Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

De bewolking heeft op deze vrijdag de overhand, maar hier en daar kan ook de zon nog even schijnen. Toch wordt er minder zon verwacht dan gisteren. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar lokaal is een bui niet uitgesloten. Het blijft vrij zacht met temperaturen op de meeste plaatsen van 6-7°. Op de Wadden wordt het nog een graadje zachter, terwijl het in het zuiden van Limburg maximaal 5° wordt.

In België liggen de maxima op de meeste plaatsen rond de 5-6°, aan zee wordt het een graad of 7, maar in de hogere delen wordt het niet warmer dan 1-2° boven nul. Daar ligt overigens een klein laagje sneeuw.

Op de Mont Rigi ligt een klein beetje sneeuw. Bron: RMI.

De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig over land en soms vrij krachtig aan zee, windkracht 2 tot 5.

Vanavond en de komende nacht is het overwegend bewolkt en in de nacht neemt over de oostelijke helft van het land de kans op wat lichte regen toe. Elders blijft het droog. De temperatuur daalt naar ongeveer 4° landinwaarts en naar 5-6 in de kustgebieden. In de Ardennen en Hoge Venen gaat het licht vriezen.

De dag begon erg kleurrijk in Doornenburg. Joyce Derksen maakte de foto.
Ook een mooi, kleurrijk begin bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen.
Monique Bormans maakte deze foto gisterochtend in Leiden.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Ermelo.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Carel ten Hoor bij het Fochteloërveen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Weerpraatje

Op de weerkaart vinden we nog steeds het krachtige hogedrukgebied Angela. De druk in de kern is vandaag 1042 hPa en aan de oostflank van dit hoog worden met een noordwestelijke stroming vrij veel wolkenvelden aangevoerd in maritiem polaire lucht. Zwakke storingen, behorende bij depressie André, kunnen soms voor wat lichte regen zorgen, maar over het algemeen blijft het droog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren waren er wolkenvelden, maar er was ook zeker ruimte voor de zon en meer dan wat knipogen. In het noorden en westen scheen de zon zelfs 2 tot lokaal 4 uur, alleen in de zuidoostelijke helft was het aandeel zon beperkt tot hooguit een uurtje. De temperatuur, die gisternacht daalde tot lokaal dichtbij het vriespunt, steeg overdag naar waarden tussen de 5 en 7° met in Rotterdam 7,6°.

Vandaag heeft de bewolking de overhand met lokaal ook wat zon. Hier en daar valt nog een bui en het wordt op de meeste plaatsen 6-7°. Morgen is het ook overwegend bewolkt en hier en daar en dan vooral landinwaarts is wat lichte regen of motregen mogelijk. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden. De temperatuur is hoger en stijgt naar 8-9°. In het zuiden van Limburg en ook in België wordt het maximaal 7 tot 8° en in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 3.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens het Britse UKMO model. De aangevoerde lucht is nog altijd vrij zacht. Bron: wetterzentrale.de

Zondag en ook maandag verandert er heel erg weinig. Het hoog standvastige en krachtige hogedrukgebied Angela is wat naar het zuiden gezakt en ligt boven Bretagne. De kerndruk neemt af naar 1037 hPa op maandag. Rondom dit hoog worden aanhoudend wolkenvelden aangevoerd met hier en daar soms wat licht gespetter. Soms schijnt ook de zon en de temperatuur is met 7-8, maandag in het westen 9° weer te hoog voor de tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart volgens ECMWF voor volgende week woensdag. De stroming wordt noord en de aanvoer van koudere lucht komt op gang. Bron: wetterzentrale.de

Na maandag wordt het eerst wisselvalliger. Fronten, behorende bij een depressie onderweg naar Scandinavië, bepalen op dinsdag en woensdag ons weerbeeld. De neerslagkansen nemen toe (sneeuw in de Ardennen!!) en ook de wind zal van zich doen spreken. De temperatuur stijgt dinsdag nog naar 7 tot 9°, maar vanaf woensdag zal het kwik, in een noordelijke stroming, duidelijk gaan dalen. De neerslagkansen nemen eind volgende week ook weer af.

Of deze daling van temperatuur ons uiteindelijk een periode van winterweer zal opleveren moet nog worden afgewacht. Er verschijnen af en toe wat lichtpuntjes aan de horizon, want de lange termijn weerkaarten komen af en toe met winterse signalen en drukverdelingen op de proppen, maar ze zijn (nog) niet consistent. Dan berekent het Europese model weer winterweer over een dag of 10 en dan weer de Amerikanen of juist weer een ander model.

De tijd gaat echter verder en inmiddels zitten we alweer in de tweede maand van de (meteorologische) winter en menig winterliefhebber wordt ongeduldig. Toch is geduld een schone zaak en duurt de winter nog lang… Zie ook het bericht van Lars van gisteren over de SSW.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het aanvankelijk nog vrij zacht is met temperaturen tussen de 6 en 8°. Na dinsdag gaat het kwik omlaag en eind volgende week liggen de maxima maar net boven nul. Ook de nachten wordt later volgende week kouder met een toenemende kans op vorst.

Jolanda Bakker maakte deze foto. Een fraaie mix van wolken en opklaringen.
Er kwamen ook nog enkele buien voor. Ton Wesselius maakte deze foto.
Er werden ook weer regenbogen waargenomen. Debbie van Ooststroom maakte deze foto.
De sneeuwklokjes komen ook weer boven de grond. Jannes Wiersema maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de diverse weerkaarten en de dalende temperaturen later volgende week. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er voor 2020 een Lage Landen versie met wellicht jouw foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.209 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier