Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Het hogedrukgebied Wolfgang ligt vandaag met de kern boven Hongarije en zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming met aanvoer van vochtige lucht. Met deze stroming trekken storingen mee en zodoende is er vandaag regelmatig kans op wat lichte regen en motregen. De aangevoerde lucht wordt na passage van een warmtefront geleidelijk wat zachter, maar na het weekend verloopt de aanloop naar Kerst vrij koud.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: opnieuw veel bewolking, maar hier en daar ook zon
Wederom was het gisteren een grijze, bewolkte dag met aanvankelijk in het midden en zuiden van het land ook nevel en mist. Hier en daar kwam ook de zon tevoorschijn, maar nergens scheen de zon meer dan 3 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10°. Westdorpe noteerde maximaal 6,7 en Den Helder 10,3°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 10°. In het westen werd het 5-6° en in het noordoosten 10°. De hogere delen noteerden temperaturen tussen de 4 en 6°.

het weer kabbelt een beetje voort deze dagen. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.
het weer kabbelt een beetje voort deze dagen. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: bewolkt en af en toe wat lichte regen en motregen
Ook op deze dinsdag heeft de bewolking de overhand en uit die bewolking kan hier en daar wat lichte regen en motregen vallen. De grootste kans daarop maakt de zuidelijke helft van de Lage Landen. Voor de zon is niet of nauwelijks ruimte en bij een zwakke tot matige zuid tot zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar waarden omstreeks de 6° in het noordoosten en naar 8-9 in het zuidwesten en in delen van Vlaanderen. In Hoog-België wordt het niet veel warmer dan 4-5°.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt, maar lokaal kan het ook even opklaren. In het westen en noorden kan lokaal wat lichte regen of motregen vallen, elders blijft het droog. De zwakke tot matige wind waait nog steeds uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur daalt naar waarden omstreeks de 6°. In het zuiden van de Lage Landen kan het, bij opklaringen, wat kouder worden met temperaturen van een graad of 3-4.

Morgen: bewolkt, in het noorden kans op wat regen
Morgen heeft de bewolking de overhand en met name in de noordelijke helft kan wat lichte regen of motregen vallen. Verder naar het zuiden blijft het droog met af en toe zon. Vooral in Vlaanderen kan de zon soms flink schijnen. De zwakke tot hooguit matige wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur is weer vrij zacht en stijgt naar 10, lokaal 11°. Normaal is het half december een graad of 6.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuidoosten en de temperatuur daalt flink naar waarden rond de 1-2° in het midden en zuiden en in Vlaanderen en naar 3-4° in het noorden van het land. Aan de grond gaat het enkele graden vriezen.

de dag begon op Terschelling nog met een streepje zon. De foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.
de dag begon op Terschelling nog met een streepje zon. De foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.

Donderdag: wederom bewolkt, maar droog
Ook donderdag heeft de bewolking de overhand met slechts heel lokaal een knipoog van de zon. Het blijft wel overal droog en er waait een meest matige zuid tot zuidoostenwind. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 9° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten van het land en in delen van Vlaanderen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens ECMWF.

Vrijdag en het komende weekend: hogedruk overheerst
Vrijdag en het komende weekend hebben we te maken met een groot hogedrukgebied boven onze streken. Bij zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel lukt in de loop van het weekend een fusie tussen het hoog boven het oosten van Europa en het dichterbij komende Azorenhoog. De as van het hoog ligt ergens boven onze streken en daardoor is het uitermate rustig weer met in de nacht een toenemende kans op een graadje vorst. Overdag komt de temperatuur tijdens genoemde periode uit op waarden tussen de 5 en 8°.

de verwachte weerkaart voor aankomend weekend volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aankomend weekend volgens ECMWF.

Volgende week: aanhoudende hogedruk
Volgende week blijft hogedruk bepalend voor ons weer. De zon schijnt daarbij geregeld en met een oostelijke wind wordt vrij koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur in de nacht daalt tot enkele graden onder en overdag tot enkele graden boven het vriespunt. Of het vrij koude weer de hele week aanhoudt moet worden afgewacht. (zie hieronder de temperatuurpluim)

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het voorlopig vrij zacht is met temperaturen van gemiddeld een graad of 7-8. Alleen woensdag is het nog wat zachter. Na het weekend vertonen alle belangrijke modellen een dalende trend en neemt tegelijkertijd de kans op nachtvorst toe. Het lijkt erop dat het later in de week weer minder koud wordt, maar daarover zijn de modellen het nog niet eens. Het Canadese model wordt met de dag kouder, terwijl het Europese en het Amerikaanse weermodel weer langzaam de hoogte ingaan.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we aanvankelijk een licht stijgende lijn naar een graad of 10 morgen. Daarna komt de temperatuur een aantal dagen uit op waarden rond de 6°. Vanaf het weekend neemt de kans op nachtvorst toe en ook de ‘oper’ en de ‘control’ vertonen een dalende trend. Het ensemblegemiddelde ligt na het weekend rond de 2-3°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim en daarin zien we dat de temperatuur van het water in het midden van het land aanvankelijk stijgt naar een graad of 4. Na het weekend koelt het water verder af naar een graad of 2 boven het vriespunt.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Witte Kerst?
Ook vandaag weer de dagelijkse kansverwachting op een Witte Kerst. De kans daarop is nog altijd slechts 5%, want ook met de Kerstdagen wordt hogedruk ingetekend op de weerkaart. Neerslag wordt er dan ook niet verwacht. De verwachte temperatuur voor eerste Kerstdag is 6 en voor tweede Kerstdag 5° en op beide dagen zal de zon schijnen volgens de laatste weermodellen en is en blijft het droog.

de kans op een witte Kerst is momenteel 5%
de kans op een witte Kerst is momenteel 5%

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 805 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer