Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie:
Het is en blijft voorlopig wisselvallig met tot na het weekend nagenoeg elke dag nattigheid. Toch zijn er ook betere momenten, maar pas in de loop van volgende week lijkt er verbetering aan te komen. Eerst dus nog wisselvallig, want afgelopen nacht passeerde het frontensysteem van depressie Wilfried. Later vandaag gaan we profiteren van het hogedrukgebied Hertha en wordt het droger en rustiger, maar volgende neerslaggebieden liggen alweer klaar…

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst regen, later mix van zon en wolken
Gisteren begonnen we de dag met veel wolken en verspreid over het land wat regen of enkele buien. De nattigheid verdween en daarna volgde een best aardige dag met een mix van zon en wolken. De zon kwam overal tevoorschijn, maar de meeste zon was weer te vinden in de noordwestelijke helft met daar zo’n 8 tot 9 uur zon. In de zuidelijke helft scheen de zon 1 tot 3 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 10° met in Volkel maximaal 10,1°.

een mix van zon en wolken gisteren bij Martin Vye

Vandaag: eerst buiige regen, vanmiddag droger met wat zon
Gisteravond ging het vanuit het zuidwesten weer regenen en deze regen trok afgelopen nacht over het land naar het noordoosten. Later werd de regen buiig van karakter, maar inmiddels is het in de zuidelijke helft van de Lage Landen weer droog met een mix van wolken en opklaringen. De regen trekt geleidelijk verder naar het noordoosten en vanmiddag hebben we overal een mix van wolkenvelden en opklaringen. Aanvankelijk kan er verspreid over het land nog een bui voorkomen, maar later vanmiddag wordt het geleidelijk droog.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, maar de wind neemt gedurende de dag geleidelijk in kracht af. Later vandaag waait het, met uitzondering van de Wadden, overwegend matig. Alleen op de Wadden is de wind nog (vrij) krachtig. De temperatuur stijgt naar 8° in het noorden en naar 9 in het zuiden van het land. In België kan het 10, lokaal 11° worden, maar in de Ardennen wordt het niet warmer dan een graad of 3-4.


Vanavond zijn er flinke opklaringen, maar komende nacht neemt de (hoge) bewolking weer toe. Het blijft droog en de zuidwestenwind draait naar zuid en neemt verder af naar zwak tot matig. De temperatuur daalt naar waarden dichtbij het vriespunt in de oostelijke helft en naar een graad of 2-3 langs de kust. In de Ardennen gaat het enkele graden vriezen.

Op Terschelling scheen de zon het langst en dat levert dit plaatje op van Sytse Schoustra.

Morgen: bewolkt en later weer buiige regen
Morgen starten we de vrijdag met veel bewolking. Het is nog wel droog, maar later op de dag trekt er wederom een gebied met buiige regen over het land naar het noordoosten. De zwakke tot matige zuidenwind wordt zuidoost en de temperatuur stijgt naar 8-9° in het westen en naar 11-12 in het oosten van het land. In België liggen de maxima tussen de 7° in de Ardennen en tussen de 11 en 13 elders.

Morgenavond komt het tot buiige regen, daarna is het een tijdje droog, maar tegen de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de kans op nattigheid opnieuw toe. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt naar 4° in het noordoosten en naar 8 in het zuiden.

donkere wolken bij Joyce Derksen.

Komend weekend: aanhoudend wisselvallig met elke dag nattigheid
Zaterdag is het bewolkt en in de ochtend is er hier en daar een bui mogelijk. In de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op buiige regen weer toe, maar de temperatuur is niet verkeerd met kwikstanden tussen de 12 en lokaal 15°. Alleen op de Wadden blijft het kwik met 9 of 10° wat achter.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en opnieuw trekt een gebied met buiige regen van zuidwest naar noordoost over het land. De temperatuur daalt naar 2 tot 5°, maar in de Ardennen koelt het af naar dichtbij nul en kan de neerslag vallen in de vorm van sneeuw.

Zondag trekt de buiige regen in de ochtend naar het noordoosten weg, daarna volgen enkele buien, maar tegen en in de avond gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen. Kortom: het is en blijft wisselvallig. De temperatuur stijgt naar 8 tot 11°.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF

Volgende week: hogedrukweer met afnemende neerslagkansen
Na het weekend verschijnt er een hogedrukgebied op de weerkaart en de exacte positie van dit hoog is bepalend voor ons temperatuurbeeld. Wat zeker is is dat dat neerslagkansen afnemen. Gisteren ging het Europese en het Canadese model voor duidelijk lagere temperaturen, vandaag berekenen alle modellen hogere temperaturen met aanvankelijk wel vrij koude nachten.

Aan onderstaande temperatuurpluim kunnen we zien dat het zaterdag vrij zacht wordt met temperaturen ruim boven de 10°. Daarna liggen de maxima een aantal dagen rond de 9°, maar aan het eind van de meerdaagse gaan de temperaturen geleidelijk wat omhoog.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het is behoorlijk wisselvallig en daarom kijken we ook even naar de neerslagpluim met de totale neerslag. Tot en met volgende week woensdag wordt er tussen de 12 en 31 millimeter verwacht. Het Duitse model is duidelijk het droogst, gevolgd door de Europeanen. Wat opvalt is dat de Duitsers en Europeanen na het weekend nagenoeg geen neerslag meer berekenen en de Amerikanen en Canadezen juist wel. Het kan dus nog alle kanten op.

Elke dag valt er wel regen of komt het tot enkele buien. Pas eind volgende week wordt het droger. Bron: Kachelmannwetter.de

De temperatuurpluim van het ECMWF hieronder, de rode lijn is dezelfde als de roze lijn hierboven, laat zien dat de temperatuur de komende dagen oploopt naar ruim boven de 10° op zaterdag. Daarna is het een aantal dagen een graad of 9, maar vanaf halverwege volgende week nemen de verschillen toe. De ‘oper’ die gisteren nog onder in het ensemble lag, ligt nu bovenin het ensemble. Het ensemblegemiddelde blijft net onder de 10°, maar op termijn lijkt deze wel te gaan dalen. Ook is er vanaf maandag soms kans op een graadje vorst.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

de zonsopkomst was erg fraai bij John Steuten.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 360 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer