klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

We krijgen komende week vorstige nachten met temperaturen rond of enkele graden onder nul. Overdag is het vrij fris met vandaag 3-5 graden en de komende dagen temperaturen van 5-7 graden. Gebruikelijk is het begin december nog een graad of 7-8. Er zijn wolkenvelden met kans op mist. Soms schijnt ook de zon en op regionaal maandag na blijft het droog. Pas na Sinterklaas wordt het wisselvalliger en wat zachter.

De zaterdag begon op veel plaatsen met vorst. Albert Thibaudier maakte de foto.
De zon kwam fraai op bij Jannes Wiersema in Roodeschool
Monique Bormans maakte deze zonsopkomst foto in Leiden
Erica van Leeuwen maakte deze foto in Epe op de Veluwe.

Gisteren was het heerlijk weer om buiten te zijn. De zon scheen flink en op veruit de meeste plaatsen bleef het droog. Alleen in het noordelijk- en westelijk kustgebied kwam het tot een enkele bui. De temperatuur, die in Volkel en Deelen gisternacht daalde naar -3,4 en -3,7 graden, steeg overdag naar 7-10 graden. Voorschoten noteerde maximaal 10,0 graden.

Er stond weinig wind. De pluim uit de Amercentrale ging recht omhoog. Aldo maakte deze foto
Jolanda Bakker maakte deze foto
De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Grijs en vrij koud

Op deze zondag komt regionaal in een uitermate rustige atmosfeer (dichte) mist voor. De mist lost vanochtend langzaam op, maar in het noorden en oosten kan het tot vanmiddag duren voor het zicht echt beter wordt. Er blijft vrij veel bewolking aanwezig en alleen in het westen en noordwesten weet de zon vanmiddag af en toe door te breken. Het blijft droog, maar in het (uiterste) noorden en later vanmiddag ook in het westelijk kustgebied is een enkele lichte bui niet uitgesloten.

De temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar ongeveer 4 graden. In het oosten blijft het kwik steken bij maximaal een graad of 3 en als het lang mistig blijft is het zelfs nog wat kouder. In het westen stijgt het kwik naar 5, lokaal 6 graden. Daarmee is het duidelijk te koud voor de tijd van het jaar, want 7-8 graden is nog wel gebruikelijk voor de start van de meteorologische winter. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is zwak en aan zee matig.

Vanavond klaart het geleidelijk op. Er trekken vanuit het noorden ook wolkenvelden over het land en in de kustprovincies is kans op enkele buien. De temperatuur daalt vannacht in het midden, oosten en zuiden naar -1 of -2 graden. In het noorden en westen koelt het af naar 1-2 graden boven nul. Regionaal ontstaat weer mist.

Aad Hogenboom maakte deze foto bij het Braassemermeer.
Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
Ton Wesselius maakte deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Tonny Morsink maakte deze foto in de Lutte.
De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Rustig weer met lokaal een bui

Morgen is er een mix van wolkenvelden en zonneschijn. In de kustprovincies is kans op enkele buien, verder landinwaarts blijft het meest droog. De temperatuur is met 6-8 graden vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag wordt het op veel plaatsen landinwaarts mistig. In de kustgebieden is het overwegend bewolkt. De temperatuur daalt naar 0-2 graden in het binnenland en naar 3-4 aan zee.

Dinsdag starten we de dag regionaal met mist. Als dit is opgetrokken volgt een droge dag met wolkenvelden en geregeld zon. Alleen het noorden maakt heel lokaal kans op een licht buitje. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden. In het noorden en westen kan het 8 graden worden.

De kans op temperaturen hoger dan 10 graden is niet groot.

Vorstige nachten, na Sinterklaas zachter

Woensdag en donderdag is het rustig weer met grote kans op (hardnekkige) mist in de nacht en ochtend. Hierdoor is het koud met temperaturen van hooguit 5 graden. De kans op zon is het grootst in de kustprovincies en de temperatuur is daar met 6-7 graden iets hoger. Verder zijn er vorstige nachten, want in de nacht en vroege ochtend vriest het in het midden en zuiden licht.

Vanaf vrijdag verdwijnt het rustige en mistige weer. De wind neemt in kracht toe en ook de kans op regen stijgt. De temperatuur wordt wat hoger en stijgt naar 8 graden in het oosten en naar 10 in het westen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen van de diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik na vandaag eerst gaat stijgen naar gemiddeld een graad of 7-8. Woensdag en donderdag gaat het kwik weer omlaag met vorstige nachten, maar daarna is de trend stijgende. Na het volgende weekend lijkt het kwik weer langzaam te gaan dalen.

Jolanda Bakker maakte deze ‘sunset’ foto.
Ton Wesselius maakte deze foto van de ondergaande zon

De komende dagen zal Ronald en ook een keer Daan het weerbericht verzorgen. Ik meld mij zaterdag weer. Maak er een mooie zondag van en graag tot een volgende keer.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

De weerkalender 2020 is klaar! Bestel nu een exemplaar voor de Alpen en/of de Benelux. In de voorinschrijving dit weekend is de prijs 12,99 euro. Vanaf volgende week betaal je 14,99 euro.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 886 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer