Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een hogedrukgebied boven Scandinavië gaat ons positief beïnvloeden de komende dagen met een uitloper over de Noordzee. De kerndruk loopt op naar 1045 mb, en dat is flink. Depressies volgen een zuidelijke koers en op de Atlantische Oceaan worden ze een halt toegeroepen door dit hoog. Dit noemen we een omegablokkade. Dit is een prima setting om de winterkoude nog wat meer toe te laten slaan. De oost tot noordoostelijke stroming voert zeer koude lucht aan vanaf het besneeuwde continent. Omdat de lucht geleidelijk droger wordt en de depressies geen doorgang meer hebben, wordt de aangevoerde luchtsoort nog wat kouder. Dit resulteert in mooie opklaringen met prachtige besneeuwde landschappen. Boven een sneeuwdek kan de temperatuur, na zonsondergang fors duikelen. Bij het wegvallen van de wind kan het dan zomaar zeer streng gaan vriezen. -15 tot -20 graden zit zeker in de mogelijkheden. Maar het wordt niet overal zou koud. De noordelijke helft is minder koud, bovendien kan er op de wadden en langs het IJsselmeer wat sneeuw vallen.

Koud he? -16 in Hupsel


Mooi schoolvoorbeeld met het wegvallen van de wind, opklaringen en het sneeuwdek doet de rest. Het was dus erg koud in het oosten met minima tot -16 graden. De eerstkomende nachten kan dit nog eens gebeuren. Winter? Ja dat is winter mensen. Het noorden bleef echter flink achter. Hoe komt dat hoor ik u al denken?

Met het zonnetje erbij zijn dit toch echt wel schitterende beelden. Sneeuw en forse koude.

Aanvoer over Oostzee tempert koude lucht in het noorden

De stroming is de komende dagen oost tot noordoost, dit staat gerant voor een zeer koude aanvoer. Er zit echter een klein addertje onder het gras. De temperatuur van de Oostzee ligt nog tussen 1 en 3 graden. De noordelijke helft van ons land zit soms precies in die aanvoerrichting. Dit warmt de luchtsoort wat verder op. Bovendien wordt ook vocht meegepikt wat op de Wadden en op de Noordzee voor sneeuwbuien kan zorgen.

Sneeuwbuien op de Wadden. Veroorzaakt door de tegenstellingen tussen het koude land en het relatief warme zeewater. Ook het IJsselmeer kan dit gaan triggeren, voor Noord-Holland.

Winter nadert hoogtepunt

De komende dagen neemt de (noord)oostelijke wind wat verder af en komen er zoals gezegd dus meer en meer opklaringen. Af en toe wordt er ook nog wat vocht vanaf de Oostzee aangevoerd en dat zorgt ook nog voor wat wolkenvelden en lokaal kan zelfs nog wat lichte sneeuw daaruit vallen.

Vandaag hebben we dus een afwisseling van zon en bewolking. In het noorden loopt het kwik op tot rond het vriespunt en in het zuiden en oosten blijft het lokaal matig vriezen. Vannacht wordt het weer “bitterly cold”. Minima gaan nog een graadje lager en op veel plaatsen vriest het dan streng tot zeer streng. Op de koudste plek wordt het misschien wel -17 graden.Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid bewolking. Wolkenvelden zorgen voor een dekseltje op de pan en dan kan de uitstraling niet maximaal benut worden. Bovendien hebben we te maken met aanvoer van iets vochtigere lucht, een mistbank is dan ook niet uitgesloten.

Een hogedrukgebied boven Scandinavie gaat zich steeds verder ontwikkelen. De stroming gaat geleidelijk draaien van noordoost naar zuidoost. Het noorden blijft eerst nog wat minder koud.

Woensdag is de stroming nog noordoost en met aanvoer dan weer over de Oostzee zijn er wat meer wolkenvelden te verwachten. Lokaal kan hier ook een sneeuwbuitje uit vallen. Maxima liggen net onder het vriespunt in het noorden en in het zuiden en oosten blijft het, het koudste met -2 tot -4 graden. Er kunnen dus weer ijsdagen genoteerd worden. De nacht naar donderdag wordt het overal kouder. Er komen meer opklaringen en het gaat streng tot zeer streng vriezen. Ook in het noorden wordt het geleidelijk kouder. Enerzijds door afname van de wind en anderzijds door het draaien van de stroming naar oost. Geen last meer van Oostzee perikelen dus. Gaan we richting de -20 graden?

Hogedrukgebied aan de wandel, stroming naar zuid

In de loop van de week zien we na een verscherping, juist een tempering van de vorst.
Het hogedrukgebied gaat met de as naar Denemarken en hier door draait de stroming van oost, via zuidoost naar het zuiden. Geleidelijk warmt de lucht vooral op hoogte wat op. Hierdoor loopt ook aan de grond wat verder op en in het weekeinde kan de maxima dan weer eens boven het vriespunt uitkomen. Ook de nachten worden minder koud, maar nog wel met lichte tot matige vorst. Het noorden blijft nu juist ook wat kouder. Geen last van aanvoer over de zee en de aanwezige sneeuwlaag koelt de lucht ook weer wat af. Zolang de opklaringen aanwezig blijven kan de koude nog even blijven hangen, ook bij een zuidenwind. De maxima zullen dan wel (ruimschoots) boven het vriespunt uit gaan komen.

In het weekeinde en begin volgende week lopen de temperaturen verder op. Een zuidelijke stroming voert zachtere lucht aan waarmee de vorst wordt getemperd. ER zit echter veel koude in onze omgeving waarbij dit proces erg langzaam gaat. Bovendien blijven de dauwpunten laag, waarbij ijsaangroei mogelijk blijft.

Tenslotte nog de pluim

Tot het weekend is het zeer koud en diep winters. Daarna zien we een tweedeling in de pluim, met een toenemende kans op verzachting. Mocht de wind naar het zuidwesten gaan dan is het helaas over en uit met de winterpret. Wisselvallig en vrij zacht weer keren dan weer terug. 30 procent van de leden kiest voor aanhoudend winterweer. Er mag dus geduimd worden.

Afsluitend een paar fraaie winterfoto’s

Onze weerman Sander maakte deze foto vanmorgen in Wageningen.
Ton Wesselius
Jolanda Bakker
Floris Wolters
(Visited 1.047 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Lage Landen: Vorstverscherping, zon maakt winters plaatje compleet”

 • casper
  9 februari 2021 at 11:35

  Johann, wat is er gebeurd met de omega blokade… men, ik had hoog ingezet op 2.5 weken vorst. Duimen dan maar.

 • Johann
  9 februari 2021 at 11:42

  Die schuift door in oostelijke richting in het kader van een zgn “downstream development” . Daarmee komt er een einde aan de NO tot O stroming en krijgen we met een ZO tot Z en later ZW stromingspatroon te maken. Oorzaak en motor is een depressie die nu bij Nova Scotia wordt “geboren” en naar het zeegebied ten zuiden van Groenland koerst. Door advectie van warmere lucht op hoogte krijgen we te maken met een opbouwende hoogterug die in het weekend over Nederland doorschuift en we aan de warme kant van het geheel komen. In het weekend op hoogte al inzettende verzachting, maandag dan ook aan de grond met opkomend warmte front (dooi) front.

 • Remco
  9 februari 2021 at 13:45

  Eerst maar eens dit weekend genieten van al het schaatsijs. Wie dan leeft wie dan zorgt.
  Schaatsen zal sowieso doorgang vinden 😀

 • Johann
  9 februari 2021 at 15:30

  GFS06 is alweer wat minder overtuigend met de verzachting. Zou ook met de start van de nieuwe week nog gewoon winters blijven…..

 • casper
  9 februari 2021 at 15:37

  GFS = BESTFS

 • Johann
  9 februari 2021 at 17:31

  De mogelijke verzachting met zelfs een dooifront lijkt alweer te worden afgezwakt. GFS06 liet dit al zien en nu ook de nieuwste GFS12. Met een beetje geluk blijft het met een ZO continentale stroming gewoon doorvriezen tot het einde van de week! Straks meer in een avond update

 • Johann
  9 februari 2021 at 18:47

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier