Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de noordflank van het hogedrukgebied Ignatius (kerndruk 1038 hPa) wordt met een westelijke stroming vochtige, maritieme lucht aangevoerd. Het is dan ook overwegend grijs en bewolkt en in deze stroming trekken bovendien storingen mee die van tijd tot tijd voor wat lichte (mot)regen zorgen. Vlees noch vis dus tijdens de laatste dagen van het jaar.

Het nieuwe jaar starten we precies zo, zoals we het jaar eindigen, maar later volgende week gaat het weerbeeld veranderen. Tussen hogedruk ten westen en lagedruk ten oosten wordt de stroming bij ons noord. De aanvoer van koude lucht komt op gang en de temperaturen gaan omlaag met in de nacht en ochtend lichte vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Grijs en bewolkt, in het zuidoosten zonneschijn

Gisteren begonnen we in de zuidelijke helft van de Lage Landen weer koud. In België ging Elsenborn onderuit naar -4,3 en Diepenbeek naar -4,0°. In ons land noteerde Gilze Rijen -4,1, Hupsel, Ell en Eindhoven -4,0°. Aan de grond vroor het matig met in Volkel en Eindhoven -6,9°.

Overdag was het bewolkt met alleen in de zuidoostelijke helft ook zonneschijn. Eindhoven en Arcen noteerden 2, Ell 4 en Maastricht maar liefst 7 uur zonneschijn. Elders bleven de gordijnen wederom gesloten en uit de bewolking spetterde het soms wat.

De temperatuursverschillen waren groot met waarden tussen de 2 en 9°. Eindhoven noteerde 2,1 en Hupsel en Volkel 2,4°. De toppers waren Vlieland en Terschelling met 8,8 en Den Helder 8,9°. In België bleef het in Buzenol de hele dag vriezen met maximaal -2,0°, terwijl het op de Mont Rigi maximaal 7,6° werd.

het was gisteren een grijze, bewolkte dag in het overgrote deel van het land. Trijntje van den Berg maakte deze foto in Ermelo.
Ook in het westen was het grijs en bewolkt. Ton Wesselius maakte deze foto in Roelofarendsveen.
In Brabant was het ook grijs met mist op het pondje bij Dussen. Aldo BV maakte de foto.
Deze grijze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook in Heerenveen was het grijs en grauw. Albert Thibaudier maakte de foto.

Bewolkt met een toenemende kans op regen

Ook op deze zaterdag blijft het bewolkt met kans op regen en motregen. Later vandaag gaat het in de noordelijke helft van het land wat harder regenen als een actievere storing passeert behorende bij depressie Yvette onderweg naar het zuiden van Zweden.

De aanvankelijk zwakke zuidwestenwind neemt flink in kracht toe en draait naar west. Over land wordt de wind vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 5 tot 6. Op de Wadden neemt de wind toe naar hard, mogelijk naar stormachtig, windkracht 7 tot 8.

De temperatuur stijgt naar 9° in het oosten en naar 10-11 in het westen van het land. Ook langs de Belgische kust wordt het een graad of 11, in het Centrum is het 8 tot 10°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan 5°.

Vanavond trekt het gebied met lichte (mot)regen over de oostelijke helft naar het zuiden weg. Elders is het droog, maar het blijft bewolkt. De temperatuur daalt naar 4 tot 6° en ook in de Ardennen blijft het kwik boven nul met een graad of 2.

Weinig verandering

Aan de noordflank van het krachtige hogedrukgebied Ignatius boven Frankrijk en de Kanaalregio met een kerndruk van aanhoudend 1038 hPa, wordt ook op de laatste twee dagen van het jaar met een westelijke stroming zachte, vochtige lucht aangevoerd. Soms kan het nog wat spetteren, maar over het algemeen blijft het droog.

Waaien doet het op beide dagen niet of nauwelijks uit een west tot zuidwestelijke richting en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°.

De verwachte weerkaart tijdens de jaarwisseling volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Zachte jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling is het bewolkt, maar droog. Omdat er weinig stroming is onder de vleugels van het hogedrukgebied Ignatius, is er wel kans op (vuurwerk)mist. De grootste kans op slecht zicht maakt de zuidelijke helft van de Lage Landen met hooguit windkracht 1 tot 2. Verder naar het noorden is de wind matig, windkracht 3. De temperatuur ligt rond middernacht tussen de 6 en 8°. Uiteindelijk zal het kwik overal nog zo’n 2 graden dalen.

Dinsdag, nieuwjaarsdag, verandert er heel erg weinig. De bewolking houdt ook op de eerste dag van 2019 de overhand, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt wederom naar 8 tot 10° met de hoogste temperaturen in het westen van het land.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens het Britse UKMO. Bron: wetterzentrale.de

Later in de week dalende temperaturen

Woensdag arriveert boven de Britse Eilanden een nieuw hogedrukgebied, zijnde het hoog Ignatius dat versterkt wordt vanuit de regio IJsland. Aan de oostflank van dit hoog stroomt koude lucht naar onze streken en het kwik gaat dan ook omlaag. In de nacht en ochtend gaat het vriezen en ook overdag wordt het kouder.

De details moeten nog worden ingevuld door de diverse weermodellen en ook zeker de duur, maar dat de temperaturen gaan dalen later in de week is nagenoeg zeker. De dalende trend is ook zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de daling op  termijn goed zien, maar tot en met nieuwjaarsdag is het nog ‘gewoon’ zacht met temperaturen rond de 9 tot 10°. Vanaf woensdag gaat het kwik omlaag met in de nacht een toenemende kans op vorst.

Ook in het noorden was het grijs. Jannes Wiersema maakte de foto.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Maak er een mooie dag van, goed weekend en graag weer tot morgen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.087 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier