Algemene situatie:
De komende tijd is het echt herfst in de Lage Landen. Het is vrij koel, er staat regelmatig veel wind en het is regelmatig nat. Vooral vanaf donderdag is dat het geval, want morgen komen we nog tijdelijk onder invloed van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied Sylvia.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren waren er wolkenvelden, maar zo nu en dan scheen ook de zon. Hier en daar kwam het tot een bui. De west tot zuidwestenwind was matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 17 en bijna 20°. Eindhoven noteerde met maximaal 19,5 en Arcen met 19,7° de hoogste temperaturen van het land. In België lagen de maxima tussen de 15 en 20° met in Schaffen precies 20,0°.

de blaadjes vallen al van de bomen en dat wordt de komende dagen alleen maar meer… De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Met een noordwestelijke stroming aan de noordoostflank van het Azorenhoog Sylvia en het zuidwesten van depressie Wolfgang wordt vandaag polaire lucht aangevoerd. Daarin ontstaan enkele buien, maar tussen de buien door zijn er ook perioden met zon.

De noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt overal in de Lage Landen naar waarden omstreeks de 16°. Alleen in de hogere delen van België blijft het kwik steken bij een graad of 12.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft droog. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 7 en 12°. In België zijn de minima nog wat lager met kwikstanden tussen de 5 en 9° en in de hogere delen koelt het af naar waarden dichtbij het vriespunt.

Johan Klos maakte deze foto van de dag van gisteren

Morgen heeft het Azorenhogedrukgebied Sylvia een uitloper over Frankrijk naar het oosten. Het zorgt in het overgrote deel van de Lage Landen voor een droge dag, maar er is wel vrij veel bewolking. Later op de dag komt er vanuit het noorden alweer een storing aan en daardoor neemt in de namiddag in het noorden van het land de kans op regen alweer toe.

De zuidwestenwind neemt weer in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee. Bij de Wadden wordt de zuidwester hard, windkracht 7. De temperatuur wordt niet hoger dan 15-16°. In Hoog België wordt het niet warmer dan 11°.

de verwachte weerkaart voor morgen volgens GFS met lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken. Bron: wetteronline.de

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag trekt de regen geleidelijk zuidwaarts over het land en donderdag is het bewolkt en regenachtig. Later op de dag wordt de regen buiig van karakter en is er ook kans op onweer. Dat heeft allemaal te maken met de temperatuur op hoogte, want die gaat flink omlaag van -14° in de ochtend naar -25° aan het begin van de avond.

de hoogtetemperaturen voor donderdagochtend. Bron: GFS/wetteronline.de
de hoogtetemperaturen voor donderdagavond. Bron: GFS/wetteronline.de

De temperatuur op leefniveau blijft steken bij 14-15°. In het westen van België kan het nog 16° worden, terwijl in de Ardennen het kwik blijft steken bij hooguit een graad of 10. De wind wordt weer noordwest en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en bij de Wadden met kans op windstoten in de kustgebieden.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag. Bron: GFS/wetteronline.de

Vrijdag en het komende weekend houden we een koele noordwestelijke stroming tussen hogedruk ten westen en lagedruk ten oosten van onze streken. In deze stroming trekken met regelmaat buien over het land met vrijdag en deels zaterdag daarbij ook nog kans op onweer. De wind is aanvankelijk nog duidelijk aanwezig, later in het weekend neemt de wind in kracht af, en de temperatuur ligt rond de 14, hooguit 15°.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur voorlopig rond en komend weekend zelfs onder de 15° ligt. Op termijn, 2e decade, lijken de temperaturen wat te gaan stijgen.

Op de nog langere termijn berekent het Amerikaanse GFS model hogedruk ten oosten van onze streken en dat betekent een zuidelijke wind met verder oplopende temperaturen tot misschien wel meer dan 20°. Het is nog ver weg, maar misschien zit er halverwege oktober toch nog een mooi weer periode in.. Afwachten en de komende dagen natuurlijk meer hierover. Voordat het zover is is het ronduit herfst!

de verwachte weerkaart voor 14 oktober volgens GFS met hogedruk te oosten en een zuidelijke stroming. Bron: wetteronline.de
de verwachte maxima voor 14 oktober volgens GFS met misschien wel temperaturen boven de 20°. Bron: wetteronline.de

Met deze mogelijk aangename temperaturen laat ik het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer, dus voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

wederom een prachtige paddenstoelfoto. Deze werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 213 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer