Advertentie 

Algemeen: Dankzij een hogedrukgebied bij onze regio is het volop zomerweer in de Lage Landen. De temperaturen lopen op naar zomerse waarden, en later in de week landinwaarts zelfs naar tropische waarden. Verder blijft het ook droog en is er veel ruimte voor de zon. Wel kunnen er in de noordelijke kustregio’s wolken vanaf zee binnendrijven. Vanaf het weekend gaat de kans op een (onweers)bui toenemen. Doordat het de komende dagen droog blijft komen we in de buurt van het droogterecord van juni op diverse plaatsen.

Er was gisteren veel ruimte voor de zon met wat stapelwolken en hoge bewolking. Deze fraaie foto is gemaakt in de buurt van Stompwijk. Foto: Debbie van Ooststroom
Ook Ten Wesselius wist de stapelwolken en hogere bewolking fraai vast te leggen.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto gisteren in de buurt van Zevenhuizen.

Gisteren was er wederom veel ruimte voor de zon met wat stapelwolken en hoge bewolking. Alleen in het noorden dreef er ook wat bewolking vanaf zee binnen. De temperaturen kwamen uit op zo’n 24 tot lokaal 25 graden landinwaarts. De kustprovincies waren duidelijk kouder met temperaturen tussen de 16 en 19 graden dankzij de noordelijke wind vanaf zee.

Het is op veel plaatsen droog en dat laat Ton Wesselius met deze foto goed zien (verderop in de weerbericht meer over de droogte).

Vandaag wordt het opnieuw zomers warm met maxima landinwaarts rond de 27 graden. De kustprovincies blijven iets achter met maxima tussen de 18 en 21 graden. De wind komt uit noordoostelijke richting en is zwak tot matig van kracht. Daarnaast is er ook veel ruimte voor de zon, al kan er in de vroege ochtend nog wel (grond)mist voorkomen op een aantal plaatsen in Nederland. De mist en lage bewolking lossen in de loop van de ochtend op en dan komen er nog stapelwolken en wat velden met hogere bewolking voor.

Weerkaart van het KNMI voor woensdag: een hogedrukgebied boven de Noordzee zorgt voor een noordoostelijke stroming en veel ruimte voor de zon! Fronten zijn dan ook niet aanwezig bij ons in de buurt. Bron: KNMI

In de avond trekken er wat hoge wolken over, maar verder is het helder en blijft het nog een tijd warm. De minima komen uiteindelijk uit op zo’n 10-12 graden.

Morgen wordt een herhaling van woensdag, maar dan met iets hogere temperaturen. Landinwaarts wordt het met een zwakke tot matige noordoosten wind zo’n 26 tot lokaal 28 graden. Direct aan de kust is het iets koeler met maxima rond de 22-24 graden en kan er een wind vanaf zee opsteken in de loop van de middag in de westelijke kustprovincies. Er is weer volop ruimte voor de zon, al trekken er ook wat wolkenvelden met hogere bewolking over.

De komende dagen blijven we onder invloed van het hogedrukgebied boven de Noordzee. De wind blijft aflandig en draait steeds verder naar oostelijke richting. Tot en met het weekend blijft het droog en liggen de temperaturen tussen de 25 en 28 graden. In het weekend is lokaal 30 graden zeker mogelijk! Vanaf het weekend lijkt er meer onstabiele lucht onze kant op te komen waardoor de kansen op een (onweers)bui toenemen. Wel lijkt het warm te blijven met temperaturen tussen de 23 en 28 graden!

Vroeg opstaan loont zoals deze prachtige zonsopgang laat zien gefotografeerd door Aad Hoogenboom.
Maar ook overdag kun je hele mooie foto’s maken. Foto: Jolanda Bakker

Droogterecord in de maak!

Met al dat droge weer, op een aantal buien na dan, gaan we ook richting een droogterecord voor veel plaatsen in Nederland en België. Vooral de zuidelijke helft van de Benelux heeft niet al te veel neerslag gekregen. Zo is er in de Bilt nog maar 11.8 mm gevallen. Het tot nu droogste jaar in de Bilt dateert van 1939 met 14.9 mm. Daar gaan we zo goed als zeker niet meer aan komen met de droge dagen in het vooruitzicht.

Door die droogte met er op veel plaatsen gesproeid worden zoals Ton Wesselius gisteren mooi vastlegde.
Het neerslagtekort (landelijk gemiddelde) volgens het KNMI vanaf 1 april tot nu. We zitten in de buurt van de 5% droogste jaren en gaan de komende dagen nog een kleine sprong maken. Bron: KNMI

Kijktip in de avond/nacht: Lichtende Nachtwolken

Dan tot slot nog een kijktip. In deze tijd van het jaar kunnen er lichtende nachtwolken voorkomen aan de noordelijke hemel. Zo’n anderhalf uur na en voor de zonsondergang en -opkomst kunnen ze bij een heldere hemel zichtbaar zijn. Lichtende nachtwolken zijn wolken die op zo’n 80 km hoogte voorkomen en ontstaan op kleine deeltjes in de hoogste lagen van onze atmosfeer (zoals stof van meteorieten). Ze zijn herkenbaar als zilverkleurige wolken als de zon al onder is. Door hun grote hoogte kan de zon nog wel op deze wolken schijnen, maar niet op de ‘lage’ bewolking in de onderste 10 km van de atmosfeer.

Ze zijn onvoorspelbaar, maar het loont zich zeker om even een blik naar boven de werpen gedurende de nacht. Zeker nu de avonden warm zullen zijn en de luchten vaak helder de komende dagen.

In onder andere de nacht naar 19 juni waren ze zichtbaar: de lichtende nachtwolken. Deze foto is gemaakt in de omgeving Wageningen rond 23:45. Foto: Maarten Minkman

Dit was het weer voor vandaag, morgen neemt Rico het weer over. Voor nu: geniet van het mooie zomerweer!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 4 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 340 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier