Advertentie 

Algemene situatie

Ook vandaag blijft de stroming zuidelijk tussen het hogedrukgebied Viktor boven het oosten van Europa en lagedrukgebieden ten westen van onze streken. Het is en blijft dan ook (veel) te warm voor de tijd van het jaar met tot en met woensdag nog op veruit de meeste plaatsen temperaturen boven de warme grens van 20°.

Uitlopers van fronten kunnen ons zo nu en dan bereiken met lokaal wat lichte regen of een bui en dan vooral in de westelijke helft van de Lage Landen, maar over het algemeen is en blijft het droog. Pas later in de week zullen de temperaturen gaan dalen naar meer normalere waarden voor de tijd van het jaar en het lijkt erop dat het tijdens de laatste decade van oktober, na het weekend, verder afkoelt.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Prachtige zondag

Gisteren was het wederom prachtig oktoberweer. De zon scheen weer volop, er was alleen sluierbewolking zichtbaar, maar later op de dag werd de bewolking dik genoeg om de zon erachter te laten schuilgaan. Het aantal zonuren kwam uit tussen de 7 en 9 uur

Wederom werden er datumrecords verbroken, want in het verleden werd het nooit warmer dan 24,0° op de 14e oktober. Gisteren lagen de maxima net onder de 20° op de Wadden (Vlieland 19,5 en Terschelling 19,7°) en tussen de 21 en 27 elders met in Ell weer de hoogste temperatuur: 26,6°. In België steeg het kwik naar 21 tot 26° met in Kleine Brogel en Diepenbeek 26,0°.

KNMI meetpunt De Bilt noteerde 24,2° en het oude record was 22,6°, maar op veel meer plaatsen werd weer een datumrecord genoteerd. In Rotterdam bijvoorbeeld ging het record van 20,9 naar 23,5, in Nieuw Beerta van 22,0 naar 26,3 en in Eindhoven van 23,5 naar 25,9°.

Wederom een mooie gekleurde zonsopkomst. Jannes Wiersema uit Roodeschool maakte de foto.
Binnenvaartschipper Johan Klos stuurde ook weer een mooie foto in. Dit keer de zonsopkomst ter hoogte van Doornenburg op de Waal.
Het Apeldoornskanaal in Apeldoorn met herfstkleuren. De foto werd ingestuurd door Harry.
Esther van der Plaat maakte deze prachtige foto in Geestmerambacht.
Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Martin Vye maakte deze mooie herfstfoto op een nazomerse zondag.
Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Lekker varen en dat half oktober. De zomer weet van geen wijken. Debbie van Ooststroom maakte de foto.

Aanhoudend warm

Ook op deze maandag blijft het warm oktoberweer met nagenoeg overal weer temperaturen boven de 20°. In het noorden en westen wordt het 21-22, verder landinwaarts kan het kwik weer oplopen naar 23-24°. Alleen op de Wadden blijft het kwik wellicht net onder de 20°.

Verder schijnt in de oostelijke helft de zon flink, meer naar het westen zijn er ook wolkenvelden en vanwege de nabijheid van een hoogtetrog is er in het noordwesten kans op wat lichte regen of een enkele bui. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is overwegend matig van kracht.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met in de noordwestelijke helft lokaal kans op een bui. Elders blijft het droog en het koelt af naar waarden tussen de 9 en 13°.

Wolkenvelden, maar ook zonneschijn

Morgen zijn er flinke perioden met zon, maar er trekken ook (hoge) wolkenvelden over het land. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 21 tot 23° in het westen en noorden en naar 24-25 elders. In het zuidoosten en in Belgisch Limburg is zelfs een zomerse 26° niet uitgesloten.

Het record voor de 16e oktober werd vorig jaar (2017) gevestigd met in Eindhoven en Maastricht toen 25,5°. Ook De Bilt had vorig jaar met 24,4° een nieuw datumrecord. Wellicht wordt het 1 jaar oude record alweer verbroken…

Woensdag is het in en rondom ons land nog altijd veel te warm voor de tijd van het jaar. Bron: GFS / meteologix.com

Licht wisselvallig en langzaam gaat het kwik omlaag

Vanaf woensdag gaat het kwik dan uiteindelijk omlaag. Woensdag worden alleen in het oosten en zuiden nog temperaturen van 20 tot lokaal 22° verwacht. Elders wordt het een graad of 18-19, maar dergelijke temperaturen zijn natuurlijk nog ruimschoots boven de norm van een graad of 14. Donderdag liggen de maxima tussen de 16 en 18 en vrijdag en komend weekend wordt het 14 tot 16° en dat is dan eindelijk redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

Pas komend weekend komen we enigszins in de buurt uit van normaal met nog altijd iets erboven. Bron: GFS / meteologix.com

Het weerbeeld is licht wisselvalig met geregeld zonneschijn, maar er zijn ook wolkenvelden en donderdag en vrijdag is er kans op een bui. Komend weekend lijkt het weer droog te blijven onder de vleugels van weer nieuwe hogedruk.

Al met al nog altijd niet slecht en een doorstroomde westelijke stroming met regen en wind staat voorlopig nog niet op het programma. Wel lijken de temperaturen in de laatste decade van oktober wat verder te dalen. Hoe en wat wordt vanzelf bekend en lees je natuurlijk hier.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het aanvankelijk nog warm is met temperaturen boven de 20°. Na woensdag gaat het kwik omlaag en komend weekend liggen we dan rond de 15°.

Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De zondag sloot ook fraai af. Maurice Vroegrijk mate deze foto op het strand van Burgh Haamstede.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen. Fijne dag en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 441 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier