Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Depressie Thekla laat ons een voorproefje van de herfst zien. Na de passage van een tweetal koufronten zitten we inmiddels in duidelijk koelere polaire lucht. Vooral vanaf vanavond, als een hoogtetrog gevuld met koude lucht naar onze streken trekt, is er kans op flinke buien die van hagel, onweer en windstoten vergezeld kunnen gaan. Vooral in de kustgebieden kan er veel regenwater vallen vanwege de combinatie koude bovenlucht en warm zeewater.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Toenemende bewolking, later wat regen

Gisteren scheen de zon in het oosten en niet in de laatste plaats het zuidoosten nog flink. Maastricht noteerde 10 uur zon. Elders was het al vrij snel bewolkt en lokaal viel er overdag wat lichte regen en motregen. Later op de middag ging het vanuit het noordwesten op meerdere plaatsen licht regenen.

De temperatuur steeg overal weer tot boven de 20° en lag tussen de 22 en 25° met in Wijk aan Zee 21,4 en in Hupsel 25,2°. In België werd het 22 tot 27° met in Buzenol 27,2°.

Voor De Bilt was het alweer warme dag nummer 105 (het werd 22,1°) en het record aantal warme dagen voor De Bilt in een HEEL jaar is 116. Augustus is nog niet eens afgelopen en we hebben september met gemiddeld 10 en ook oktober met gemiddeld 2 warme dagen ook nog voor de boeg.

Het was in een groot deel van het land gisteren een grijze dag. Monique Bormans maakte deze foto in Leiden.
Ook bij Albert Thibaudier in Heerenveen was het een grijze dag.
Jolanda Bakker maakte deze foto in een bewolkt Gouda.
In het zuiden van Limburg was het de hele dag zonnig. Peter van Lindenberg maakte de foto.

Geregeld zon, maar ook enkele buien

Op deze vrijdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. Er zullen ook plaatsen zijn waar niets of nauwelijks iets valt, mar dat heb je nu éénmaal met buien. Vanmiddag zal de buiigheid zich voornamelijk beperken tot de noordelijke helft van het land en geleidelijk neemt daarbij de kans op onweer toe.

De wind waait uit het westen en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 18-19° in het westen en toch nog naar een warme 20-21 in het oosten en zuidoosten van het land en in grote delen van België.

Tot en met morgenochtend kan er in de kustgebieden meer dan 20 millimeter vallen. Bron: HD model / meteologix.com

Vanavond en de komende nacht stroomt er op hoogte koude lucht over onze streken. Dat resulteert boven warm zeewater in talrijke buien. Deze buien kunnen gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten en vooral in de kustgebieden is er ook veel regenwater mogelijk. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar 10 tot 12°.

Flinke buien

Morgen draait het ook om buien en deze buien kunnen aanhoudend, vanwege een bovenluchttemperatuur van -25°, gepaard gaan met hagel, onweer en windstoten. Ook is er regionaal en dan met name in de kustgebieden kans op veel regenwater. Tussen de buien door schijnt ook de zon.

Morgen is de temperatuur op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) -25°. In combinatie met een zeewatertemperatuur van een graad of 20 levert dat flinke buien op. Bron: Duitse HD model/meteologix.com

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur blijft overal onder de warme grens van 20°. Het wordt maximaal 16 tot 18°. De laatste keer dat de temperatuur overal in den lande onder de 20° bleef was op vrijdag 22 juni.

Tot en met zondagavond kan er in de kustgebieden veel regenwater vallen. Bron: HD model / meteologix.com

Oplopende temperaturen

Na een frisse nacht met opklaringen en landinwaarts temperaturen van een graad of 6-7, is het zondag over het algemeen bewolkt. In de kustgebieden is een enkele bui mogelijk, maar elders lijken de neerslagkansen klein door een uitloper van hogedruk.

De wind waait uit het zuidwesten en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur is weer hoger en stijgt naar 18° in het noorden en naar 20, lokaal alweer 21 in het zuiden en zuidoosten en in delen van België.

Dinsdag kan het landinwaarts alweer meer dan 25° worden volgens het HD model. Bron: meteologix.com

Na het weekend starten we maandag met regen en later komt het tot enkele buien. De temperatuur stijgt naar 19 tot 21°. Dinsdag en woensdag is er landinwaarts weer kans op zomerse temperaturen van 25° en meer, maar woensdag wordt die warmte wellicht weer verdreven met regen- en onweersbuien. Vanaf donderdag is het dan weer enkele dagen minder warm, maar het lijkt erop dat ook die wat minder warme periode tijdelijk is, want volgend weekend loopt het kwik weer op.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de zomerdip maar tijdelijk is. Na het weekend gaat het kwik weer snel omhoog en rond woensdag kan het alweer 25° of meer worden. Later in de week zakt het kwik weer wat terug.

Het was gisteravond prima weer voor een ballonvaart tijdens het jaarlijkse Ballonfiësta in Barneveld. Johan Klos maakte de foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag waait de wind uit het westen en is matig over land en vrij krachtig aan zee. Over land waait de westenwind met 14-15 en aan zee met 17-18 knopen. De windvlagen komen aan zee uit op 22 knopen.

Morgen waait de wind uit het noordwesten en is opnieuw matig tot vrij krachtig. Over land 9 tot 12 en aan zee 18 tot 20 knopen.

De verkleuring is al goed zichtbaar, mede ook door de droogte. Jannes Wiersema maakte de foto.

Warmste zomer ooit!

De zomer van 2018 wordt de warmste zomer ooit. De verwachting is dat de temperatuur, met nog 11 dagen te gaan, gaat uitkomen op een gemiddelde van 19,0°. Het vorige record was 18,7° gemeten in de topzomer van 2003. De zomer van 2006 vinden vanaf nu op plaats drie met 18,5°.

Of het ook de droogste ooit wordt moet nog worden afgewacht. Momenteel staat de teller in De Bilt op 53,9 millimeter. Het record is 73,6 millimeter ook gemeten in 2003, maar er staat nog wat regen op de planning…

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Foto’s ontvang ik graag op foto@alpenweerman.nl en wellicht zie je morgen je foto terug in het weerpraatje. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 577 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier