Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Tot en met maandag is het nog vrij koud met temperaturen van 12-15 graden en tot en met zaterdag is het daarbij ook nog wisselvallig met buien. Vanaf zondag wordt het vriendelijker met meer zon en bovendien blijft het een groot aantal dagen droog. Het wordt ook warmer, want de temperatuur loopt op naar 15-20 graden. 

In het noordoosten kwam vorst aan de grond voor. Jannes Wiersema maakte de foto.
De dag begon met deze fraaie zonsopkomst in het noordoosten. Jannes Wiersema maakte de foto.
Monique Bormans maakte deze foto gisterochtend in Leiden.

Gisteren was het bewolkt, maar in de ochtend scheen vooral richting het noordoosten nog geregeld de zon. Later volgde regen en de regen werd weer gevolgd door buien met lokaal onweer. De temperatuur steeg naar 12-16 graden.

We starten deze donderdag met een mix van wolkenvelden en zonneschijn en het is op de meeste plaatsen droog. In België komt het vanochtend al tot buien en deze buien trekken geleidelijk noordwaarts. Vanmiddag komt het overal tot enkele buien en bij die buien is lokaal kans op onweer. Tussen de buien door schijnt de zon en stijgt de temperatuur naar 14-16, lokaal in het noordoosten 17 graden. De wind draait van zuid naar west en is zwak tot matig van kracht.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met kans op een bui. De temperatuur daalt naar 6-8 graden.

Morgen is het met 12-15 graden wederom vrij koud en het komt ook weer tot enkele buien. Zo nu en dan schijnt ook de zon en er waait een zwakke tot matige westenwind. Gaandeweg de middag draait de wind naar noord.

Meteo Nederland maakte deze foto gisterochtend in Friesland. De zon scheen nog flink.
Tijdens het schoolvoetbaltoernooi in Roelofarendsveen bleef het ook niet droog. Ton Wesselius maakte de foto.

In het weekend komt het zaterdag nog tot enkele buien en dan vooral in de zuidelijke helft en over België. Mogelijk krijgt het midden ook met buien te maken, maar het noorden houdt het droog. De wind waait uit het noorden en is matig en aan zee vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 12-14 graden. In het zuidoosten en in België kan het lokaal 15 graden worden.

De kans op neerslag neemt vanaf zondag duidelijk af onder de vleugels van hogedruk. Later volgende week neemt de kans op nattigheid weer wat toe.

Vanaf zondag wordt het vriendelijker met meer zon en bovendien blijft het een aantal dagen droog. De wind waait uit het noorden, later wat meer uit het noordoosten en de temperatuur loopt geleidelijk op. In het noorden wordt het 14-16 graden, in het midden 17-19 en in het zuiden lokaal 20 graden. De weersverbetering hangt samen met een krachtig hogedrukgebied boven onze streken.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur volgende week gaat stijgen naar waarden richting de 20 graden. Tot die tijd is het nog vrij koud!

Hinke de Lau maakte eerder deze week deze dreigende foto bij Westbroek in Utrecht.
Later kwam het tot buien en Ton Wesselius maakte deze foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De zuidenwind wordt zuidwest en neemt toe naar zo’n 18 knopen. De windvlagen komen uit tussen de 20 en 25 knopen. De golfrichting is zuidwest en de hoogte 0,6 meter.

Morgen waait de wind uit het noordwesten en is met 10-13 knopen duidelijk afgenomen. De golfhoogte, uit het noordwesten, is 0,9 meter.

Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm, maar wat doet mei… De verwachting is dat mei 1,0 graad te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 12,1 tegen normaal 13,1 graden.

Het was overdag bewolkt met van tijd tot tijd regen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto.

Dit was het voor deze donderdag. Morgen is er helaas en wederom geen weerpraatje, maar zaterdag weer wel. Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Fijne dag en tot graag tot zaterdag.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 584 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier