klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Er was gisteren veel ruimte voor de zon op wat sluierbewolking en stapelwolkjes na. Ook vandaag gaan we hetzelfde weerbeeld zien. Dankzij een hogedrukgebied boven de Noordzee hebben we te maken met een noordoostelijke stroming. Hierdoor blijven storingen voorlopig op afstand en is er veel ruimte voor de zon.

Vanochtend begint de dag nog redelijk fris met temperaturen van zo’n 3 graden landinwaarts tot 6 graden aan de kust. Op wat hogere bewolking in de noordelijke helft na is er volop ruimte voor de zon. Gedurende de dag lopen de temperaturen uiteindelijk op naar 16 tot 18 graden. In het noordelijke kustgebied is het met 12 tot 14 graden koeler dan meer landinwaarts.

Weerkaart (KNMI) voor vandaag. Een hogedrukgebied boven de Noordzee zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming. Boven Oost-Europa liggen wat fronten klaar waar we vanaf donderdag mee te maken gaan krijgen. Bron: KNMI

Daarnaast zal er bij een zwakke oostelijke wind een zeewind opsteken in de westelijke kustregio’s. Bij een zeeewind zal de temperatuur direct aan zee lager liggen dan iets verder landinwaarts. Verder ontstaan er diverse stapelwolken, maar blijft het wel droog. Vannacht koelt het af naar 6 graden in de kustregio’s tot 3 graden in het oosten en zuidoosten.

De zonsopkomst was fraai gisteren waarbij de sluierbewolking al goed te zien was. Foto: Ton Wesselius
Suzanne Vermulm maakte deze foto in de avond.
Deze foto werd door Trijntje vd Berg gemaakt nabij Hendrik Ido Ambacht.
In het westen maakte Jolanda Bakker deze foto.

Morgen komt de wind uit oostelijke richting, maar zorgt een ‘hoogtelaagje’ nabij de Alpen voor wolkenvelden vanuit het oosten. Vandaar dat in de ochtend in de oostelijke helft wolkenvelden binnendrijven. In het westen is er in eerste instantie nog wel volop ruimte voor de zon. De wolken trekken gedurende de dag richting het westen en in de oostelijke helft kan er lokaal een lichte bui voorkomen.

In de middag trekt een wat actiever regengebied vanuit het noordoosten richting de Lage Landen. Eerst zal de noordelijke helft vooral te maken krijgen met neerslag, maar in de avond krijgt ook het zuiden te maken met buien.

De temperatuur komt uiteindelijk in de middag uit op 16 tot 17 graden in het zuiden en westen van de Lage Landen. In het oosten is het onder de bewolking wat koeler met temperaturen rond de 15 graden.

In het weekend blijven we te maken hebben met buien. Vrijdag komen er nog een aantal (lichte) buien vanuit het oosten voor en is het overwegend bewolkt. Wel komt er naar verwachting ook nog wat ruimte voor de zon. Vanaf zaterdag gaat de wind steeds meer naar een zuidelijke richting draaien en komt een lagedrukgebied vanuit Frankrijk onze kant op. Hierdoor lopen de temperaturen in eerste instantie op, maar neemt de kans op een (onweers)bui ook toe. Ook op zondag staat er een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming en is er kans op en een (onweers)bui. Zowel op zaterdag als zondag wordt het landinwaarts tussen de 19 en 21 graden en in de kustregio’s zo’n 16 à 17 graden.

De kansen op neerslag voor het midden van Nederland. Vanaf donderdag duidelijk toenemende kansen op neerslag na een eerst nog droge periode.
Ook de temperaturen lopen in het weekend steeds verder op als de wind naar een meer zuidelijke richting draait.

Na het weekend behouden we het wisselvallige weertype waarbij er geregeld kans is op een bui. Stabiel lenteweer onder de vleugels van een hogedrukgebied zit er voorlopig even niet in. Dit was het weer voor vandaag en voor nu een fijne dag en Rico neemt het later deze week weer over!

Sluierbewolking en stapelwolkjes, deze foto vat ongeveer samen welke wolken we gisteren (en vandaag) kunnen zien. Foto Jannes Wiersema nabij Roodeschool

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op zaterdag 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 376 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer