Advertentie 

Algemene situatie:
Op de weerkaart vinden we een tweetal bepalende weersystemen. Boven Scandinavië vinden we nog altijd het krachtige hogedrukgebied Rosi en ten westen van Ierland ligt diepe depressie Victor. Wij hebben tussen beide systemen in een zuidelijke aanvoer van vrij warme lucht. Enkele vooruitgeschoven zwakke fronten zorgen vandaag voor wat regen, maar de fronten van Victor zullen vanaf morgenavond de inleiding vormen voor een wisselvallige periode. Vooral begin oktober wordt het winderig en nat als voormalige orkanen (Lee, opgeslokt door Maria) zich met ons weer gaan bemoeien.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren begonnen we op heel veel plaatsen weer met een klein wereldje. Alleen in het zuiden scheen al bij opkomst de zon, elders gebeurde dat pas later op de ochtend en in het noorden en noordwesten pas in de middag.

De temperatuur steeg bij een zwakke tot matige oostenwind naar waarden tussen de 17 en 22° met de hoogste waarden in het zuiden van het land. Maastricht en Arcen noteerden 21,5 en Eindhoven 21,9°. In België lagen de maxima tussen de 18 en 24° met in Bierset 24,0°.

De Bilt noteerde met 20,2° de 100e warme dag van 2017 en daarmee staat het op de 9e plaats sinds 1901. Het grootste aantal warme dagen kon worden genoteerd in 2003 met in totaal 116 dagen met een temperatuur boven de 20°.

het was gisteren nog prachtig weer met vooral in de middag volop zonneschijn. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
de bladeren vallen momenteel al flink. Als begin volgende week de wind toeneemt gaat het helemaal hard… De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Na de prachtige dag van gisteren nam afgelopen nacht de bewolking toe en vanuit het zuidwesten ging het licht regenen. De lichte regen trekt vandaag geleidelijk noordoostwaarts, maar in het (uiterste) noordoosten lijkt het droog te blijven, want het front verpieterd wat door de krachtige hogedruk boven Scandinavië. Vanmiddag komt ook weer geregeld de zon tevoorschijn, maar er is dan ook een enkele bui mogelijk.

De zwakke tot matige zuidoostenwind draait langzaam naar zuid en de temperatuur stijgt naar 17-18° in het noordwesten en op de Wadden en naar 20, lokaal 21 elders. In Limburg en in delen van België kan het een graad of 22 worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal is er weer kans op nevel en mist en later in de nacht neemt de kans op buien vanuit het zuidwesten weer toe. De wind waait zwak uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 8 en 12°.

de dag begon weer grijs en grauw. Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto
de zon ging erg fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen is het over het algemeen bewolkt met soms wat zon. Verder trekt er van zuidwest naar noordoost een gebied met enkele buien over het land en bij die buien is er ook kans op onweer.

De wind waait nog altijd zwak tot hooguit matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur is prima voor eind september en stijgt naar 20° in het noorden en naar 23 in het zuiden van het land. In Limburg en in België kan het op veel plaatsen zelfs 24° worden. Alleen in het noordwesten en op de Wadden wordt het een graad of 18.

Later op de middag en morgenavond neemt vanuit het westen de kans op flinke buien toe en daarbij is nog altijd onweer mogelijk. De wind wordt zuidwest en neemt wat in kracht toe en de temperatuur daalt uiteindelijk naar een graad of 12.

de verwachte weerkaart voor zondag, Bron: DWD

In het weekend komt het zaterdag tot een enkele bui en zondag, de start van oktober, gaat het geruime tijd regenen. Zaterdag is het nog rustig met een zwakke westenwind, zondag is de wind zuid en duidelijk aanwezig en krachtig tot hard aan zee en bij de Wadden. De temperatuur stijgt zaterdag naar 16 tot 18 en zondag naar 14 tot 16°.

Na het weekend is het maandag en dinsdag wisselvallig met vrij veel regen en ook veel wind op de passage van de restanten van voormalige orkanen Lee en Maria.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag bouwt weer een nieuwe uitloper van het Azorenhogedrukgebied over onze streken op. Later in de week trekt dit hoog naar het oosten, draait de stroming bij ons naar het zuiden en gaan de temperaturen geleidelijk weer wat omhoog.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de warme dag van morgen goed zien. Daarna gaat het kwik naar beneden naar een graad of 15 begin volgende week. Daarna lijkt het kwik weer wat te stijgen, maar de warme grens van 20° wordt niet meer bereikt.

Met deze pluim laat ik het weer voor vandaag. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

er zijn volop paddenstoelen zichtbaar. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 421 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier