Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Wolfgang is het vandaag rustig weer. Een front verbonden aan depressie Vita schampt het noordoosten van het land met mogelijk wat nevel, mist en wat gespetter. Verder is het vrij zacht, maar vanaf komend weekend lijkt het kouder te worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: veel bewolking, soms ook zon
Het was gisteren, na nachtelijke regen, ook weer over het algemeen bewolkt, maar in tegenstelling tot zaterdag scheen ook zo nu en dan de zon. In de zuidwestelijke helft van de Lage Landen, westelijk Vlaanderen en Zeeland, scheen de zon vaker en langer en dat leverde nog zo’n 6 uur zonneschijn op. Elders kon 1 tot 3 uur zon worden genoteerd. De temperatuur steeg naar 9-10° met op Schiphol maximaal 10,6°. Lauwersoog en Stavoren noteerden ‘slechts’ 8,6 en 8,7°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 7° in de hogere delen en rond de 9-10 elders. Op de Mont-Rigi werd het 4,2 en in Antwerpen 10,0°.

De dag begon met een mix van zon en wolken. Deze prachtige foto werd gemaakt door Froukje. (@FroukjeKrist)
De dag begon met een mix van zon en wolken. Deze prachtige foto werd gemaakt door Froukje. (@FroukjeKrist)

Vandaag: meest bewolkt, maar hier en daar ook wat zon
Het is op deze maandag over het algemeen grijs en bewolkt, maar hier en daar kan ook de zon tevoorschijn komen. Verder komt lokaal mist voor en het kan even duren voordat dat optrekt. Het blijft over het algemeen droog in de Lage Landen, maar in het noordoosten kan wel wat lichte regen of motregen vallen vanwege het schampen van een front. De zwakke westenwind draait gedurende de dag naar zuid en neemt toe naar matig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 9°.

Vanavond en de komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en vanuit het zuidwesten neemt de kans op buiige regen toe. De regen trekt komende nacht verder over het land naar het noordoosten. De zuidenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 5°.

Morgen: bewolkt en enkele buien
Morgen is het bewolkt en in de oostelijke helft valt nog wat buiige regen. Daarna is het een tijd overwegend droog, maar later op de dag neemt vanuit het westen opnieuw de kans op nattigheid toe. De zuidenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8°.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd buiige regen. De zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt niet of nauwelijks naar waarden tussen de 5 en 8°.

Bij Martin Vye in Wolvega viel regen van betekenis.
Bij Martin Vye in Wolvega viel regen van betekenis.

Woendag: wolkenvelden en hier en daar wat lichte regen
Woensdag is het ook over het algemeen bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen of een enkele bui en dan vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen. De wind waait zwak uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 8° in het noorden en naar 10-11 in de rest van het land en in Vlaanderen.

deze prachtige foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.
deze prachtige foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.

De rest van de week en komend weekend: hogedruk overheerst, maar wordt het ook kouder?
De rest van de week bepaald hogedruk ons weerbeeld. Aanvankelijk hebben we een hogedrukgebied ten oosten van onze streken met een zwakke aanvoer uit het zuiden. Komend weekend maakt dit hoog, volgens ECMWF, een verbinding met het Azorenhogedruk en het lijkt er bij het Europese model op dat de as van dit samengestelde hoog ten zuiden van onze streken komt te liggen. De stroming komt dan uit het westen tot zuidwesten en uit die hoek hoeven we geen winterweer te verwachten.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor aanstaande zondag.
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor aanstaande zondag.

Bij GFS, het Amerikaanse weermodel, lukt de verbinding tussen het Eurohoog en het Azorenhogedrukgebied niet. Sterker nog: we komen steeds meer onder invloed van het hogedrukgebied boven het Europese vastenland. De stroming draait in de loop van het weekend naar het zuidoosten en de temperaturen gaan naar beneden met in de nacht een toenemende kans op vorst. Welk model gelijk krijgt moet dus nog altijd worden afgewacht.

de verwachte weerkaart volgens GFS voor aanstaande zondag.
de verwachte weerkaart volgens GFS voor aanstaande zondag.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen kunnen we vanaf komend weekend mooi de verschillen zien tussen het Europese (roze) en het Amerikaanse weermodel (groene lijntje). De Amerikanen berekenen, zoals hierboven beschreven, vanaf zondag lagere temperaturen met in de nacht lichte vorst en overdag begin volgende week maar net boven het vriespunt. Het Europese model komt vanaf het weekend met temperaturen van een graad of 7 en het Canadese model (blauwe lijn) gaat zelfs weer voor de dubbele cijfers.

Voordat het zover is hebben we deze week, met uitzondering van woensdag, temperaturen van een graad of 8. Woensdag komt de 10° grens weer in de buurt, maar aan het eind van de week worden de maxima wat lager met waarden tussen de 4 en 7°.

Vanaf het weekend kan het dus alle kanten op en de komende dagen moeten wat dat betreft duidelijkheid geven.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een ‘oper’ (de berekening met de beste resolutie) die niets van kou wil weten en op termijn zelfs bovenin het ensemble zit. Het ensemblegemiddelde gaat wel geleidelijk naar beneden en ligt vanaf zondag rond de 4°. De ‘control’, de berekening met de grovere resolutie, gaat op termijn wel de diepte in. Er zijn dan ook zeker kansen op een kouder weertype vanaf komend weekend ook bij het ECMWF.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim en daarin zien we dat de temperatuur van het water in het midden van het land de komende 10 dagen rond de 4° ligt. Begin volgende week gaat het ensemblegemiddelde naar een temperatuur van een graad of 3, maar op basis van de pluim hoeven we op schaatsij nog niet te rekenen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Witte Kerst?
Vanaf vandaag staat hier dagelijks de kans op een Witte Kerst. De kans daarop is momenteel slechts 5% met een verwachte temperatuur van 5° op eerste en 7° op tweede Kerstdag. Het duurt nog wel even, dus het kan nog alle kanten op.

de kans op een witte Kerst is momenteel 5%
de kans op een witte Kerst is momenteel 5%

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 547 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier