wit worden in delen van de Lage Landen. Elders in den lande is het droog met langs de kust enkele regen- en hagelbuien. De temperatuur is met 3-4° duidelijk hoger.

in de nacht naar maandag kan het in het oosten en zuidoosten sneeuw vallen. Bron: ECMWF
in de nacht naar maandag kan het in het oosten en zuidoosten sneeuw vallen. Bron: ECMWF

Na het weekend: noordwestelijke stroming met buien
Dinsdag vinden we op de weerkaart een drietal lagedrukgebieden. Het ene laag ligt boven Rusland, het andere ter hoogte van IJsland en er ligt een laag bij de Azoren. Daartussenin vinden we op de Atlantische oceaan een krachtig hogedrukgebied en dit hoog wordt gedwongen om naar Frankrijk te trekken en daar komt het woensdag aan.

Tussen lagedruk ten noorden en dit hoog wordt met een west tot noordwestelijke stroming lucht aangevoerd die vooral in het westen en noorden vrij zacht is en in het oosten en zuiden vrij koud. De maxima komen dinsdag en woensdag uit op waarden tussen de 3 en 8° van zuidoost naar noordwest. In de Ardennen en Hoge Venen liggen de temperaturen rond het vriespunt. Het weerbeeld kenmerkt zich met een mix van zon en wolken en enkele buien en die buien kunnen in de hogere delen voor sneeuw zorgen.

de weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF met daarop de diverse lagedrukkernen en het nieuwe hoog.
de weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF met daarop de diverse lagedrukkernen en het nieuwe hoog.

Pluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag, morgen en ook zondag nog altijd vrij koud is met temperaturen onder de 5°. Pas maandag wordt de grens van 5° weer bereikt en daarna blijft het kwik uitkomen op waarden rond en soms boven de 5° met bijvoorbeeld op woensdag kwikstanden van 5 tot 8°. Aan het eind van de meerdaagse blijft het Europese model uitkomen op een graad of 6-7, maar het Amerikaanse model wordt geleidelijk weer kouder. De lange termijn blijft dan ook onzeker.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor de Ardennen is duidelijk kouder, maar vandaag en morgen met temperaturen van een graad of 4 nog niet. Vanaf zondag liggen de maxima rond het vriespunt, pas aan het eind van de week wordt het (tijdelijk) wat zachter om vervolgens weer te gaan dalen. In de nacht vriest het licht tot matig. De sneeuw die kan dan ook blijven liggen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat het vandaag vrij koud is met temperaturen net boven het vriespunt. De komende dagen iets hogere temperaturen en volgende week ligt de ‘oper’ rond de 5°. Het ensemblegemiddelde loopt aanvankelijk gelijk op met de ‘oper’, maar aan het eind van de meerdaagse gaat het gemiddelde naar beneden. Ook dan wat meer lijntjes die voor lagere temperaturen gaan. Wellicht dat de 2e week van januari een kouder scenario laat zien, maar dat wordt de komende dagen geleidelijk duidelijk.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we snel dat schaatsen er voorlopig niet in zit. De temperatuur van het water ligt de komende tijd rond de 2-3°. Mocht het gaan vriezen, wellicht in de 2e week van januari, dan is het water zo bevroren…

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt momenteel geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en ook de rest van dit jaar wordt geen sneeuw meer verwacht. Vanaf zondagavond nemen de kansen op sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen wel toe en vooral boven 500 meter hoogte wordt een sneeuwlaag van zo’n 5 centimeter gevormd en verwacht. In de lagere regionen (200-500 meter) wordt 1-2 centimeter verwacht, maar overdag dooit alles weer weg in de gebieden onder de pak hem beet 400 meter. De rest van de week valt er regelmatig winterse neerslag (sneeuw) zodat de sneeuwlaag kan aangroeien tot mogelijk meer dan 10 centimeter.

deze schitterende foto van de rijp werd gemaakt door Sjaak Witteveen.
deze schitterende foto van de rijp werd gemaakt door Sjaak Witteveen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 892 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier