Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Christa zorgt vandaag voor rustig weer. De komende dagen trekt dit hoog naar het oosten en krijgen wij een zuidoostelijke aanvoer van droge lucht. Het vochtige en grijze weerbeeld wordt dan weer ingewisseld door een zonnig weerbeeld. Verder blijft het voorlopig vrij koud met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen een fractie boven nul. Pas in het weekend wordt het overdag zachter.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: overwegend grijs en bewolkt
Na de zonovergoten zondag was het gisteren grijs en bewolkt met nevel en mist. De nevel/mist verdween, maar het algemene beeld was bewolkt. Toch kwam hier en daar de zon nog maximaal 1-2 uur tevoorschijn. De temperatuur steeg naar waarden rond het vriespunt in het oosten en zuidoosten (Maastricht -0,2, Hupsel +0,1 en Twenthe +0,2°) en naar 4-5° in het westen en op de Wadden. Vlieland noteerde maximaal 5,2, Terschelling 4,8 en Hoek van Holland 4,6°. In België lagen de maxima onder nul in de Ardennen. Elders lagen de maxima tussen de 0 en 4° met in Antwerpen maximaal 4,2°.

grijs en grauw, maar hier en daar ook een wazig zonnetje. De foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom

Vandaag: wederom veel bewolking
Afgelopen nacht trok een hoogtelaag van noord naar zuid over onze streken en dat leverde op veel plaatsen wat winterse neerslag op en niet in de laatste plaats gladheid. Inmiddels is het op veel plaatsen weer droog, maar in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen valt aanvankelijk nog wat lichte sneeuw. De temperaturen liggen aanvankelijk rond of onder het vriespunt, maar deze lopen geleidelijk weer op en vanmiddag is het tussen de 2 en 6° met de hoogste waarden in Zeeland. Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel wolkenvelden, maar hier en daar kan ook even de zon schijnen en waaien doet het niet of nauwelijks uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar vanuit het oosten klaart het geleidelijk op. De wind waait zwak tot matig uit richtingen tussen oost en zuid en de temperatuur daalt overal tot enkele graden onder het vriespunt. Op de meeste plaatsen vriest het licht, in het oosten en zuidoosten ook matig met temperaturen van zo’n -6/-7°.

ook mistige foto’s kunnen prachtig zijn en dat bewijst Henny van den Berg.

Morgen: steeds meer zon
Morgen ligt de kern van het hogedrukgebied Christa boven Duitsland en met een zuidoostelijke stroming wordt er weer drogere lucht aangevoerd. In de westelijke en noordwestelijke helft zijn er aanvankelijk nog vrij veel (laaghangende) wolken, maar elders schijnt al in de ochtend de zon. Morgenmiddag zal de zon overal uitbundig schijnen en bij een zwakke tot matige zuidoostenwind stijgt de temperatuur overal in de Lage Landen naar 2-3°. Alleen in de Ardennen blijft het wederom licht vriezen.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is helder en bij een zwakke tot matige zuidoostenwind daalt de temperatuur overal weer tot onder het vriespunt. In het noordwesten vriest het licht, elders veelal matig met temperaturen op de meeste plaatsen van zo’n -5/-6°.

de verwachte weerkaart voor donderdag. Hogedruk blijft overheersen en het koude weertype houdt aan.

Donderdag: zonovergoten
Donderdag is het prachtig winterweer met volop zonneschijn. Het blijft droog en er waait een overwegend matige zuidoostenwind. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 2 en 4° boven het vriespunt.

de verwachte weerkaart voor zondag. Tussen lagedruk en hogedruk hebben wij een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht.

Vrijdag en het komende weekend: geleidelijk oplopende temperaturen
Ook vrijdag zal de zon volop schijnen, maar geleidelijk is er ook wat sluierbewolking. Na wederom een nacht met lichte tot matige vorst loopt de temperatuur overdag geleidelijk verder op. In het noordoosten wordt het een graad of 3-4, maar in het zuiden en in grote delen van België kan het al 7-8° worden. In het weekend schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en zondag komt het wellicht tot een bui. In de nacht liggen de minima nog dichtbij het vriespunt, overdag komen de maxima uit op waarden tussen de 5 en 7° gemiddeld in het midden van het land. In het zuiden en in België zijn nog hogere temperaturen mogelijk.

Aan onderstaande temperatuurpluim is goed zichtbaar dat het morgen en donderdag niet echt warm zal zijn. Op beide dagen wordt een maximumtemperatuur verwacht van maar net boven nul. Na het weekend liggen de maxima in ieder geval boven de 5° met mogelijke uitschieters (ECMWF) naar meer dan 10°. Het einde van de vorstperiode lijkt dan ook inzicht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het voorlopig nog koud is met in de nacht vorst en overdag temperaturen een fractie boven nul. Vanaf vrijdag gaan de temperaturen omhoog, maar de ‘oper’ is wel heel erg enthousiast. Er zijn nog genoeg groene lijntjes die voor verlenging gaan van het huidige weertype, maar de komende dagen moeten daarover uitsluitsel geven. Voorlopig gaan we uit van het ensemblegemiddelde dat is in het weekend een graad of 5-6 en na het weekend een temperatuur van een graad of 7. Wellicht dat de pluim van morgen er weer heel anders uitziet…

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat we door de dooi van gisteren zo’n 2 centimeter ijs zijn kwijtgeraakt. Momenteel ligt er in het midden van het land zo’n 4 centimeter ijs en vandaag en morgen groeit het ijs niet aan. Later in de week wel weer ijsgroei en uiteindelijk kan er zo’n 7 centimeter ijs liggen. In het weekend, met het oplopen van de temperatuur, zal het ijs geleidelijk smelten. Volgens de ‘oper’ is het ijs maandag weer weg, maar gemiddeld gezien is dat pas over 10 dagen op basis van onderstaande pluim. Met een beetje geluk kan er aan het eind van de week op lokale ijsbanen, ondergelopen weilanden en sloten weer worden geschaatst.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt nog altijd een sneeuwlaag van 15 tot 40 centimeter en in de Oostkantons zelfs nog wat meer (Signal de Botrange 48 cm) Het merendeel van de skipistes en langlaufcentra zijn en blijven dan ook geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen, in ieder geval tot in het weekend, koud blijft met kwikstanden onder nul. Vanaf zondag liggen de maxima enkele graden boven het vriespunt en dooit het dus licht. Omdat later volgende week ook in de nacht de temperaturen boven nul blijven, zal de sneeuw geleidelijk smelten.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Aanvriezende mist en nog een flink pak sneeuw bij Hubert Savelsberg in Wirtzfeld.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Aanstaande zondag, 29 januari, is de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Alpenweerman zal op deze beurs aanwezig zijn met zowel een stand als een lezing. Kom je ook? Tot dan!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 709 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer