Algemeen: volgende week eerst vrij koud, vanaf donderdag oplopende temperaturen
Op de weerkaart is het hogedrukgebied Sonja verdwenen, maar feitelijk ligt ze boven de regio Groenland/IJsland en zorgt ze voor een positieve uitschieter wat betreft temperatuur vandaag. Verder vinden we depressies genaamd Werner en Xender. Werner zal in het zuiden van België voor wolkenvelden zorgen en Xender wordt begin volgende week van belang als weer een portie koude lucht naar onze streken wordt gevoerd. Voorlopig dus meikoelte en pas later volgende week gaan de temperaturen omhoog

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: meest sombere en vrij koude Bevrijdingsdag
Gisteren was het een sombere grijze dag met ook veel te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Uit de bewolking viel aanvankelijk in de noordelijke helft wat lichte regen en motregen, maar verder bleef het droog. Later op de middag en gisteravond viel er in het noorden wederom enige regen, maar tegelijkertijd klaarde het in België en later ook in het zuidoosten van het land op. Maastricht kwam nog uit op bijna 4 uur zonneschijn.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 14°. Hoogeveen noteerde maximaal 9,3 en Twenthe en Nieuw-Beerta 9,4°. De hoogste temperatuur was wederom voor Hoek van Holland met maximaal 14,2°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 16° met in Dourbes maximaal 15,5°. Het ‘koudst’ was Elsenborn met 10,9°.

het was een grijze Bevrijdingsdag. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Vandaag: op veel plaatsen een aangename zaterdag
Vandaag zijn er flinke perioden met zon, maar niet overal is dat het geval. Het noorden van het land heeft nog vrij veel wolkenvelden en ook in België zit bewolking al is dat voornamelijk hoge bewolking vanwege depressie Werner boven Frankrijk. Het blijft droog, maar uit die bewolking in het noorden kan het heel lokaal toch nog wat spetteren. Met name in het noorden van het land kan het vandaag dus nog behoorlijk tegenvallen.

De temperatuur stijgt in het noorden en noordwesten naar waarden tussen de 11 en 14°, elders liggen de maxima van noord naar zuid tussen de 16 en 21°. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en de zwakke tot matige noordoostenwind wordt geleidelijk noord. De temperatuur daalt naar ongeveer 7-8°.

ook bij Jolanda Bakker was het overwegend grijs en bewolkt

Morgen: geregeld zon, maar ook buienkans
Morgen zijn er flinke perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en met name landinwaarts en dan vooral in het midden en zuiden is er in de middag een buienkans. Elders droog en bij een geleidelijk tot matig en aan zee tot vrij krachtig toenemende en naar noordwest draaiende wind stijgt de temperatuur landinwaarts naar waarden tussen de 15 en 18°. In de kustgebieden wordt het maximaal 11 tot 14°.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het bewolkt en geleidelijk neemt de kans op wat lichte regen en motregen toe als het front behorende bij depressie Xender over onze streken trekt. De noordwestenwind waait matig en aan zee krachtig en de temperatuur daalt naar 6 tot 8°.

bij Jannes Wiersema kwam het gistermiddag en avond nog tot enige regen

(middel)lange termijn en de pluim:
Maandag starten we bewolkt met hier en daar nog wat lichte regen en motregen, maar in de middag schijnt geregeld de zon en is het droog. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het noorden tot noordwesten en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 11 tot 16°.

de verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: DWD

Ook dinsdag en deels woensdag is het nog vrij koud, maar het is wel droog dankzij hogedruk en de zon schijnt geregeld. Na woensdag draait de wind naar het zuidwesten en gaan de temperaturen eindelijk omhoog. Wel neemt dan de kans op enkele buien, mogelijk zelfs met onweer, toe. Een echt groeizaam weertype dus met aangename temperaturen en regelmatig wat vocht voor de natuur. We kunnen het allemaal weer goed zien aan onderstaande pluimen.

Daarin zien we een aangename zaterdag met temperaturen van een graad of 18, de komende dagen gaat er telkens wat vanaf, maar vanaf woensdag loopt het kwik weer op en eind volgende week komt de 20° weer in zicht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voorlopig wordt er geen regen van betekenis verwacht, al blijft het ook niet helemaal droog met morgenavond en in de nacht naar maandag wat lichte regen. Pas aan het eind van volgende week nemen de neerslagkansen geleidelijk toe.

de verwachte neerslag voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij houden. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de zondag verzorgen en ik ben er dan maandag weer. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag weer tot morgen.

de vlag in top voor onze vrijheid. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 208 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer