klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: Waterdrager Nepomuk ligt vandaag boven het zuiden van Scandinavië en wij gaan geleidelijk profiteren van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. De regen trekt dan ook weg en de zon komt weer tevoorschijn. Wel zijn de temperaturen te laag voor de tijd van het jaar en september start morgen dan ook vrij koel.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Lokaal veel regen

De hemelsluizen gingen gisteren in het westen en noordwesten flink open. De regenmeters werd flink gevuld met neerslaghoeveelheden boven de 40, lokaal zelfs boven de 50 millimeter. De temperatuur steeg naar 17 tot 25° met de laagste temperaturen in het noordwesten en de hoogste in het zuidoosten. Maastricht kwam uit op 25,3 en Ell op 25,2°. In België werd het 18 tot 25° met in Dourbes maximaal 25,4°.

een grijze donkere dag gisteren. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Wegtrekkende regen, vanuit het westen opklarend

Na de regionaal kletsnatte woensdag is het vandaag aanvankelijk ook nog bewolkt met enige regen. De regen trekt geleidelijk naar het oosten weg en vanuit het westen klaart het op. Vanmiddag schijnt geregeld de zon met slechts hier en daar nog een bui.

De overwegend matige wind waait uit het noordwesten en draait geleidelijk naar west en de temperatuur stijgt naar maximaal 18° in het noorden en westen en naar 20, lokaal 21 in het zuiden. In België liggen de maxima ook rond de 20-21°, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij maximaal 14 tot 16°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal komt het tot een bui en bij weinig wind koelt het flink af. Op veel plaatsen daalt het kwik tot onder de 10° en op de koudste plekken kan het afkoelen naar een graad of 5. In de grote steden blijft het kwik met 13-14° duidelijk hoger.

deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm

Enkele buien

Morgen, alweer de eerste september en tevens het begin van de meteorologische herfst, schijnt geregeld de zon. Omdat we te maken hebben met een hoogtelaag komt het ook tot enkele buien en lokaal kunnen deze buien vergezeld gaan van een donderklap.

De zwakke tot hooguit matige wind draait van zuid via west naar noord en de temperatuur stijgt naar 18-19° in de kustgebieden en naar 20 landinwaarts. In het zuiden en zuidoosten en in delen van België kan het 21° worden

de hoogtekaart voor komende zaterdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

(Licht) wisselvallig weekend

Ook in het weekend hebben we te maken met het hoogtelaag en daardoor komt het zowel op zaterdag als ook op zondag tot enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en bij weinig wind loopt de temperatuur op beide dagen op naar waarden tussen de 18 en 20°.

de verschillen voor volgende week woensdag, links ECMWF, rechts GFS. Bron: wetteronline.de

Volgende week Scandinavische hogedruk, maar gaan wij ook profiteren…

Na het weekend ligt er een hogedrukgebied boven Scandinavië, maar of we ervan gaan profiteren moet worden afgewacht. Het Amerikaanse GFS model verwacht van wel en laat de regenkansen afnemen met geregeld zonneschijn. Het Europese ECMWF model berekent nog altijd lagedrukgebieden in onze streken en dat betekent nog altijd buienkansen. De temperaturen gaan wel geleidelijk weer wat omhoog en dat is weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperaturen liggen aanvankelijk rond of net onder de 20° en dat is vrij koel, maar na het weekend loopt het kwik wat op naar hele normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Wel nemen de verschillen tussen de modellen later volgende week toe. De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Jannes Wiersema maakte een mooie foto van deze kletsnatte vogel

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 300 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer