Advertentie



 

Algemeen: Een hogedrukgebied boven Scandinavië voert met een oostelijke stroming steeds warmere lucht naar de Benelux. Bovendien is de stroming (ook op enige hoogte) erg droog, waardoor de zon uitbundig schijnt en wolkenvorming nauwelijks kans heeft. Een koudeputje boven de Oostzee koerst vandaag richting noordoost Nederland, maar buigt op tijd af. Hierdoor zal later vandaag in het noordoosten wat sluierbewolking binnendrijven. In het binnenland kan nog net een heel klein cumuluswolkje gespot worden. Niet genoeg om 14 a 15 uur zonneschijn te mogen verwelkomen. De komende dagen blijft het zomerse weertype gehandhaafd en dat betekent met juni op de kalender, ook onweer. Een thermisch laag koerst vanuit Spanje namelijk richting de Benelux, waardoor vanaf woensdagavond de onstabiliteit toeneemt.
Op de weerkaart 3 belangrijke weersystemen. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor stabiel en warm lenteweer. Een koudeputje met bewolking buigt op tijd af. Zeer lokaal een bui mogelijk woensdagavond in het noordoosten. Het thermisch laag boven Spanje wat naar de Benelux gaat koersen.

Thermische verwennerij woensdag lokaal 29 graden

Vandaag (dinsdag) wordt het dus een prachtige lentedag, of eigenlijk zomerdag. Volgens de meteorologie is vandaag namelijk de zomer gestart. De temperatuur past zich hierbij direct aan want vanmiddag wordt het in het zuiden lokaal 25 graden. Officieel een zomerse dag dus. Ook op de Wadden komt de zon er eindelijk door en is de lage stratus en de zeevlam verdwenen. Zo loopt het kwik dus ook aan de stranden op naar 20 graden op de Wadden en lokaal 23 graden aan de zuidwestkust. Het is hierbij zeer zonnig en natuurlijk droog. In de middag kan door het verschil in temperatuur tussen de relatief koude Noordzee en het steeds warmer wordende binnenland een zeebries opsteken. Mocht dat gebeuren dan zakt de temperatuur onmiddellijk wat terug.
Woensdag wordt het nog wat warmer. De stroming draait naar zuidoost en de temperatuur doet nog een stapje omhoog. Aan zee wordt het 20 tot 25 graden (even weer opletten op het risico van wind van zee in de middag) tot 29 graden in het zuiden. De zon schijnt weer overuren, al komt er wel iets meer hogere bewolking voor en een enkele stapelwolk in de middag op nadering van het thermisch laag. Dat mag natuurlijk allemaal de pret niet drukken en wie vrij is heeft het dan getroffen met de warmste dag van de week.

Woensdag wordt het de warmste dag van de week met in het binnenland maxima van 25-29 graden. Ook aan zee is het eerst nog erg warm, later volgt daar waarschijnlijk verkoeling door een opstekende zeewind. Op de Wadden blijft de temperatuur flink achter.

Thermisch laag zorgt voor onweer

Vanaf donderdag wordt de aangevoerde lucht een stuk vochtiger en onstabieler op nadering van het thermisch laag.
Een thermisch laag wat is dit nu eigenlijk? Het is een lagedrukgebied ontstaan uit zeer warme lucht. Het ontstaat eigenlijk uit een hogedrukgebied. De zon warmt het brongebied van dit laag flink op en door de explosie van warmte met het verschil van de omringende lucht (kouder) ontstaat dus dit lagedrukgebied. Vaak zie je ze boven Spanje ontstaan en als de stroming dan zuidelijk is koerst deze onze kant op. De luchtdruk in een thermisch laag is vaak niet heel laag en soms worden deze op de weerkaarten zelfs met een hogedrukgebied weergegeven omdat de kerndruk boven de 1013 hPa blijft.

In de nacht van woensdag op donderdag ligt het thermisch laag boven de Benelux. Hierdoor een toenemende kans op een enkele regen of onweersbui.

In de nacht van woensdag op donderdag is het erg zwoel, met het binnenkomen van de vochtigere lucht loopt de dauwpunttemperatuur op en daarmee wordt de “warmte” als minder aangenaam ervaren. Vooral in België, maar ook in Zuid-Nederland is al een onweersbui mogelijk. Donderdag vallen op meerdere plaatsen regen en onweersbuien. Niet overal, de buien zijn lokaal, maar kunnen wel wat clusteren. Verder zijn er ook nog flinke perioden met zon en wordt het in het binnenland op veel plaatsen weer zomers warm. Het kwik ligt in de middag tussen 21 en 26 graden. Mocht er teveel bewolking aanwezig zijn, dan pakt de temperatuur wat minder hoog uit. De weermodellen zijn zelfs op deze korte termijn, het er niet over eens.

Volgens het Duitse weermodel ICON vallen er op veel plaatsen (onweers)buien donderdag. De Cape waarde is ook hoog (1000) KJ zodat er genoeg onstabiliteit aanwezig is en er dus convectie optreed. (opbollende stapelwolken).

De verdere vooruitzichten, onstabiel tot het weekeinde

Het thermisch laag bepaalt ons weerbeeld tot het weekeinde met naast zon ook enkele regen en onweersbuien. Vooral op vrijdag kunnen deze lokaal heftig uitpakken met veel neerslag. Het kwik doet een stapje terug, maar ligt nog altijd tussen de 20 en 24 graden in het binnenland. Zaterdag en zondag stijgt de luchtdruk weer wat verder door een hoog boven de Noordzee. De depressies met koele oceaanlucht (niet de thermische lagen) wordt een pas afgesneden waardoor het warme en vaak zonnige weerbeeld zich snel kan herstellen. De stroming is dus enigszins geblokkeerd. Het continent warmt hiermee steeds verder op. Vaak zijn deze ingestelde stromingspatronen hardnekkig en het is dan ook wachten op de schapenscheerderskoude. De koele variant met koude noordwestenwinden. De vraag is komt deze er wel in juni of gaan we gewoon warm verder?

Tenslotte nog de pluim


De zomerse warmte wordt geleidelijk wat getemperd, maar het blijft warm. Vooral in het zuiden loopt de temperatuur wat verder op, de pluim is namelijk voor De Bilt. Vooral op donderdag is volgens het hoofdmodel ECMWF neerslag mogelijk. Wel zien we veel spreiding. Hoewel het hoofdmodel relatief droog is, zijn er ook oplossingen met op meerdere dagen neerslag. Dat heeft te maken met de complexiteit van de thermische lagen. Soms zien we een potentieel onstabiele luchtmassa, maar wordt de “trigger” niet overgehaald. Het blijft dan dus gewoon droog. In deze situaties wordt het ouderwets “nowcasten”. De komende dagen houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
Tot zover, een fijne dag en geniet van het mooie zomerweer.

Foto uitgelichte afbeelding: Albert Thibaudier

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 48 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier